szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Túlöntözöm? Páratlan hagymások ápolása

Sulyok Józsefné, 2014. márc. 24.


A hagymás és gumós növények közül néhány igen érzékenyek a szárazságra, a fagyra vagy a nedvességre. Könnyen abba a hibába eshetünk, hogy fokozott gondoskodásunkkal túlöntözzük szegényeket. Próbáljuk megtartani az egészséges egyensúlyt és akkor növényeink csodás virágzással honorálják nekünk a szakszerűséget.

Túlöntözöm? Páratlan hagymások ápolása

A keltikének nyugodt körülményre van szüksége a tökéletes fejlődéshez, ezért az ültetés utáni első évben ne bolygassuk a talajt a környezetében. Ha azonban már belakta a termőhelyet, akkor a továbbiakban szívesen virágzik és nem nehéz a gondozása.

Az odvas keltike - Corydalis cava - náluk is honos gumós növények közé tartozik. Az alig dió nagyságú gumói könnyen kiszáradhatnak, ezért minél korábban, lehetőleg szeptember első felében ültessük el őket 10-20 cm mélyre. A megfelelő fejlődéshez laza, humuszos talajt igényel, amely köveket is tartalmazhat. Ilyen termőhelyes gyorsan növekszik, és hamar el is terjed.
A kasmíri keltike laza, savanyú, humuszos talajt, és magas páratartalmat igényel.

A ciklámen akkor virágzik a legszebben, ha szintén nem bolygatjuk. Ha 5 cm-re ültetett gumóit a téli fagy esetleg kiemelné a talajból, akkor tavasszal takarjuk be őket földdel. A ciklámen magról is szaporítható és hamar telepet képez az anyatő körül. A kankalinfélék családjába tartozik, a legtöbb faj a gumó alján vagy az oldalán körbe hozza a gyökereket, ezzel szemben a borostyánlevelű ciklámen a gumó felső részén képezi azokat.

A cikláment ősszel, az ültetéskor úgy tegyük a földben, hogy a gyökereket lefelé igazítsuk. Télen érdemes a gumókat mulccsal védeni a fagytól. A ciklámen nem viseli el a pangó vizet, és az átültetést sem kedveli. A kislevelű ciklámen gumóit nyár végén ültessük el.

A korbácsliliom  - Eremurus x isabellinus - egyáltalán nem bírja a pangó vizet, ezért speciálisan előkészített ágyásba kell, hogy kerüljenek a rizómák. Az ültető gödröt 5 cm vastagon töltsük fel durva szemű homokkal.

Közép-Ázsiából származik a korbácsliliom, és nem feltétlenül a kezdő kertészek dísznövénye, mert magas követelményeket támaszt a környezettel szemben. Jó vízáteresztő képességű, levegős talajt, nyáron kiszáradó talajt igényel, emiatt szüksége van a homokból vagy kavicsból kialakított drénrétegre. A rizómából fejlődő csillag alakú gyökérágak könnyen törnek, ezért ültetéskor legyünk óvatosak. Télen gondoskodnunk kell a fagyvédelemről, takarjuk a töveket mulccsal vagy lombbal, mert könnyek kifagynak.

Kapcsolódó cikk:

5 tipp, amit a tulipánról tudni kell!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia