szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Termesszünk sövényként ribiszkét!

Sulyok Józsefné, 2013. ápr. 23.


A ribizli azon gyümölcsök közé tartozik, melyek hallatán összefolyik a nyál a szánkban, hiszen elsőre az jut eszünkbe, hogy nagyon savanyú. Szín alapján legalább háromféle ribizlit különböztetünk meg. Legismertebb a piros és a fekete ribizli, de van fehér változata is, amelynél inkább az édes íz dominál.

Termesszünk sövényként ribiszkét!

Üzemi termesztésben a ribizlinél előnyben részesítik a kordonos termesztést egyágas orsó, illetve két vagy háromágas sövény formájában. Az előnyök kézenfekvők: a bokron hosszabb fürtök alakulnak ki, rendkívül nagy szemekkel. Emellett a korai virághullatásra hajlamos fajtáknál jóval visszafogottabb ez a jelenség, ami magasabb terméshozamot eredményez.

 

Az olyan népszerű kerti fajták, mint a Rovada, Red Lake és Babette kordonon ugyanolyan jól nevelhető, mint bokorként. A kordonos termesztésnél a gyümölcsöt több napsütés éri, és aromásabb lesz. A kertészeti áruházakban azonban általában többágú ribizlibokrokat árusítanak.


Semmi gond: ültetéskor minden fölösleges vesszőt vágjunk le a tőből, csak egy, két vagy három erős ágat hagyjunk meg, a kívánt növési formától függően. A hajtásokat kötözzük fel a drótkordonra, amely legalább három kifeszített dróthuzalból kell álljon.

 

Fontos: a ribizlibokortól eltérően, a kordonos nevelésnél nincs szükség sok tőhajtásra, éppen ellenkezőleg. Ezért a bokrot csak olyan mélyre kell ültetni, hogy a gyökértő közvetlenül a föld felszíne alá kerüljön.

 

A fekete ribiszkénél az újabb fajták alkalmasak kordonos termesztésre. A ribizlibokrot 8-12 főággal szokás nevelni, a kordonon 1-3 vesszőt függőlegesen, illetve 45-60 fokos szögben kötözzünk a dróthuzalokhoz.


Kapcsolódó cikk:
A piros ribiszke


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia