szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tüskés kedvencek újragondolva

Sulyok Józsefné, 2014. márc. 12.


Nem nagyon akad, aki közömbösen szemlélné a kaktuszokat. Sokan rajonganak értük, gyűjtik is, de vannak olyanok, akik a tüskéi miatt nem kedvelik. Elterjedt nézet, hogy a kaktuszok nagyon igénytelenek, és a túllocsoláson kívül szinte mindent kibírnak. Járjunk utána vajon igaz-e!

Tüskés kedvencek újragondolva

Bár valóban szívós növény, még a sivatag talaját is jól tudják hasznosítani, de azért némi ápolást mégis igényelnek. Épp úgy szükségük van tápanyagra, mint más növényeknek. A nitrogén a növekedést, a foszfor a virágzást, a kálium az ellenálló képességet biztosítja. A nyomelemek főleg a klorofil képződését segíti, hiányuk sárgulást okozhat.

Gyakori, hogy a megvásárolt kaktusz pici cserépben van. Ilyen esetben tanácsos azonnal átültetni egy nagyobb edénybe, és ez által a gyökerek egészségéről is megbizonyosodhatunk. A növény átmérőjénél kétszer nagyobb legyen az új cserép. Átültetéshez használjunk kaktuszföldet vagy keverjünk magunk ízlésének megfelelő talajt. Ez semmiképpen ne legyen túl kövér föld, legyen laza szerkezetű, hogy a gyökerek megfelelően tudjanak fejlődni. Legjobb, ha sóder, homok, tőzeg keveréket készítünk. A kaktuszok esetében is serkenti a növekedést a rendszeres átültetés.  Mivel nincs szükségük magas tápanyagtartalomra, általában elegendő 2-3 évente nagyobb cserépbe helyezni őket.

Agyagcserébe inkább a nagytermetű, oszlopos kaktuszokat érdemes ültetni, mert stabilabb az elhelyezésük. A kisebb példányokat előnyösebb műanyag edénybe telepíteni. Ebben a föld lassabban szárad ki, mint az agyagcserépben, a tápanyagok egyenletesebben oszlanak el.

Vásárlás mellett mi magunk is szaporíthatjuk a kaktuszokat, ezzel nem csak a gyűjteményünket növeljük, hanem csereberélhetünk is másokkal. Az új növényeket elcserélhetjük olyan fajtákra, amilyenek még nekünk nincsenek.
Szaporíthatunk magvetéssel, dugványozással és oltással is. Az utóbbi már komoly szakértelmet igényel.

Bármennyire is kedveljük a kaktuszt, bizony csúnyán megszúrhatnak. Idővel megtapasztaljuk, hogyan nyúljunk hozzá. Vannak, akik ruhával próbálják megfogni átültetésnél, de ez sem jelent teljes biztonságot. Tapasztalatok szerint leginkább szúrásállónak az építkezésnél is használt, bőrvédővel ellátott kesztyű bizonyul.

Azt hinnénk, hogy a szúrós tüske az élősködők kedvét is elveszik, sajnos azonban ez nincs így. A kertbe kitett példányokon a meztelen csigák is megtelepszenek, megrágja a növekedésben lévő szárcsúcsot. A cserépbe betelepedő giliszták is árthatnak. Eleinte a földdel táplálkoznak, majd elszaporodnak, és a növény gyökereit is megeszik. A hangyák is dézsmálják a kaktuszt, bár ők nem a növényt eszik, hanem a magvakat hordják el. Leggyakrabban a takácsatka és a gyapjastetű okoz gondot. Az előbbi alig látható, piros színű. Általában a növények csúcsán, a friss hajtásokon jelenik meg. A fejlődés leállítását, de akár a növény elpusztulását is okozhatja.

A gyapjas-tetvek fehér, vattapamacsszerű, fokozatosan legyengíti a növényt. Azokat a kaktuszokat, amelyeket nyárra kiteszünk a kertbe, úgy óvjuk meg, ha évente legalább kétszer, tavasszal és ősszel megfelelő vegyszerrel kezeljük. Ekkor használjunk gombaölő szereket is, hogy a betegségekkel szemben is megóvjuk őket. Gombás megbetegedés fertőzött talajjal vagy a levegőben terjedő spórák segítségével lepheti meg a kaktuszokat.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia