szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Újrahasznosított virágtartók – alternatív cserepek

Scheftsik Tamás, 2013. jan. 31.


Amikor az embert elkapja az ültetési láz, akkor előfordulhat, hogy egyszerűen kifogy a cserepekből. Ilyenkor két dolgot tehet: vagy elszalad a boltba, és néhány ezer forintért bevásárol, vagy egy kicsit körülnéz a háztartásban, ne adj’ isten, esetleg a szemetesben. Nem is hinnénk, mennyi mindenből lehet mutatós és egyedi cserepet készíteni.

Újrahasznosított virágtartók – alternatív cserepek

Cipő

 

Az egyik legjobban elterjedt lehetőség, amikor kinövünk egy cipőt. Hiszen amúgy is csak a szemétbe kerülnek, mert az esetek döntő többségében nem éppen vadiúj, így elajándékozni sem lehet. És hogy melyik cipő alkalmas arra, hogy virágot ültessünk bele? Röviden akármelyik. A lényeg az, hogy ne szandál és ne papucs legyen, innentől azonban szabad a pálya. A legjobbak a gumicsizmák és a bakancsok. Nem csak azért, mert nagyon jól mutatnak, hanem mert akár nagyobb szépségeket is rakhatunk beléjük, hiszen a száruk lehetővé teszi, hogy több földet lehessen felhasználni. Ahhoz, hogy biztosíthassuk a megfelelő vízelvezetést, mindenképpen ki kell szúrnunk a cipő alját. Ehhez tökéletes egy csavarhúzó, csak arra vigyázzunk, hogy a kezünket meg ne sértsük vele.

 

Bögre és edények

 

A konyhában is keletkezik olyan „hulladék” amivel rendszerint nem nagyon tudunk mit kezdeni. Pedig a bögrék kifejezetten alkalmasak arra, hogy a fűszernövényeinknek helyet adjanak. Ehhez nem is kell más, mint egy fúró segítségével óvatosan kilukasztani legalább egy helyen az aljukat, és földet tenni beléjük. A nagyobb edények alkalmasak lehetnek a fejlettebb virágok számára, bár egy kicsit nehezebb lehet velük a dolgunk. Ha lábasról, vagy fazékról van szó, akkor első körben érdemes egy kicsit kidíszíteni. A lepattogzott, vagy fénylő felületek rendszerint nem olyan mutatósak a kertben, de ha a lakásba akarjuk tenni, akkor a rozsdamentes acél nagyon is jól mutathat. Ha régi, zománcos edényeink vannak, azok magukban is nagyon hangulatosak. Itt is ragadjunk fúrót, és lukasszuk ki az edények alját, hogy a felesleges locsolóvíz távozni tudjon.

 

Vödör és locsolókanna

 

A kerti szerszámokat az ember fejében alapvetően hozzákapcsolja a virágokhoz. Éppen ezért, ha már nem tudjuk őket mire használni, akkor tökéletesek lehetnek cserép, vagy akár kaspó gyanánt is. Azok a legmutatósabbak, amelyek még fémből készültek, bár tény, hogy ezek viszonylag ritkán mennek tönkre. Ha mégis feláldozzuk őket a szépérzékünk oltárán. Akkor tartsuk szem előtt, hogy a hidegben a bennük lévő föld teljesen átfagyhat, hiszen a fém jobban vezeti a hőt, emiatt a beültetett növény elpusztulhat (ez igaz a konyhai edények esetében is). Ha a kannát választjuk, akkor a fülénél fel is lehet lógatni, bár ez igaz akkor is, ha a vödrünknek van akasztója.

 

Pet-palack, vagy akármi

 

A pet-palackok is alkalmasak arra, hogy cserépként funkcionáljanak, különösen az olyan növények esetében, melyeknek átlátszó cserépre van szükségük (orchidea). De tulajdonképpen bármiből csinálhatunk cserepet, ami egy kicsit öblös, és az eredeti funkciójában már nem vesszük hasznát. Így két legyet üthetünk egy csapásra: gyönyörű virágokkal vehetjük körbe magunkat, és a természetet is óvjuk, mert nem képezünk annyi szemetet. Nem is beszélve arról, hogy mennyi pénz marad a zsebünkben azért, mert nem veszünk drága kerámia, vagy műanyag cserepeket.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!