szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Túl a sövényen

Sulyok Józsefné, 2012. ápr. 09.


A kert akkor tölti be igazi szerepét, ha miközben használjuk, érezzük a hely intimitását, otthonosan mozgunk benne, védve érezzük magunkat. Erre alkalmasak az élőnövényből nevelt sövények, amelyek azonban akár önmagukban is alkalmasak lehetnek kerítésként.

Túl a sövényen

Ha azt szeretnénk, hogy sövényünk minél határozottabban elválasszon, elzárja a kilátást, akkor legjobb örökzöld növényekből létesíteni. Kiválóan alkalmas erre a célra például a tiszafa vagy a puszpáng, csak mivel mindkét faj igen lassan nő, ezért nem gyakran választják őket takarósövénynek. Kerten belüli térelválasztásra viszont kiválóak. Nem véletlen, hogy a régi korok kastélykertjeiben is igen gyakran neveltek tiszafa vagy puszpángnövényt.

Gyorsan növő tuja

Ma egy kicsit türelmetlenek vagyunk, szeretjük a gyors eredményt, így a gyors növekedésű fajok kerültek előtérbe. Leggyakrabban a leilandi ciprus és a tujafélék, elsősorban a nyugati tuja és annak oszlopos tagjai. A leilandi ciprus rendkívül gyorsan nő, három év alatt akár embermagasság feletti tömör sövény is kialakítható belőle. Ha megerősödött, egy év alatt akár 1 métert is nőhet. Ha nem metszenénk, 15-20 cm magas, alul széles, hatalmas fává nőne.

A beszerzésnél figyeljünk, hogy ellenőrzött növényeket vásároljunk, mert egyes típusai sok pollent termelnek, ami tavasszal, kellemetlen következményekkel járhat az arra érzékenyek számára. Tavasszal telepítsük napos, meleg helyre, mert árnyékos helyen fagyérzékeny. Szeptembertől már ne öntözzük, hogy a hajtásnövekedés leálljon, a fás részek jól beérjenek. Egy méternél sűrűbben nem érdemes ültetni. Tavasszal és ősszel nyírjuk. Az oszlopos növekedésű tujafajtákat nyírás nélkül is sövénnyé lehet nevelni, egymástól 60-80 cm távolságra ültetve.

Helyigényes babérmeggy

Az igazi sövény az, amelyik nemcsak takar, hanem még az időszakonkénti virágzásával is elkápráztat, akár a többi cserje.
Lomblevelű örökzöldből is szép, védelmet nyújtó sövény nevelhető. Közülük a legmegfelelőbb talán a babérmeggy. Hosszúkás, nagy, bőrszerű fényes-zöld leveleivel átláthatatlan falat képez, a téli időszakban pedig a kert legfőbb dísze lehet sötétzöld lombtömegével.

Az épület vetett árnyékában is jól megvan, a téli napsütéstől viszont levelein fagyásfoltok jelenhetnek meg. Nyírás nélkül is szép térhatároló, de így elég nagy helyigényű, mert több méter széles bokorrá terebélyesedik. Kiváló védősövénynek a Júlia-borbolya is, amelyről tudni kell viszont, 3-5 cm hosszú, háromágú tövisei miatt rendkívül nehezen kezelhető, megközelítése a gyerekek számára veszélyes. Viszont sűrűn elágazó, áthatolhatatlan, magas, széles, „macskabiztos” sövényt lehet belőle kialakítani. Tavasszal sárgán virágzik, télen is láthatók hamvas-kék bogyótermései, különösen szép vöröses őszi lombszíne.

Térhatároló tűztövis

Nem valódi örökzöld, de enyhébb teleken áttelelő lombú a széles-levelű fagyal, amely talán még ma is a leggyakrabban látható sövény kertjeinkben. A fagyalsövény kialakításánál ügyeljünk arra, hogy évente fokozatosan engedjük magasabbra, mert ha hosszú vesszőket hagyunk metszéskor, azon a részen nem ágazik el, felkopaszodik, kiritkul. Nagyon hasonló hozzá a közönséges fagyal, amely azonban már december elejére lehullatja lombját, ezért kevésbé alkalmas védősövény céljára.

Jól nyírható, erős és ellenálló sövény alakítható ki a tűztövis különböző hibrid fajtáiból, melyek a nyírás elejére is sok virágot hoznak, és bőven érlelik sárga, narancsszínű vagy piros almácskáikat, amelyek télen is sokáig díszítenek. Rövid ágtöviseivel az óvatlanul közelítőt megszúrhatja, de nem kívánatos áthaladást is megakadályozza. Igénytelen, kiváló térhatároló. A legtöbb lombhullató fa és cserje is alkalmas nyírott sövény létesítéséhez, kerüljük azonban a nagylevelű fajokat, mert nyírás közben a leveleket elvágjuk, és a kettévágott levelek nem a legszebb látvány nyújtják. Gyakori lombhullató sövényként a gyertyán és a mezei juhar.

A metszés ideje: a sövények metszését, nyírását sosem nyár közepén, a nagy szárazságban, vagy a tél beállta előtt végezzek, mert akkor sokáig nincs új növekmény és a friss visszavágás nyomai hosszú ideig láthatóak. Ezért legjobb májusban vagy szeptemberben megigazítani sövényünket.

Virágzó sövények

Virágos sövényként leggyakrabban ültetett növény a közönséges orgona. Számos fajtája a lila különböző árnyalataival vagy a fehér ragyogásával kápráztat el. Elvirágzás után a megbarnult nagy virágzatokat távolítsuk el. Nyíratlan virágos sövénynek kiváló még az aranycserje, a gyöngyvessző, a gyöngyvirágcserje, a hólyagvessző, a madárbirs több faja és azok kerti fajtái, valamint a jezsámen.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia