szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tudósítás egy házfelújításról 4. rész

Szépzöld, 2011. jan. 05.


A fürdőszoba a titkok kamrája

 

Előzmény: Tudósítás egy házfelújításról 3. rész


A házfelújításom során a legnagyobb költséget és kihívást a fürdőszoba jelentette. Ahogy azt már az előző részekben körvonalaztam, egy viszonylag keskeny, de hosszú, pár évvel ezelőtt félig-meddig felújítgatott fürdőszobával rendelkezett a lakás, amelyet megvásároltam. 

Tudósítás egy házfelújításról 4. rész

A berendezési tárgyai még nem voltak olyan kopottak, hogy azokat ne lehetett volna használni, viszont az elrendezése semmiképpen sem felelt meg. Nemcsak esztétikailag hagyott kívánnivalót, hanem használhatóság szempontjából is reformálásra szorult. A mellékelt képen is jól látszik, hogy a berendezési tárgyak sorra egymást követték, amely még hosszabbá tette az amúgy is keskenynek tűnő hosszú helyiséget, viszont ami szinte elviselhetetlen volt az a WC elhelyezése az ajtóban átlósan.
 

A fürdőszoba eredeti kialakítása

 A fürdőszoba eredeti kialakítása

 

 A WC az ajtóban

A WC az ajtóban

Sokat törtem a fejemet azon, hogyan lehetne a WC-t áthelyezni a szemközti falmélyedésbe, ahol még egy bidének is lenne talán helye. Gondoltam nem az én dolgom a kivitelezés, nekem annyi a feladatom, hogy kitaláljam mit is szeretnék, és ha a szakember által kivitelezhetőnek tűnik, akkor már csak az anyagi fedezete lehet az akadály. Ahogy azt már említettem az előző részben a második, komolynak tűnő vízvezeték szerelővel való egyeztetést követően kiderült, hogy a fürdőszobám pont az alattunk lévő közös helyiségként használt mosókonyha fölött helyezkedik el, így a WC áthelyezésére nem az aljzatban elvezetve kerül sor, hanem az aljzatot áttörve a mosókonyhában történik az összekötése. Nagy kő esett le a szívemről, hogy a tervem megvalósítható. Körülnéztünk a mosókonyhában, ahol az alábbi képen látható csatorna összekötéssel szembesültünk.
 

 Íme a mosókonyhában a csatorna összekötés eredeti állapotban

Íme a mosókonyhában a csatorna összekötés eredeti állapotban

 

Kissé elrettentő volt a látvány, és kezdett fájni a fejem attól, hogyha itt is mindent újra kell szerelni, az bizony nem kis anyagi áldozatot kíván, viszont hosszú távon megtérül, mert ez ilyen állapotban sokáig úgysem maradhatott volna. A vízvezeték szerelővel azt is megbeszéltem, hogy akkor már a mosdót is helyezzük kicsit jobbra, hogy a régi fésülködő szekrényem beférjen a kádtól, melybe szerettem volna beleilleszteni a mosdót. Ekkor jött az ötlete a kedves szerelőmnek, hogy ha már ezekre a feladatokra vállalkozok, akkor érdemes lenne az egész fürdőszobát átalakítani esetleg sarokkáddal kiegészítve, hiszen a burkolatok fel lesznek törve, azt újra kell burkolni. Ha pedig már burkolok, és nem tetszik a kád és annak elrendezése, akkor azt is ki kellene cserélni még burkolás előtt. Igaza volt, de ekkora beruházásra nem voltam felkészülve. Két lehetőségem adódott: az egyik, hogy nem csinálok semmit a fürdőben és minden alkalommal rossz érzéssel használom, a másik pedig az, hogy a lehető legolcsóbban teljes fürdőszoba átalakítást végezzek, amely pedig örömmel fog eltölteni minden egyes ottlétkor. A lakás átalakítása miatt a régi nappali egyik sarkában képzeltem el az új konyhát kialakítani, ahová szintén vizet kellett vezetni és lefolyóról is gondoskodni. A másik szoba kettéosztása pedig még a fűtésrendszer változtatását is megkívánta, hogy mindkét szobába kerüljön fűtőtest.

 

Mindezek után kértem árajánlatot a komplett felújításra. Szegény vízvezeték szerelő tudván, hogy nem sok pénzt kívánok áldozni a feladatra és nem tudván arról, hogy jártas vagyok az építőipar áraival mind az anyag és a munkadíj tekintetében, félve hívott fel másnap, hogy közölje velem az árajánlatot. Csodálkozott, hogy nem csodálkoztam. Véleményem szerint az anyagköltség és a munkadíja szerelvények nélkül ennek a feladatnak reális volt, ezért hát elfogadtam. Mivel a költségvetésemben ekkora összeg nem szerepelt a fürdőszoba átalakításához, mit volt mit tenni ott kellett spórolnom, ahol tudtam, az pedig a berendezés volt.

 

Kádcsere története

Mivel a fürdőszoba szélessége a kád részénél csak 135 cm volt, sok esélyt nem láttam arra, hogy oda egy szabvány méretű sarokkádat vásároljak, viszont a régi hagyományos kádforma nem felelt meg, mert mellette olyan keskeny kis hely maradt, amellyel semmit nem lehetett kezdeni. Gondoltam miért ne néznék körül egy internetes piactéren, hátha találok egy kisebb sarokkádat. És találtam. Hihetetlennek tűnik, de pont egy 135 cm széles egyedi kivitelben készített vadonatúj sarokkádat szeretett volna valaki eladni vagy elcserélni hagyományos kádra, mivel az elkészült kád nem fért be a fürdőszobájába. Szerencsémre még megvennem sem kellett, ugyanis az általam kibontott - igaz jó állapotban lévő lemezkád - cserébe megfelelt az eladónak, így hát feltettem a kocsim csomagtartójára, utaztam vele pár száz kilométert és hoztam haza nagy megelégedéssel a sarokkádamat.
 

 A sarokkád

A sarokkád

A fürdőszoba szétbontása

De ne rohanjunk ennyire előre, hiszen még a régi fürdőszoba bontása hátra van, ami nem kis izgalommal járó történet volt, amelynek mozzanatait megörökítettem.

Mint ahogy említettem a csere miatt a kádat ki kellett bontani a helyéről. Viszonylag egyszerű volt a bontás, de csak aztán vettük észre, hogy mekkora szerencsénk volt azzal a döntésünkkel, hogy ezt is kicseréljük, ugyanis a lefolyó nem volt egészen a helyén, így a víz melléfolyt és a kád alatti burkolat a lefolyónál már teljesen fel volt púposodva, a használat során lassan a födém is átázott volna.


A kád helye

A kád helye

A fürdőszoba falán a kád és a mosdó körül csempeburkolat állt, 2 méter magasságig, olyan 4 cm távolságra a faltól. Bontáskor gondolkodtunk azon, vajon ez hogyan készülhetett, és mit rejt a burkolat. A titok nagyon hamar kiderült, amikor szinte egy kalapácsütésre megindult az egész burkolat és szinte egyben levált a falról.
 

 A burkolat helye

A kád helye

Akkor döbbentünk meg, hogy az eredeti fehér csempeburkolatra ragasztottak rá impregnált gipszkartont, majd arra került a csempeburkolat. Persze, hogy ennyi réteg kissé megterhelő volt a falazatnak, melyen a régi vakolat is omladozott a régi csempe fölötti résznél.
 

A burkolat rétegrendje

A burkolat rétegrendje

 

 Az eredeti fehér csempeburkolat

Az eredeti fehér csempeburkolat

Mielőtt azonban az egész berendezés lezuhant volna a csempézett fallal együtt a mosdót gyorsan leszereltük.
 

 Mosdó szerelés

A mosdó szerelése

Kissé elkeseredtem, amikor megláttam a fürdőszobát romokban heverni. Mi lesz ebből és mikorra lesz belőle ismét használható helyiség? Ízelítőül egy kép a romokban heverő fürdőszobáról felújítani szándékozóknak az illúziók elkergetése miatt.
 

 Így nézett ki a fürdő romokban

Így nézett ki a fürdő romokban

A bontás ezzel még nem ért véget, ugyanis a WC-nek az új helyén lefolyónyílást kellett födémáttöréssel végezni, hogy azt el is lehessen majd vezetni.
 

 Födémáttörés a WC lefolyóhoz

Födémáttörés a WC lefolyóhoz

Jöhet a szerelés, hiszen már mindent kibontottunk, levertünk, áttörtünk. Igen ám, de honnét jön a víz és a csövek a falban hol húzódnak? Milyen egyszerű lett volna, ha a három évvel ezelőtt készült kisebb felújítást végző szerelő vállalta volna el a munkát! Talán kevesebb bontással kellett volna szembenéznünk. De az én ügyes szerelőmön nem fogott ki ez a feladat sem, hát megtalálta egy kis vésés után a falban a hideg-meleg víz bekötést.
 

 A vízcsövek megkeresése a falban

A vízcsövek megkeresése a falban

Most már tényleg csak a szerelőkön múlik minden - gondoltam én - a bontást elvégeztem, a kádat beszereztem, a WC áthelyezés megoldódott, akkor már csak az összeszerelés következhet. Ekkor nem várt kérdést tettek fel nekem a szerelők: Lefúrtuk-e a gipszkarton válaszfalat az aljzathoz a szoba kettéválasztása során a szereléskor. Persze, hogy lefúrtuk, hiszen két ajtó szerkezet is került abba a falba, mely miatt mindenképpen meg kellett erősíteni azt az oldalt. Nem értettem a kérdést, de majd a hideg is kirázott, amikor választ kaptam arra, hogy miért érdekli őket a gipszkarton szerelésem. Akkor derült ugyanis csak fény arra, hogy az általam kettéválasztott szobában eredetileg a fűtéscső elvezetése a válaszfal alatt történt nagy valószínűséggel, és ha szerencsém van, akkor nem fúrtam bele. A régi házakban bizony semmi sem biztos, de ki gondolná, hogy nem a fal mellett, hanem a szoba közepén vezetik el a központi fűtés csőhálózatát? Az izgalmamnak az vetett véget, amikor az átszerelt fűtést kipróbáltuk és megbizonyosodtunk arról, hogy minden rendben van. Ettől függetlenül nem volt kis munka - amint az látszik a képekből is- a vízvezeték és a fűtéshálózat átalakítása a meglévő rendszerre való csatlakozással. Jó szakemberrel túl lehet élni ezt a csatateret, ami egy fürdő átalakítás során adódik.

 

A régi vezetékekhez való csatlakozás megszüntetése, újak kialakítása

 

A régi vezetékekhez való csatlakozás megszüntetése, újak kialakítása A régi vezetékekhez való csatlakozás megszüntetése, újak kialakítása

A fürdőszobában újabb helyre került a radiátor, mivel a helyére tettük a WC-t és a bidét. A szerelésekor viszont nem lehetett tovább a falba vésni, csak egy szakaszig, ugyanis temérdek kéményre leltünk, sőt még egy tisztítóajtóra is. Megörültem, hiszen ha nálam van tisztítóajtó, akkor ez a kémény az én lakásomhoz tartozik, és de jó helyen van ahhoz, hogy az amúgy is zárt, ablak nélküli fürdőszobámra ventillátoros szellőzőt építsek be, majd rajta keresztül szellőztessem. Sőt a fal másik oldalán a konyhában is megoldódhat a páraelszívó kivezetése. Az örömöm csakhamar ürömmé vált, ugyanis a kémény lefelé is folytatódott, és mint kiderült az alattunk lévő lakásban egy cserépkályha van rákötve. Így a fürdőszoba szellőztetésének megoldására nem kerülhetett sor.
 

A fürdőszobai radiátor szerelése a kéményre

A fürdőszobai radiátor szerelése a kéményre

Menyi titkot rejtett ez a fürdőszoba felújítás! Közben pedig eleredt a nyári zivatar. Kellemesen hűsítve a lakás klímáját gondoltam kinyitom az ablakot, hogy friss levegő áramoljon a nagy munkálatok közben a lakásba. Ahogy beléptem a szobába mit látok a az ablaknál? A víz befolyt a szobába a nehezen zárható ablaknál és ömlik az ablak felett lévő csatornából a víz egyenest az ablakom sarkába. Amikor elállt az eső megnéztem, hogy vajon miért ellenkező irányba folyik a víz, mint ahogy a lefolyó van. Mert nem tud lefolyni az ereszcsatornába lévő ezeréves, falevelek által okozott leülepedett szennyeződéstől. Mondhatnánk egy kis cinizmussal, hogy ez is a régi ház titka, melyet a vásárláskor nem tudhatunk, hacsak nem esőben vagyunk rá kíváncsiak! De térjünk vissza a fürdőszobára. A kialakítása közben már reménykedtem, hogy egyszer lesz egy kellemes és használható fürdőszobám. Örömmel álltam neki a gipszkartonozásnak, még ha egy fal sem volt derékszögű és a függőlegesekkel is akadtak problémák.
 

Gipszkartonozás a kád körül

Gipszkartonozás a kád körül

 

 

Olyan elképzelésem volt, hogy a fürdőszobában nem használok harsány színeket, és ahol lehet csak festeni fogom a falat, kerülöm a csempézést. Abban is biztos voltam, hogy a régi fésülködő asztalt fogom használni mosdó szekrénynek. Ehhez vásárolnom kellett egy beépíthető mosdót, mivel a régi a beépítéshez nem felelt meg annak ellenére, hogy a bontáskor sem sérült meg. Egy használtcikk kereskedésen vásároltam fillérekért egy ónémet asztalkát, melynek volt egy márvány lapja melyre később nem lesz szükségem, ezért azt műkövessel lecsiszoltattam és beépíttettem bele a mosdót a régi fésülködő szekrényembe.
 

Fésülködő szekrénybe épített mosdó festés közben

Fésülködő szekrénybe épített mosdó, festés közben

Hosszas tűnődést követően úgy döntöttem, hogy a kád körül csempeburkolatot készítek. De milyen is legyen az a szűk hely a keskeny, természetes fény nélküli helyiségben? Arra az elhatározásra jutottam, mivel szeretem a narancsos színt, miért ne napsárga és narancs színeket használjak a fürdőbe. Fürdőszoba szaküzletben érdeklődtem egy kedves régi ismerősömnél, hogy nincs-e véletlenül pár négyzetméter elfekvő készlete narancsos színben. A választ a következő kép egyértelműen megadja.
 

Narancssárga csempével burkolt fürdősarok

Narancssárga csempével burkolt fürdősarok

 

Mindez mennyibe került? A csempe burkolata 5 ezer forint volt, annak a felrakása 7 ezer forint, az 5 négyzetméter padlóburkolat burkolással együtt 10 ezer forintomba került. A kád üzemanyagáron 5 ezer forintért lett az enyém, a fésülködő szekrényre 8 ezerért tettem szert, a mosdó és a WC összesen nem került 10 ezer forintba. A csaptelepeket tudtuk használni, mert megfelelőek voltak, így a központi fűtés átszerelése, két új radiátorral, a konyhába mosogatókialakítás, a fürdőszoba kialakítása átrendezése és annak szerelvényezése, lefolyócsatorna teljes kicserélése kompletten nem került 300 ezer forintomba.

 

Az így elkészült fürdőszobáról a későbbiekben fogok bővebb képanyagot szolgáltatni, a sorozatom legvégén, amikor részletesen bemutatom, hogy miből- mit sikerült kialakítanom.
Forrás: www.epitinfo.hu 

Folytatása: Tudósítás egy házfelújításról 5. rész

 

Kapcsolódó cikk:

Panelimádó virágok
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia