szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Túl a raklapokon: kádból kanapét!

Scheftsik Tamás, 2014. márc. 24.


Amikor olyan kanapéról van szó, amit mi magunk készítettünk el, akkor mindenkinek a raklap ugrik be. Tény, hogy praktikus, és szép ülőalkalmatosságokat lehet belőle létrehozni, de nem csak ez a lehetőség áll előttünk. Lépjünk ki egy kicsit a raklap bűvköréből, és nézzük, hogyan lehet még kézzel készült kanapénk!

Túl a raklapokon: kádból kanapét!
Kép: guideward.com

Egyszerű

Vannak olyan helyzetek, amikor nincs keret még arra sem, hogy raklapokat vegyünk. Ilyenkor érdemes szétnézni a lakásban, hogy milyen alapanyagok állnak a rendelkezésünkre. Rendszerint, elfekvőben találunk néhány vastagabb szivacsot, amit eredetileg vendégágynak szántunk, ám később kiderült, hogy annak bizony kényelmetlen. Sebaj, hiszen tökéletes kanapénk lehet, ha felhasználjuk őket. Attól függően, hogy milyen magas ülőrészt szeretnénk, tegyünk egymásra 3-5, vagy akár több szivacsot.

A tetejétől számított második matrac alá tegyünk egy fa lapot, hogy a kanapé megtartsa a formáját, és ne süllyedjünk el benne. Vonjuk be őket egy nagyobb lepedővel, vagy takaróval, majd két kötéllel alaposan kössük össze a két végüknél. Az alsó matrachoz rögzítsünk egy nagyobb darab szövetet, hogy ha letesszük a szőnyegre, akkor ne csússzon el. Toljuk a falhoz, halmozzunk rá párnákat, amik a háttámlát jelentik majd, és készen is vagyunk. Ha van időnk, akkor inkább varrjuk össze a matracok huzatait, így ugyanis nem kell a kötéllel bajlódni, és a formája is szebb lesz a kanapénak.

Babzsák

Szintén egyszerű megoldás, hiszen nincs más dolgunk, mint beszerezni a hungarocell golyókat, és megvarrni a tartó zsákot, valamint a huzatot. Akinek van annyi türelme, annak a golyókkal is lehet spórolni, hiszen a dobozokba rejtett hungarocellt is lehet ilyen formára aprózni, bár nem egyszerű, és nem gyors művelet. A babzsák hátránya, hogy nagyon nehéz belőle felkelni, mivel felveszi a testünk formáját, és elképesztően kényelmes ülést, vagy fekvést biztosít.

Kád

Ez a kanapé már egy kissé bonyolultabb. Ha valakinek kallódik otthon egy talpas lemezkádja, akkor viszonylag könnyen megvalósítható, ám ha ilyen nincs a környéken, akkor a kivitelezése már drága. A kád egyik oldalát nemes egyszerűséggel vágjuk ki, és a széleket alaposan dolgozzuk el, nehogy sérülést okozzanak. Tisztítsuk meg, és fessük le, amilyenre csak szeretnénk. Egy matracot vágjunk bele, és készítsünk huzatot is rá, hogy mutatós legyen. Ezután már csak a párnák kellenek, és kifejezetten elegáns, de mégis bohó kanapét kapunk.

Kerettel

Akiknek megvan a kézügyessége, azok készíthetnek keretet is a kanapénak. Enyhén döntött V alakot érdemes eszkábálni, ami stabilan áll. A két lábakkal ellátott döntött V-t kössük össze a csücsöknél, és a közepéhez kerüljön még egy láb is, hogy még biztosabban tartson. Ezután egy strapabíró kötéllel sűrűn fonva vonjuk be a háttámlát, majd az ülőrészt is. fontos, hogy feszes legyen a kötél, mert csak akkor lesz kényelmes az ülés. Ezután mehet rá szivacs, alulra, felülre, és a párnák!

Kapcsolódó cikk:

Tegyünk a sötét lakás ellen!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia