szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tippek az elburjánzó növények elszaporodása ellen!

Mártha Izabella, 2014. aug. 07.


Valószínűleg már minden hobbi kertész tapasztalta: a kicsi, aranyos kis növény a kert közepén néhány év elteltével kiirthatatlan, mint egy igazi gyomnövény! Van néhány jó trükk hogyan tartsuk kordában az elburjánzó növényeket.

Tippek az elburjánzó növények elszaporodása ellen!

Sok virágzó cserje nem annyira szelíd, mint azt hinnénk. A haranláb (Aquilegia) és a sarkantyúvirág  (Centranthus) például maguk szórják el virágmagjaikat, az utóbbi akár még szűk járólapok közt is képes kicsírázni. A nemes fajtjú lángvirág (Phlox) vezet az önszaporodásban: az utódok virágszíne általában vadfajokra hasonlít és sokkal erőteljesebb és agresszívebb növekedésű, mint a termesztett fajoké, ezért rövid időn belül kiszorítják a nemes fajokat a területekről.

Állítsuk meg az önszaporodást!

Ha nem akarjuk, hogy ezek az évelők nagyon elszaporodjanak vágjuk le a virágokat, így nem tud a mag kifejlődni és tovább szaporodni. Rövid életű fajok, mint a gyűszűvirág, júdáspánz vagy holdvirág és a sárga mákvirág akár évet át tud vészelni csíra állapotban, annak ellenére, hogy maga a növény már a második év után elpusztul.

Könnyen gyökeresedő hajtások

Az elheverő szárú évelők könnyen szaporodnak, mint például a pénzlevelű lizinka (Lysimachia), amely a hajtások legyökeresedésével szinte pillanatok alatt meghódítja a területet. Ezeket ha rendszeresen szétszedjük és beültetjük egy ágyásba, hamar legyökeresednek és mint egy szőnyeg, könnyen beborítják a területet.

Tipp: A könnyen györekesedő növények elszaporodását kordában tarthatjuk, ha rendszeresen visszametszük az elnyúló hajtásokat!

Talajtakarók

Burjánzó talajtakaró növények, mint a borostyán, berki pimpó (Waldsteinia ternata) vagy lampionvirág (Physalis alkekengi) nagyobb csoportokban sűrű szőnyeget alkotnak, amely áthatolhatatlan, még a gyomoknak is. A versenyben a gyenge, sekélyen gyökerező cserjék, mint például a som könnyen kipusztulhat, mert ezek a növények a fás növények gyökereitől is képesek elvonni a talajnedvességet, így azok nem tudnak elég vizet felvenni.

Tipp: ültetéskor a bokor sekély gyökérzete fölé tegyünk egy kör alkú agrotextiliát. Ezen keresztül idegen növény nem tud kihajtani, még a fű sem és a nedvesség is megmarad a dísznövény számára.

Burjánzó fák

Még a fák és cserjék is sok kellemetlenséget tudnak okozni a kertben. Sarjhatásokat képeznek, vagyitt-ott kicsírázó magokat szórnak a kertben, mint például a hegyi juhar. Különösen bosszantó ez, ha a magvak a sövénybe hullanak és ott kelnek ki. Ezeket nem lehet azonnal felismerni és később már nagyon nehéz eltávolítani.

Tipp: Azoknál a sövényeknél, amelyek ilyen fa közelében vannak, minden vágás után után távolítsuk el az „idegen” hajtásokat és később nem lesz gondunk ezzel.

A cserjés vadgesztenye (Aesculus parviflora) évről évre 20-30 cm-t nő és számos rövid gyökeret képez a töveknél, ami néhány év alatt több négyzetméter területet átsző.

Ha a szibériai som (Cornus alba 'Sibirica') szélső ágai érintkeznek a talajjal nagyon gyorsan legyökeresednek, így a cserje idővel nagyon nagy területet tud meghódítani.

Őszi szépség: az ecetfa

Az ecetfa (Rhus typhina) kétségkívül ősszel az egyik legszebb növény, de az elpusztíthatatlan  gyökérsarjak megnehezítik a kertbarátok életét. Ha megpróbáljuk a gyökérsarjakat eltávolítani, de az elszakad és egy kicsi része is a földbe marad, akkor hamarosan újra ki fog hajtani. Ezért mindig gondosan távolítsuk el az ecetfa rizómáját.

Uzsorások királya: a bambusz

A bambuszok kétségtelenül az uzsorások királya. A tősarjakat képző fajok egy kis kertben néhány éven belül rendkívül eluralkodhatnak, amit nagyon nehéz kiírtani, mert hajtásai rendkívűl kemények és szívósak. Ha valaki mindenképpen bambuszfélét szeretne a kertben, időben távolítsa el a feleslegesen képződő rizómákat.

Tipp: Erre alkalmas lehet egy 70 cm magas és 2 mm vastag műanyag lemez, amelyet a frissen beültetett bambusz köré függőlegesen a földbe kell csavarni, mint egy gyűrű, ami nem enged teret az új rizómák kifejlődésének! Vigyázzunk, hogy a gyűrű átmérője ne legyen túl kicsi, mert a növények szenvedhetnek a szárazságtól!

Gyógynövényeket sakkban tartani

A kis gyógynövény ágyásokban is lehetnek bosszíntó, elburjánzó növények, mint például a borsmenta, amely terebélyes gyökérzetével zaklathatja a többi fűszernövényt.

Tipp: Egy nagy cserépbe (legalább 5 liter) tegyünk földet, helyezzük be ágyásba úgy, hogy a talaj felszínén legyen, ültessük bele a gyógynövényt! Így a gyökér növekedését könnyen sakkban tarthatjuk, amely így nem szorítja ki a többi fűszernövényt!

Kapcsolódó cikk: A rómaiak után szabadon - Alkoss dézsakertet!

 
Hozzászólások (1)

guest
2018. nov. 21. (1 409 napja)
Köszöntök mindenkit.Tanácsot kérnék hozzáértőktől, elburjánzott borostyán kapcsán. Hogyan, mivel irtható, hogyan állítható meg, ez az iszonyatos burjánzás, szinte áthatolhatatlan. Be fut, eltakar mindent, irgalmatlan dzsumbuj az egész környék. Nem tudom fellelni a gyökerét sem, hiszen szinte áthatolhatatlan. Ki kell gubancolni? és szálanként kihúzogatni a gyökerét a földből? Kérem önt aki olvassa, adjon tanácsot. T. Vopaleczky Ferenc


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia