szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tényleg egészséges a búzakorpa? Csíráztass búzát!

Sulyok Józsefné, 2014. febr. 06.


Sokat olvashatunk napjainkban a búzafűléről, búzakorpáról és a búzacsíráról. Vajon tényleg egészségesek vagy csak egy jól meglovagolt divathullám áldozatai vagyunk? A cikkben választ kaphatunk arra az egyszerű kérdésre, hogy együk vagy ne együk ezeket a finomságokat.

Tényleg egészséges a búzakorpa? Csíráztass búzát!

A pázsitfűfélék családjába tagja, a ún. csupasz szemű búzák közé tartozó, egyszikű növény, melynek érett magja könnyen kipereg a toklászok közül. A termesztett búzafajták nagyon változatosak, a közönséges búzának 400-nál is több fatája ismert. A régészek kultúrnövényé válásának kezdetét még ma is kutatják. A legrégebbi, bizonyítottan vetett búzafajtából származó magokat kb. i. e. 6500-as években vetették. Őskori településekből előkerült leletek elemzéséből kiderült, hogy az őskori ember 3-4 fajta, egymáshoz hasonló búzát együtt vetett el a település környékén. Ezek az ősi búzafajták, a ma élő vad alakok és a mai termesztett változatok közel azonos formájúak.
A búza ősi, vadon termesztett formája ma a Balkán-félszigeten, a Kaukázuson túl, Kis-Ázsiában, Irakban sokfelé gyomnövényként fordulnak elő.

A magok sűrítve tartalmazzák a legértékesebb tápanyagokat: zsír, fehérje, szénhidrát, nyomelemek, ásványi anyagok, vitaminok. Segíti a májműködést, szabályozza az emésztést, méregtelenít, jó hatással van a bőrgyulladásra, szívbetegségre.


Búzakorpa

A búzaszemek héja, a búzakorpa rendszeres fogyasztása elősegíti az egészséges bélműködést. Sok folyadékkal fogyasztva megduzzad, és elősegíti a gyors anyagcserét. Fogyókúrázók étkezés előtt fogyasszák, mert a megduzzadt korpa teltségérzetet kelt a gyomorban. Fokozza a zsírsavürítést, így csökken a vérzsír-szint és a testsúly. A súly csökkenésével csökken a cukorbetegség kialakulásának kockázata, javul az anyagcsere, mérséklődik az epeképződés veszélye. Elősegíti a normál szív, ér és idegműködést. Mint említettük, a búzakorpát sok folyadékkel lenyelhetjük, de keverhetjük gyümölcslébe, főzelékbe, müzlihez, de tehetjük süteményekbe, kenyerek tésztájába.

A tönkölybúza héját párnák töltőanyagaként is használják. A tönkölyhájjal töltött párnák jól formázhatók, jól szellőznek, nem melegszik át, nem ad táptalajt az élősködőknek. Elősegíti a mély alvást, energiát ad, oldja a nyak, váll, hátizmos feszültségét.


Búza csíráztatása

A búzaszemeket 1-2 órára beáztatjuk, majd egy lapos tálra tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Meleg helyen egy nap alatt csírázásnak indul, ekkor tegyük napos helyre. Tartsuk nedvesen a szemeket, és naponta hideg vízzel zuhanyozzuk le. Fogyasztás előtt jól mossuk meg, ehetjük csírás és zöldfüves állapotban. Bármilyen ételhez keverhetjük, de a levét kicentrifugázva meg is ihatjuk. Ha folyamatos búzaellátást szeretnénk, a magokat földbe vessük egy ládába, amikor már 6-7 cm-es, akkor visszavághatjuk a szálakat 4 cm-esre.

Csírázáskor az ásványi sók és vitaminok (B1,- B2,- B6,- B12,- B17,-E,- H,- K) megsokszorozódnak, találhatók benne enzimek, fehérjék, aminosavak. Több, mint 90 féle ásványi anyag és nyomelem van benne. Minél fiatalabb a búzafű, annál nagyobb a benne lévő enzimek hatása. A búzafű fogyasztásakor igyunk sok folyadékot. A búzafű klorofill és vastartalma jó vérszegénység ellen, javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, gyógyítja a gyulladásos betegségeket, szépíti a bőrt, javítja a nyálkahártyák állapotát.

A csírázott búzát adhatjuk a gyerekeknek immunerősítés céljából, betegségből lábadozóknak, időseknek. A búzacsírát építsék be a napi étrendjükbe az étvágytalansággal, izomrendszeri panaszokkal küzdő emberek. Rendszeres fogyasztása során gyors súlygyarapodás érhető el. A búzafűlé kúra legalább 6-7 hétig tartson!

Kapcsolódó cikk:

Nem minden kaktusz, ami pozsgás

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia