szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tökös ötletek őszi dísznek

Scheftsik Tamás, 2012. okt. 01.


A tök az egyik legjobb móka ilyenkor ősszel. Ha nem azon törjük a fejünket, hogy milyen finomság készülhet belőle, akkor rengetegféleképpen használhatjuk dekorálásra és a hangulat megteremtésére.

Tökös ötletek őszi dísznek

Egyszerűek

 

Nem minden tököt lehet megenni, és persze nem mindet érdemes. Otthon, magunk is nevelhetünk olyan zöldségeket, melyeknek nem tápanyagértéke, hanem szép kinézete a fontos. Ilyen a dísztök is, melynek rengeteg forma és színvariációja létezik. A lakás őszi dekorálásakor egyszerűen szedjük össze ezeket, és tegyük ki több pontra. A legszebb hatás akkor érhetjük el, ha egy nagyobb, egy közepes és egy kisebb tököt párosítunk össze. Mindenképpen tegyünk alájuk valamilyen tányért, hiszen ha sokáig állnak egy helyen, akkor előbb-utóbb megrohad az aljuk, és foltot hagyhat a bútorokon. Az összeállítás nyugodtan feldobhatjuk egy-két szép, színes levéllel és más, őszi termésekkel is. Ha az egész kompozíciót lefújjuk hajlakkal, akkor tartósabb és csillogóbb is lesz.

 

Az apró tököket sem kell kidobni. Az ősz egyik legszebb lakásdísze lehet egy szépen megkreált koszorú. Ehhez szükségünk lesz egy alapra, valamint levelekre, dióra, tobozra és persze az elmaradhatatlan tökre. Ezeket ragasztóval rögzíthetjük az alapra, illetve nyugodtan használjuk rafiát a levek rögzítéséhez, valamint, ha szeretnénk 3-5 kisebb tököt lelógatni a kompozícióról.

 

Faragás, festés

 

A faragott tökök egyértelműen a halloween-hoz kapcsolódnak. Pedig nem csak az ünnep alatt jó szórakozás a tökfaragás, és nem csak akkor mutatnak az alkotások. Ha nem ragaszkodunk a jellegzetes mintákat, akkor szép bejárati díszt, vagy éppen kerti dekorációt alkothatunk a tökökből. A másik nagyon impozáns lehetőség, ha egyszerűen megfestjük a kezünk ügyébe kerülő tököket. Itt pedig úgy szárnyalhat a fantáziánk, ahogyan csak akar. Egy zebramintás kompozíció remekül feldobja a tévéasztalkát, egy vörös, fekete lila kombó a bejáratnál is jól mutat. Ha a gyerekeknek szeretnénk vele örömet szerezni, akkor fessük élénk színűre, kapjon nagy szemeket, mosolyt, és fehér festékkel egy-két fogat. Vidám és aranyos dísz lesz belőle, amit nem mellesleg a gyerkőc maga is elkészíthet.

 

Ami belefér

 

Ne legyünk restek, nyugodtan engedjük el a fantáziánkat. Egy borongós, esős napot remekül feldobhat, ha a tököket díszítjük faragjuk, dekoráljuk, és nem azon morfondírozunk, hogy kint esik, és nincs mit csinálni. Szinte bármi elképzelhető a fent említetteken kívül is. Akár csak egy csipkés anyaggal vonjuk be, amitől kissé elegáns lesz, akár kivájjuk, és virágkompozíciót teszünk bele. Senki nem gondolja, hogy a tök megáll gyerekkorunk legnagyobb réménél, a tökfőzeléknél, ennél sokkal szélesebb körben lehet használni. Akkor is ideális választás, ha teamécseseket szeretnénk elhelyezni benne. Ha nem akarjuk, hogy nagyon halooween jellege legyen, akkor csak annyira vájjuk ki, hogy a láng a tökön kívül legyen, esetleg ne mécsest, hanem egyszerű, háztartási gyertyát használjunk.

 

Ál-tök

 

Ha ódzkodunk attól, hogy a kifaragott, festett vagy máshogyan díszített tök esetleg rohadni kezd a lakásban, akkor alkossunk ál-tököt. Ezt több anyagból is megtehetjük, attól függ, milyen funkciót szánunk neki. Ha papírból készül, akkor érdemes lógatni, ha azonban anyagból varrunk, akkor akár párna is lehet belőle. Kartonból, vagy papírmaséból pedig szinte minden funkciót be tud tölteni, amit az eredeti verziója, csupán akkor kell vigyázni, ha gyertya is kerül bele.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia