szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Török voltam az Egri csillagokban 3.

Sulyok József, 2013. jan. 14.


Előzménye: Török voltam az Egri csillagokban 2.

Boromissza segédrendező
Mindig sokáig tartott, míg az éppen aktuális, támadáshoz szükséges alakzatot felvettük. Várkonyi Zoltán főrendező segítői lóháton járták széltében-hosszában a nagy kiterjedésű arcvonalat és lóról adták nekünk az instrukciókat.
 

Török voltam az Egri csillagokban 3.

Volt közöttük egy főnöknek tűnő ember, akiről elterjedt közöttünk, hogy ő Boromissza segédrendező. Érdekes véletlennek tűnt, hogy volt egy Bornemissza Gergely főszereplő és egy Boromissza segédrendező a forgatáson. Mi azt hittük, hogy ez az igazi neve. Utólag lett gyanús, a film nézése közben, hogy a felsorolt stáblistán ilyen nevűt nem találtam. Lehet, hogy a színészek, mert jól ismerték, ragasztották rá ezt a csúfnevet.


A forgatás során rengeteget futottunk, ezért parancsnokaink mentesítettek bennünket a reggeli torna alól. Mondtuk is, hogy Spartakiádon indulhatnánk futásban, mert olyan jó lett az erőnlétünk. Már csak emiatt is irigyeltük a várvédő katonatársainkat, mert nekik nem kellett állandóan futni. A forgatás kezdetekor, az egyik jelenet felvétele előtt Boromissza segédrendező lóháton járva közöttünk, ujjával kijelölt embereket:


- Maga 100 méterre, maga 50 méterre, maga 150 méterre a vártól elesik!


Indult a roham, lőttek is az ágyuk a várból, de így még nem aratott golyó a törökök között, mint akkor. Ugyanis a nagy nyári forróságban, útközben szinte mindnyájan elestünk, s alig futottak néhányan a várig. Nagy mérgesen le is fújták a jelenet felvételét. Amíg nem rendelték el a rendteremtő sorakozót, fekve, ülve pihentünk. Érdekes látvány volt, hogy a játszott középkorban, a kaftánok alól előkerültek a Szokol kisrádiók, a kulacsok, a fényképezőgépek, Füles újságok, s volt, aki a karján maradt órán nézte meg, s nem a Nap állásából saccolta meg az időt.


Lett emiatt is nagy ribillió. Ettől kezdve induláskor vizsgálták, hogy nincs-e nálunk oda nem illő tárgy. Egy-egy felvétel után, többek között azért volt hosszú a szünet, mert a stáb ilyen szempontból is átnézte a jeleneteket. Ennek ellenére az elkészült filmben állítólag meg-megvillan egy-egy karóra, kulacs. Ráadásul az ominózus eset után, ilyen tömegesen senki sem eshetett el, mert közénk fektetett bábukkal imitálták az ágyuk okozta török vesztességet. Mi pedig futhattunk hegynek fel, völgynek le naphosszat teljes török felszerelésben.


A katonás rendben kaptunk egy könnyítést. Reggelente nem volt kötelező a borotválkozás, hogy minél kegyetlenebbnek tűnő török janicsárok legyünk. Az is szóbeszéd volt közöttünk, hogy aki kopaszra nyiratkozik, s csak egy lófarknyi tincset hagy meg a feje tetején, az közel félhavi fizetésnek megfelelő 500 Ft-ot kap. De ez nem ránk vonatkozott, hanem a nagyobb hajú civil statisztákat nyírták törökösre, s őket alkalmazták a közeli jeleneteknél.


Egyszer annyi szerencsém volt, mivel gyorsan nőtt a szakállam, hogy engem is kijelöltek az „Ó-kaput” cselből támadó törökök közzé, ahol nem kellett annyit futni, mert a kapuhoz közeli kiserdőből indultunk. A kamera itt nagyon közelről vett bennünket, igaz utólag, a film megnézésekor nem ismertem fel magamat a görnyedten, lopva futó alakok között. Pedig majdnem feldöntöttem a felvevő gépet, olyan közel volt hozzám felállítva egy bokor szélén. Folytatása: Török voltam az Egri csillagokban 4.

 

Kapcsolódó cikk:

Au revoir nyár…

Melléfogás
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia