szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tükrözz otthon! De hogyan?

Scheftsik Tamás, 2013. jún. 04.


Avagy a tükörcsempe, tükörfal, tükörpadló

A tükör nagyon fontos szerepet tölt be egy lakásban. Ám rendszerint csak adott helyeken találkozhatunk vele. A fürdőben, az előszobában, ritkábban a halóban, vagy kis részletekben, a nappaliban. Ez azonban nem törvényszerű, hiszen ha szeretnénk, akkor nagyon különleges megoldásokkal is élhetünk a tükröződő felületeknek hála. Annyi kell csupán, hogy kilépjünk az 50X70 centis tükrök vonzásából, és egy kicsit elengedjük a fantáziánkat.
 

Tükrözz otthon! De hogyan?

Tükörcsempe

 

Ezek a nagyobb darabok ideálisak abban az esetben, ha nem akarunk a nagyobb tükrökkel szórakozni, és fúrni – faragni a felszerelésükhöz. Ekkor csak megragadunk egy ilyen csempét, és rányomjuk a felületre, hiszen ezek öntapadósak. Akkor is tökéletes megoldás, ha egy nagyobb felületet szeretnénk ellátni velük. Ezt akkor alkalmazzuk, ha a cél a tér növelése, de nem szeretnénk, ha minden egyes mozzanat visszatükröződne. Persze a csempe esetében is ez fog történni, de mivel a felület nem egységes, így a mozdulatokat is megtörik a tükrök, ezért nem lesz kellemetlen a kép. Ha a hatásban szeretnénk elérni egy kicsit rusztikusabbat, akkor a csempék hátulját kapargassuk meg egy kicsit. Erre tökéletes lehet egy fémszálas dörzsi szivacs. Ezzel a megkopatott felülettel elérhetjük, hogy a tükör úgy nézzen ki, mintha már évek óta a falon lenne.

 

Tükörfal

 

Egy fal nem mindig van jó helyen. Ezt azonban sajnos sokszor lehetetlen kiküszöbölni, mivel nem mozdítható, vagy olyan takaró funkciót lát el, amivel gondok lennének, ha nem lenne. Ebben az esetben vagy megszokjuk, hogy ott van, vagy pedig elrejtjük. Ha hatalmas tükröt teszünk a teljes felületre, a kisebb részeket sem kihagyva, akkor a fal teljesen eltűnik. Igaz, csak optikailag, de már ez is elég ahhoz, hogy a hatás, amit a szobába lépve tapasztalunk, egészen más legyen. Egy kicsit finomítva is megtehetjük a dolgot, ebben az esetben válasszunk olyan tükröt, mely karcolt mintával rendelkezik. Így a fal eltűnik, de mégis megmarad az az érzésünk, hogy a határolás a szobában maradt.

 

Tükörpadló

 

A modern csiszolási technikáknak köszönhetően - na meg a jó minőségű lakkoknak - a mai padlókon elérni a tükörfényt nem olyan nehéz feladat. A kérdés csak az, hogy tényleg akarjuk-e. Hiszen az ilyen felületeket takarítani is kell, és igencsak bosszantó, amikor az első, mezítláb megtett lépések után a padlót lehetne újra tisztítani. Viszont ha ezt nem bánjuk, akkor miénk a terep. Egy másik megoldás – aminek a takarítása is könnyebb – az, ha tükörcsempét használunk. Na nem a nagyobb darabokat, hanem kis, mozaikdarabos kivitelben.

 

Ebben az esetben a fürdőszobában nem csak a padlón, hanem a falakon is remekül fog mutatni. Nem érdemes teljes egészében ezzel kirakni a szobát, mert a szemnek nagyon zavaró lehet, és egy kicsit olyan lesz, mintha egy megelevenedett sci-fi-ben szeretnénk kimenni a vécére. Ha azonban mintákat, kanyargós nonfiguratív motívumokat csinálunk belőle, akkor a hatás nem csak különleges, hanem egyedi is lesz, amire méltán lehetünk nagyon büszkék, és mutogathatjuk a barátainknak, ismerőseinknek.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia