szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Túlélési tippek - Költözz a teraszra!

Scheftsik Tamás, 2013. aug. 28.


Tény, hogy jövőre is lesz nyár, kánikula is, és nem árt, ha összegyűjtünk egy-két tippet arra, hogy hogyan élhetjük túl az izzasztó éjszakákat, ráadásul tehetünk szert egy újabb szobára, ami bővíti a lakást, vagy a házat.

Túlélési tippek - Költözz a teraszra!

Nem tudja elviselni a kánikulát a lakásban? Költözzön ki a teraszra! Ez elsőre lehet, hogy egy kicsit furán hangzik, és az is igaz, hogy már elmúlt az az idő, amikor a nagy meleg miatt ezt megtennénk.

Tető

Ahhoz, hogy a terasz részben, vagy egészben szoba funkciót kaphasson, gondoskodnunk kell arról, hogy a kitett dolgok ne lehessenek vizesek. Mert hát a nappaliban sem ered el az eső, és ha hosszútávon akarjuk használni a teret, akkor ez alapszempont. Ez tehát azt jelenti, hogy a tető nélkülözhetetlen ebben a helyzetben. Ráadásul nem elég csak egy loggiát, vagy más árnyékoló megoldást készíteni, hiszen bár a naptól megóvnak, a vizet nem tartják kint. Szintén szükséges lehet oldalsó „falak” létrehozása. Az idézőjel annak köszönhető, hogy a fal nem kell, hogy nagyon szilárd legyen. Itt tökéletesen megteszik a futtatott növények, mondjuk apácaráccsal kombinálva, vagy éppen egy könnyű függöny. A lényeg tulajdonképpen az lenne, hogy a kíváncsi tekinteteket kívül tudhassuk a teraszról, de ne tegyük lehetetlenné a szellő szabad áramlását. Nem utolsó sorban pedig ez a könnyed megoldás az oldalról támadó esővel szemben is hasznos, mivel ha csak nem vízszintesen esik, akkor annyi védelmet ad, amennyire szükségünk van.

Bútorok

Amennyiben a vízhatlanságról gondoskodtunk, akkor elkezdhetjük újraértelmezni a kerti garnitúrák fogalmát is. Arra azért nem árt figyelni, hogy nedvességet így is kaphatnak a bútorok, ezért ne a beltérre kialakított darabokat vigyük ki. Amivel játszani lehet, az a párnák és a takarók, de lehetőleg kerüljük azokat a bútorokat, amik eleve be vannak vonva valamilyen szövettel. A hajnali pára ugyanis gyorsan tönkreteheti őket, arról nem is beszélve, hogy a szaguk sem lesz éppen szalonképes. Ha aludni is a szabadban szeretnénk, akkor bizony le kell mondanunk a megszokott franciaágy kényelméről. Ellenben magáról a kényelemről nem, hiszen függőágyban tölthetjük az éjszakát. Ez a megoldás ideális, hiszen nincsenek nagy szövetfelületek, amik magukba ihatnák a nedvességet, és egyébként is erre találták ki ezt a fajta ágyat. Az elhelyezésénél azért arra is figyeljünk, hogy egy körkörösen zárható szúnyogháló is helyet kapjon, hiszen a vérszívók hozzá tartoznak a kinti léthez.

Elektronika

Azok, akik a természetben szeretnek lenni, nem különösebben igénylik az elektronikus eszközöket, főleg nem éjszaka. Ha azonban mégis szeretnénk egy – egy este a tévét is nézni, az sem megoldhatatlan. Arra azonban mindenképpen ügyelni kell, hogy a kint elhelyezett eszközök nem maradhatnak ott végleg. A nyár még csak hagyján, de a tél biztosan tönkretenné őket, így lehetőleg vigyük be azokat. A konnektorok esetében is extra kivitelűeket kell használni. Hogy biztosan ne érhesse őket nedvesség, olyan darabokat válasszunk, amik zárhatóak – ezt jellemzően egy kis plexi lappal oldják meg, amit fel lehet hajtani -, és az sem baj, ha a külső áramforrásokat ki lehet iktatni a rendszerből télire.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!