szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tereprendezés a kertben: a támfalról

Sulyok Timea, 2010. jún. 14.


Az egyik elsődleges feladat a kerttervezésnél a tereprendezés. Ennek során lehetséges, hogy a kert szintkülönbségei miatt szükségünk lesz támfalak kialakítására is.

Tereprendezés a kertben: a támfalról

Bár első látásra nem tűnik nehéz feladatnak egy támfal felhúzása, mégis tanácsos inkább szakemberrel végeztetni a munkát, mert bizony az építés során számos statikai, talajmechanikai, kerttervezési és jogszabályi követelménynek kell megfelelni.


vonatkozó előírásokat elsősorban a helyi önkormányzatok rendeletei tartalmazzák. Ha mégsincs vonatkozó helyi jogszabály, akkor a többször módosított az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti - műszaki dokumentációk tartalmáról szóló 37/2007 (XII. 13.) ÖTM rendelet az irányadó. A 2008-ben elvégzett jogszabály-módosítás nyomán jelenleg - a rendezett terepszinttől számított 3 méterig - a kerti támfalak építését bejelentésnek kell megelőznie az építésügyi hatóság felé. Ez valójában könnyítést jelent a korábbi szabályozással szemben, hiszen az építési engedélyezési eljárást, vagyis építési engedély beszerzését írta elő a támfalakra. Ugyancsak be kell jelenteni az építésügyi hatóság felé, ha az 1,5 méternél magasabb támfalunkat el szeretnénk bontatni.

 

Természetesen a bejelentési kötelezettség is egy egyszerűbb tervdokumentáció benyújtását jelenti, tehát a legjobb, ha már a támfal tervezésekor szakember segítségét vesszük igénybe. A támfal anyaga lehet természetes kő, beton, de fa is. A választásunkat elsősorban az könnyítheti meg, hogyha alapvetően a környezetbe illő anyag mellett döntünk, illetve figyelemmel vagyunk annak terhelhetőségére, hiszen a támfalnak - adott esetben - jelentős talaj- és víznyomással kell majd megbirkóznia. Ehhez fontos megvizsgáltatunk a kert talajmechanikai jellemzőit is.

 

A támfal elsődleges feladata az, hogy a mögötte levő talaj lecsúszását, elmozdulását megakadályozza. A lecsúszni akaró talajtömeg nyomó erőt gyakorol a támfalra, és igyekszik azt eltolni. A toló-, nyomó erők ellen a támfal szerkezetének megfelelő kialakításával tudunk védekezni. A kertekben legtöbbször szögtámfalakat, azaz talpas támfalakat alkalmaznak. Ezek legtöbbször vasbetonból készülnek, viszonylag vékony fallemezükhöz egy vízszintes talplemez csatlakozik, ilyen módon biztosítva a szerkezet stabilitását. Ritkább a kertekben a súlytámfal, amelyek saját tömegük révén, illetve a rá ható erőket továbbítva adnak támaszt a talajnak.

 

Kedvelt megoldás a támfalak építésekor a farönkök, cölöpök használata, illetve betonelemek, terméskövek támfal-elemként történő felhasználása. Sok esetben úgynevezett flórakosár kialakítására is sor kerül. Ez nem más, mint egyfajta sziklakert, amely a támfalat alkotó, kosár alakú elemekben alakítható ki. Ezekben az előre gyártott elemekben az egyes növényfajták akár szabadon cserélhetők, a támfal megbontása nélkül.

 

Azonban a támfal kialakításakor nem mindegy, hogy megtámasztandó talaj dőlésszöge milyen, hiszen kisebb dőlésszög (hozzávetőlegesen 30 fokig) esetén elegendő, ha szórványosan helyezzük el a támfal egyes elemeit. Ilyen esetekben bátran ültethetünk növényeket. Nagyobb dőlésszög esetén sűrűbben kell beépítenünk a támfal-elemeket, illetve egy bizonyos szint felett egységes szerkezetet kialakítására van szükség. Ehhez azonban a már fentebb is említett előkészületek, számítások, azaz tervezés elvégeztetése és hatósági bejelentés is kell. Forrás: www.epitinfo.hu  

 

Kapcsolódó könyvek:

Műszaki könyvek

 

Előkertek, beállók, kocsibehajtók

 

Városi kertek

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia