szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Túlélésre gyúrnak a méhek

Sulyok Józsefné, 2013. nov. 06.


A méhcsalád a számára kedvezőtlen időjárásra felkészül. A rövidebb hordástalanságra kevés méz és virágpor tartalékolása is elegendő. De a téli időszak sokkal tartósabb, ezért arra előrelátóbban, gondosabban fel kell készülni.

Túlélésre gyúrnak a méhek

A méhcsalád egyedeinek számát a nyár közepéig magas szinten tartja, az anya egyenletesen, bőven petézik. A naponként születő méhek száma eléri az elhullókét. Nyár vége felé az anya csökkenti a naponta lerakott peték számát, a méhcsalád gyengül, néptelenedik.  A megürülő sejtek egy részét az anya nem petézi be újra, ezeket a méhek megtöltik mézzel. Akkor is ezt teszik, ha nektár gyűjtésére nincs lehetőségük. Ilyenkor a kaptár távolabbi részéből hordják a mézet a fészek megürülő sejtjeibe. A méhek ugyanis a téli fészküket mindig az utolsó fiasítás helyén, a kijáró közelében rendezik be. Ezért a tél közeledtével az élelmet is oda összpontosítják.

A méhek a fiasítás csökkentésével és a mézkészlet átcsoportosításával egyidejűleg megkezdik a hereüldözést is. Egy-két hét múlva heréket már csak kivételesen találhatunk. Ugyanakkor gondoskodnak a lakásuk felépítéséről is, minden fölösleges hézagot propolisszal tömítenek. Gyakran a kijárónyílást is leszűkítik.

Az előkészület alatt a család elöregedett nemzedéke elhullik. Mivel a születések száma ugyanakkor folyamatosan csökken, a méhcsalád szemmel láthatóan néptelenedik. Szeptember végére, október elejére az idős méhek csaknem teljesen eltűnnek. A méhcsalád egyedeinek száma felére, harmadára csökken.

A viasztermelés és petézés nagyon hő és munkaigényes. A fokozott hőtermelés nem csupán azért káros, mert sok mézbe kerül, hanem azért is, mert csökkenti a méhek életerejét, rövidíti élettartalmukat. Azok a méhek, melyek nem termelnek viaszt, nem vesznek részt utódok nevelésében, testükben sok fehérjét és zsírt raktároznak. Mivel nem használták sem viasz, sem pempőtermelő mirigyeiket, azok a szokásosnál idősebb korukban is működőképesek. A hőigényes munkák leépítése nem más, mint takarékoskodás az egyedek életerejével. Ezek a téli méhek a születésük óta eltelt idő szerint öregek, biológiailag azonban fiatalok. Ha a méhcsaládnak a tél közeledtével sok ilyen tagja van, akkor a sikeres telelés egyik nagyon fontos feltétele teljesült számára.

Az élelemtartalékolás ösztöne évezredek folyamán alakult ki. Szintén fontos feltétele annak, hogy a méhek közössége télen is fennmaradhat. A tartalék méz érett legyen, vagyis kevés vizet és répacukrot tartalmazzon.
A méhek a téli időszak legnagyobb részét lakásukban töltik. Erősebb teleken a megszakítás nélküli fogság elérheti a 100-120 napot. Fontos, hogy szervezetüket a táplálék feldolgozása, átalakítása minél kevésbé terhelje meg, a felvett táplálék emészthetetlen maradékai pedig ürülékhólyagjukban elférjenek. A méz nagy viasztartalma az ürülék mennyiségét növeli, nyugtalanítja, izgatottá válik. Ez önmagában is káros a telelésre. Káros az is, ha a méhek hidegben kirepülnek, de az is, ha bent ürítenek.

A telelő méhcsaládnak mérsékelt éghajlat alatt mínusz 10-20 fokos, kivételesen ennél is nagyobb hideget kell kibírnia, illetve a fészkének hőmérsékletét ilyen hidegben is 15-25 fokon kell tartani. Ez a fiasítás-mentes időszakban elegendő. Nehezebb a méhek feladata, ha az ilyen hideg időszak akkor köszönt be, amikor az anya már megkezdte a petézést. A családnak legalább a fészeknek egy részében 30-35 fokos meleget kell tartania. A hőtermelés fűtéssel jár, a méhek fűtőanyaga a méz. Minél kevesebb méh kénytelen a szükséges meleget előállítani, annál több üzemanyagot kell egy méhnek testében elégetni.

Kapcsolódó cikk:

Így kell felderíteni méhmódra!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia