Újra divatban: tárkony és komló minden mennyiségben
Sulyok Józsefné, 2014. szept. 18.
A tárkony egy időben kissé kiment a divatból, pedig a konyhai fűszernövény nélkülözhetetlen összetevője számos magyar konyhára jellemző ételnek, a híres francia fűszerkeveréknek és a klasszikus Béarnaise mártásnak.
Ne felejtsük el, hogy most a komlót is megismerhetjük új oldaláról!

A francia tárkony aroma és ízesítő hatás tekintetében felülmúlja az orosz tárkonyt, azonban csak sarjakról lehet szaporítani.
Májustól kezdődően folyamatosan csípjük le a zsenge hajtáscsúcsokat. Az ecetben vagy olajban történő eltevéssel, illetve a tárkonyos mustár készítésével viszont várjunk addig, amíg majdnem elkezdődik a virágzás. A tárkony jó az emésztőrendszernek.
Gyógyerő a komlóból
A komló virága adja meg a hagyományos főzött sörök jellegzetes ízét. A zöld tobozokból készült teának nyugtató hatása van. Emellett a benne található keserű anyagoknak antibakteriális hatása is van, a növényi hormonok pedig enyhítik a klimaxos tüneteket.
Tipp! A nyugodt alváshoz: két-két marék szárított komlótobozzal és levendulavirággal töltsünk meg egy párnahuzatot, és varrjuk be.
Kapcsolódó cikk:
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22