szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Uborka, a melegkedvelő kabakos

Sulyok Józsefné, 2013. júl. 22.


Az egyik legrégebben termesztett zöldségnövényünk. Indiában már i.e. ezer évvel termesztették. A római írók is megemlékeznek róla, sőt Plinius a hajtatását is említi. Lippay idejében , 1664-ben, a köztermesztésben elterjedt növény.

Uborka, a melegkedvelő  kabakos

A múlt század második felében legnagyobb termesztő-tájai Nagykőrös és Észak-Pest környéke voltak. A konzerv és a hűtőipar fontos növénye, emellett közvetlen fogyasztása és exportja is jelentős.

A bab és a borsó után a legnagyobb területű maghozó növényünk. Az utóbbi években a szántóföldről visszahúzódott a kertekbe, s itt részben a védettség és az új fajták hatására, részben az intenzív termelési körülmények miatt nagy termést ad. Így, bár termőterülete csökkent, de a terméstömege szinten maradt.

 

Nagyrészt nyersen fogyasztjuk, így kedvező élettani hatása mellett a benne lévő tápanyagok is jól hasznosulnak. Étrendünkben főként, mint saláta vagy savanyúság szerepel. A fólia alatti hajtatás termelési körülményei jól kielégítik az uborka biológiai igényeit. Nagy terméstömege és aránylag rövid tenyészideje miatt ezért az egyik legfontosabb melegigényes, hajtatott zöldségnövényünk.

Származása, környezeti igényei:

Egynyári, a tökfélék családjába tartozó, Kelet-Indiából származó növény. Dúsan elágazó gyökérzete nagyrészt a talaj 15-20 cm-es szintjében helyezkedik el. Hajtásai 60-200 cm-re, egyes hajtatott fajtáké még hosszabbra is megnő.

 

Dudvaszárú növény, amely tám-rendszer nélkül a talajon elfekszik. Folyamatosan virágzik. Idegenbeporzó növény, de a közhiedelemmel szemben sem a tökkel, sem a dinnyével nem kereszteződik. Termése változatos alakú kabak, amelyen eltérő nagyságú és sűrűségű fehér vagy fekete tüskéket vagy szemölcsöket találunk. A fehér tüskéjű fajták zölden, a fekete tüskéjűek sárgán érnek.

Melegigényes növény, a hidegre nagyon érzékeny. 10-12 C-fok körül a növény sárgul, fejlődése leáll, és a már kötődött termését is ledobja. A hajtató-fajták a szántóföldieknél is igényesebbek. Csírázási hő-minimuma 13-15, optimális hőfok a 22-25 C körül van. Alacsony hőmérsékleten a mag sokáig elfekszik. Kelési ideje, a hőmérséklettől függően, szántóföldön 5-15 nap között van.

 

Kedveli a szórt fényt, a téli gyengébb megvilágítást más zöldségnövényeknél jobban tűri.
Vízfelhasználása közepes, a talaj és különösen az intenzív és hajtatott fajtái a levegő nedvességtartalma iránt nagyon igényesek. A jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, levegős humuszos talajt kedveli, tápanyagigénye nagy.

Korai termesztés céljából palántázzuk, egyébként zömében helyre vetjük. Palántázás esetén táp, vagy gyepkockás nevelés alkalmazható. Szántófölre palántáit május első felében, a késő tavaszi fagyok után ültetjük ki. Fóliába valamint védett helyen kertekben április végén kiültethető. Helyrevetése április második felétől kerülhet sor.

 

Jelentős magtermő zöldségnövényünk, amelyet a belföldi vetőmagellátáson kívül nagyobb részben export céljára különösen Szabolcs-Szatmár és Hajdú-Bihar megye nagy területen termesztünk. Az uborkát magtermesztésre április végén, május elején kizárólag helyre ültessük. A magjáért termelt uborkát biológiailag éretten szedjük. A magérés ideje augusztus közepe körül várható. A betakarítást egyszerre, a lomb csaknem teljes elszáradása után végezzük. 

Kapcsolódó cikk: Savanyúságok készítése
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!