szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tévedés! A rózsáknak nincsenek tövisei!

Sulyok Józsefné, 2015. febr. 26.


A számtalan rózsafajta közül a leggyakoribb fajtacsoportokhoz tartozókat vegyük most számba és egy tévhitet is eloszlatunk egyszer s mindenkorra.

Tévedés! A rózsáknak nincsenek tövisei!

Teahibridek: jellemzőjük, hogy egy száron kevés, de nagy virágot hoznak. A vegetációs időben csaknem embermagasságúra nőnek. Az egyik legelterjedtebb csoport a hajtatott és szabadföldi vágott rózsák többsége is teahibrid. Téli takarást igényelnek és a kórokozókkal, kártevőkkel szemben is érzékenyek. A kertünkbe egyesével vagy kisebb csoportokba ajánlott ültetni. Minden színben vannak nyár elejétől őszig virágzó fajtái.

Polyantha és polyanthahibrid fajták: egy száron sok, de kisebb virágok vannak, amelyek nem mindig illatosak. Egy méternél alacsonyabbak, egy négyzetméterre akár 8-10 tövet is ki lehet ültetni. A sűrűn beültetett tövek, ha teljes virágzásban vannak, összefüggő virágszőnyeget alkotnak. Kevésbé igényesek, mint a teahibridek.

Floribunda rózsák: ezek a fajták az előző két csoport közötti átmenetet képezik. Magasságuk, virágszámuk és virágméretük is átmenetet mutatja, néha nem is igazán lehet eldönteni az adott fajta csoportját. Kiváló ágyásrózsák.

Törpe vagy mini-rózsák: alacsony, vékony hajtású kis bokrok, rengeteg virággal. Szinte tavasztól őszig folyamatosan virágzik. Ezek a fajták a cserepes dísznövényként vásárolt, hajtatott mini-rózsák. A télen, cserepes virágként vásárolt t öveket tavasszal ki lehet ültetni a szabadba. Kis csoportokba vagy sziklakertbe ültetve kedves díszei a kertnek.

Talajtakaró rózsák: rendkívül ellenálló, erőteljes növekedésű, elterülő habitusú fajok, amelyek jól benövik a rendelkezésre álló területet. Sokat és sokáig virágzanak.

Kúszó vagy futó rózsák: sokféle színű és tulajdonságú fajták, melyek közös tulajdonsága, hogy hosszú, akár több méteres hajtásokat hoznak. Ezek a hajtások azonban nem képesek önmaguktól kapaszkodni, hanem tám-rendszerhez kell kikötni őket. Ezért a futórózsákból kialakított rózsalugas könnyen alakítható bármilyen tetszés szerinti formára. Jó talajt, rendszeres tápanyag-utánpótlást és öntözést igényelnek. Több hullámban, egész nyáron virágoznak.

Nincsen rózsa tövis nélkül, mondják, pedig ez nem igaz, mert a rózsáknak nem töviseik, hanem tüskéik vannak. A tövis ugyanis a belső szöveti részekkel kapcsolatban álló szervmódosulás, míg a tüske felszíni, így könnyen lepattintható. Közismert gyógynövény a vadrózsa termése, a csipkebogyó. Sokan vadon is gyűjtik, kellemes ízű teája és magas C-vitamin tartalma miatt. A kerti rózsák termése is a vadrózsáéhoz hasonló csipkebogyó, de ezek íze rossz, ezért fogyasztások nem ajánlott.

A rózsáknak nem csak a szépségük, hanem az illatuk is fontos tulajdonságuk. A virágokból nyert rózsaolaj a déli országokban előállított ismert kereskedelmi termék.

A minap az unokám egy tál csipkebogyóval lepett meg, miután hazatért a túrázásból. Boldogan hozta és mondta, nézd mami mit hoztam, főzzünk belőle teát! Nos, a bogyók még megvannak, de teát is fogok belőle készíteni.

Kapcsolódó cikk:

Így legyen saját rózsaszálad!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim

2020.június 16., kedd / 21:15

Van-e remény, hogy növényem újra kihajtson?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia