szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tippek családi ház vásárlásához

Sulyok Timea, 2010. máj. 25.


A házvásárlásra vállalkozó szerencsések bizony nem kis dilemma előtt állnak. Sok pénzről, nagy értékről van szó, melynek fedezete sokszor egy élet munkája. Hibázni pedig sokkal könnyebb, mint annak következményeit utólag elhárítani. Az alábbiakban a vásárlással kacérkodóknak szeretnénk általános tanácsokat adni.

Tippek családi ház vásárlásához

A vásárlási döntésünket figyelmes tájékozódással, érdeklődéssel alapozhatjuk meg, miközben a környezet körüljárása, a várható személyes kapcsolatok lehetőségeiről is adhat hasznos információkat. Információforrás lehet természetesen az eladó, de a lakókörnyezet, a szomszédság és a helyi Építési Hatóság, Önkormányzat is.

 

A vételre kinézett családi ház vásárlásakor a legfontosabb szempontokat az alábbiakban foglaltuk össze:

* elhelyezkedése az adott településen belül;
* a telek és azon belül a ház megközelíthetősége;
* a környezeti- és telek/terepviszonyok;
* árvíz-, belvízveszély, vízgyűjtő terület, talajvíz elhelyezkedése;
* a telek lejtése, tájolása, bezártsága, vagy nyitottsága, benapozása, szélvédettsége;
* közművek vannak-e, vagy csak korlátozottan állnak rendelkezésre;
* milyen tevékenységek folynak a szomszédos ingatlanokon.

 

Lehet, hogy maga az épület megfelelő volna, de ha a fenti körülmények nagyon kedvezőtlenek, abban az esetben jobb eltekinteni a vételtől, vagy alaposan meg kell gondolni; mi, mennyit ér? Nem csak pénzben, hanem a várható kényelmetlenségekben, kellemetlenségekben, esetlegesen nem várt, de szükséges többletintézkedésekben. Persze lehet fordított is a helyzet, a ház maga ugyan lerobbant, de a környezeti feltételek, körülmények olyan ideálisak, hogy cserébe érdemes felvállalni a későbbi többletköltségeket, és plusz munkát.

 

Az eladótól, annak jogi képviselőjétől, vagy az értékesítéssel megbízott ingatlanügynöktől mindenesetre célszerű betekintésre megkérni a megvásárlásra tervezett építmény építési engedélyét, az ahhoz tartozó tervdokumentációt, és az építmény használatbavételi engedélyét. A kérés vonakodó teljesítése, vagy nem teljesítése következtetni enged az eladási szándék mozgatóiról, az eladó megbízhatóságáról. Hiába üzleti ügy egy házvásárlás, bizalom nélkül nem jön létre a vétel, hisz be kell látni; mindent felderíteni nem lehet. Az Építési Hatóságnál érdemes tájékozódni az érintett településrész távlati fejlesztési elképzeléseiről (útépítés, iparterület kijelölése stb.) az érvényes szabályozási előírásokról, az épület bővíthetőségéről, esetleges korlátozásokról, melyeket lehet, hogy az eladó sem tud, vagy épp szándékosan eltitkol.

 

Az építési engedélyből megállapítható, hogy az építmény engedéllyel létesült-e. A tervekből megláthatók az esetleges későbbi átalakítások, vagy a korábbi állapot. Amennyiben a használatbavételi engedélyen külön megállapítások, kötelezések nem szerepelnek, akkor feltételezhető, hogy az épület az építési engedélynek és az engedélyezési terveknek megfelelően valósult meg. Ezzel a tájékozódással megelőzhető az esetlegesen szükséges (bonyolult és költséges) feltárásos épületátvizsgálás, és egyértelmű az épület rendeltetése (lakóház, vagy üdülő, esetleg gazdasági épület stb.). A felsorolt iratokból objektíven, viszonylag nagy pontossággal meghatározható az épület életkora. Mikor kezdődött az építés, mikor fejeződött be, kellett-e utómunkálatokat végezni (pl. utólagos homlokzati hőszigetelés stb.)

 

Elméletileg rendelkezésre állnak szakemberek mindennemű kérdés megválaszolására, de be kell látni, hogy a legnagyobb gondosság a vevő részéről várható el. A vevő a leginkább érdekelt abban, hogy tisztázza; mit vesz. Forrás: www.epitinfo.hu

 

Kapcsolódó könyv:

Építsünk passzívházat!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia