szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tippek a dália sikeres felvirágoztatásához

Sulyok Józsefné, 2012. okt. 16.


Mire kell figyelni a dáliagumók elültetésénél? Előzménye: Dália, az ősz királynője

A Mexikóból származó vad fajhoz hasonlóan, a mi kerti dáliánk is a zavartalan napos helyet szeretik, azonban a meleget árasztó falak szomszédságát kerülni kell.

Tippek a dália sikeres felvirágoztatásához

Árnyékban hosszú szárat és gyenge virágokat növesztenek. A legjobb ültetési időpont április közepe és vége között van, amikor az éjszakai fagy már nem veszélyezteti a talaj mélyebb rétegeit. Ha azonban májusban még kilátás van alacsony hőmérsékletekre, akkor a frissen kihajtott dáliát le kell takarni. Nagyon fontos a jó vízáteresztő ültető-közeg. Olyan helyen, ahol a föld hajlamos a felázásra, számolni kell azzal, hogy a dália gyengén fog fejlődni, vagy a gumó rothadása miatt ki is pusztul.

 

Ezért az agyagos ágyást legjobb már ősszel jó mélyen fellazítani. Tavasszal minden egyes gumó számára ássunk kellően mély ültető-gödröt, ami azt jelenti, hogy a gumót kb. 3-5 cm vastagon kel, hogy a föld takarja. Mielőtt betakarjuk, a gumót jól nyomogassuk meg. Azokat a gumókat, amelyek nagyon elfonnyadtak, ültetés előtt 20-24 órára tegyük vízbe. Ha az évek során a gumó túlságosan nagy lesz, szét lehet osztani. Egy éles késsel egyszerűen vágjuk több darabba, mindegyiken legyen legalább egy hajtáskezdemény, majd ezeket ültessük el újra.


Nem csak azok a fajták igényelnek támaszt, amelyek magasabbra nőnek 80 cm-nél, és amelyek nagy, nehéz virágokat hoznak. Legjobb már az ültetésnél egy-egy fa vagy fémpálcát szúrni a földbe minden gumó mellé, amire később felkötözhetjük a dáliahajtásokat.


Már az ágyás őszi felásásánál ajánlott komposztot vagy istállótrágyát dolgozni a földbe, a későbbi ültető-helyre. De ültetésnél is dúsíthatjuk komposzttal a földet. Könnyű, homokos talajon, nyáron esetleg szükség lehet még egy trágyázásra. Használjunk szerves trágyát, amelyből a tápanyagok lassan szabadulnak fel.

 

A dáliákat csak tartós szárazság esetén kell öntözni. Mindig alulról öntözzük, hogy a levelek szárazon maradjanak, és csak mérsékelt vízadagolással, hogy elkerüljük a zöld növényrészek túl agresszív növekedését.

 

Mivel a csigák szívesen megeszik a dáliát, ajánlott, már a kihajtáskor csigairtószert kiszórni a növények köré. Olyan készítményeket használjunk, amelyek nem károsak a sünre és más állatokra.


A levéltetű és a takácsatka képes megnehezíteni a dáliák életét. Szerencsére mindkettő ellen kapható a kereskedelemben engedélyezett szer. A gombás betegségek, mint a lisztharmat vagy a levélfoltosság, elsősorban nedves időjárás esetén ütik fel a fejüket, vagy ha vizes helyre ültettük el a növényeket.

 

Ahhoz, hogy a dália egészen az első fagyokig virágozzon, az elhervadt virágokat rendszeresen el kell távolítani. A hervadt virágokat a következő rügy fölött vágjuk le, így mindig egy újabb virág fogja pótolni az elnyílottat. Az első fagy után a dália szárait vágjuk le kb. tenyérnyi magasságban a föld fölött, és a gumót ássuk ki a földből.


Téli tároló helynek ideális egy hűvös pince, 4-10 fokos hőmérséklettel és kiegyensúlyozott páratartalommal. Ugyancsak megfelelő a hely a jól szellőző garázs vagy fészer is. Ahhoz, hogy a gumókat megvédjük a túl magas páratartalmú levegőtől, tegyük faforgáccsal vagy homokkal megtöltött ládákba. Emellett érdemes a teleltetés folyamán időnként leellenőrizni a gumókat, hogy időben észrevegyük a rothadás jeleit.

 

Kapcsolódó cikk:

Virágoskert horoszkópja

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia