szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Török voltam az Egri csillagokban 2.

Sulyok József, 2013. jan. 07.


Előzmény: Török voltam az Egri csillagokban

Az, hogy a Pilisben az egri vár hiteles másolata készült el, csak részben volt igaz. Kőből épült a főkapu, a bástyák és a vár eleje, meg az oldalfalak egy része. A többi fal gerendából, deszkából, lécekből lett kialakítva, amelyre mészkőszínű, cementhabarcsba mártott, megkeményedett zsákanyagot feszítettek ki, itt-ott mohás utánzattal hitelesítve ódonságát.

Török voltam az Egri csillagokban 2.

Rekkenő, meleg nyár volt. A vár alatti völgyben, ahol gyülekeztünk a napi forgatásra és sokszor vártuk a döntésre, hogy jól végeztük-e dolgunkat vagy meg kell-e ismételni a felvételt, nagyon megszorult a levegő. Sehol sem volt egy kis árnyék és ehhez jött még az állandó futás hegynek fel, majd onnan le, naponta többször is.


Nekünk, statisztáló török katonáknak rengeteg, színesebbnél színesebb jelmezre, sokféle fegyverre volt szükségünk. A forgatás alatt a jelmezraktárból kaptuk a ruházatot és az egyéb kellékeket. A mi századunk legtöbbször világosbarna dolmányt, kék nadrágot, rövidszárú, piros szattyáncsizmát, turbánt és a támadástól függően kardot, pajzsot, lándzsát, íjat kapott a forgatáshoz. Voltak, akik félmeztelenül, mezítláb, török bugyogóban, de mindig turbános fejfedővel ostromoltak.


A kaftán, amit több színbe készítettek el, esőálló, erős, de szövetszerűen hajlékony „pénz” papírból készült. Parancsnokain azt mondták, hogy egyedüli találmány, magyar szabadalom, úgy vigyázzunk rá. Volt, amikor sodronyos felső zubbonyinget kaptunk.


Nemcsak mi katonák voltunk alkalmazva a tömegjelenetekben, mert főleg a várvédők között alkalmaztak női és idősebb férfi statisztákat is, valamint speciális feladatokra kiképzett kaszkadőröket, szakembereket. Hiszen a lovagláskor, víváskor szükség volt hozzáértő emberekre. Minket is órákig tanítottak vívni, nyilazni. Nagyon sok volt az olyan felvétel, ahol speciális ruhában égtek, lángoltak a harcoló felek. Komoly veszélynek voltunk kitéve, s bizony néhány kisebb-nagyobb baleset elő is fordult.


A filmforgatás szinte sohasem ment zökkenőmentesen. Többször ismételtük a rohamokat, ha a felvétel visszajátszásánál valami nem tetszett Várkonyi Zoltánnak. Ráadásul a jól beharangozott reklámnak köszönhetően sok kíváncsiskodó jelent meg a vár körül, akik sokszor útban voltak. Egy furcsa esetre emlékszem.
 

Az aktuális felvételnél kívülről filmezték a várat. Az egyik bástyáról kíváncsian nézelődött egy nő le a völgybe. Várkonyi Zoltán főrendező a kamera mögül udvariasan beszólt a kézi hangosbemondóba:
- Az a piros ruhás hölgy hagyja el a bástyát, mert benne van a képbe!
A nő nem mozdult, nem figyelt vagy nem hallotta a rendezői utasítást, mire Várkonyi Zoltán ordítva:
- Te piros ruhás tyúk, mész onnan a p….- majd még tovább cifrázta.


A nő rögtön megértette, hogy neki szól a nyomdafestéket nem tűrő üzenet, a felvételre várakozó katonák nem kis derültségére.


Az akkori magyar színésztársadalom színe-java szerepelt a filmben. Nagy élmény volt közöttük, testközelbe téblábolni, s hogy ez nekem hogyan, s miképpen sikerült az a további fejezetekben kiderül. Folytatása: Török voltam az Egri csillagokban 3.

 

Kapcsolódó cikk:

Időutazás a múltba

Cigaretta diktatúra
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia