szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ültess újra kerti labodát!

Topor Erika, 2013. szept. 06.


Spenótra hasonlít, de mégsem az. Egyéves, lágyszárú zöldségnövény, és viszonylag kevesen ismerik. Főzeléknek kiváló, de nyersen salátát is alkothatunk belőle, így érdemes otthon termeszteni.

Ültess újra kerti labodát!

A kerti laboda a középkorban igen népszerű növény volt, mivel magas ásványi anyag tartalma és rostban gazdag levele jó hatással van az emésztőrendszerre. Pozitív élettani hatásainak köszönhetően gyógyhatást is tulajdonítottak neki. Az idő múlásával kiszorult a házi kertekből és a spenót vette át a helyét, de itt az ideje, hogy „újra felfedezzük”!

Ha még így sem győztük meg a kedves Olvasót, hogy termesszen kerti labodát, még egy jó hírrel szolgálhatunk. A labodáknak vannak tarka, színes levelű változatai, így nem csak haszonnövényként, de dísznövényként is helytáll kiskertünkben.

Magját kora tavasszal vessük el, majd április végén ültessük szét a palántákat 40*40 cm sor és tőtávolságra. A leveleket még a virágzás előtt folyamatosan szedjük le, négyzetméterenként kb. 3-4 kg levél várható. Tápdús talajba könnyen nevelhető, megfelelő körülmények között akár egy méter magasra is megnő. Méretes levelei miatt vízigényesnek mondható. Meleg tavaszokon gyakori problémát jelent, hogy elszaporodik levélzetén a fekete levéltetű. Gyakorlatilag más kártevője nincsen, így ápolási szempontból egyedül a magas vízigényre figyeljünk oda.

Szaporítás megegyezik a spenótéval, magról szaporítjuk helybevetéssel. Ha tél alá szeretnénk vetni, akkor akár októberben is megtehetjük, így már kora tavasszal elkezdenek növekedni. A nyár elején megürülő ágyásokba is vethetünk, így biztosítva az egész évi ellátásunkat kerti labodából. Az idősebb növényeket hagyjuk magba menni, ezzel biztosítva a következő évi szaporítóanyagot. Mindig friss magot vessünk, mert az idősödő magok hamar elvesztik csírázóképességüket.

A kerti laboda (Artiplex hortensis) a libatopfélék (Chenopodiaceae) családba tartozik.

Fajtanemesítéssel alig pár országban foglalkoznak, a termesztésben az eltérő színű típusokat tekintik fajtáknak.

Termésmennyisége elérheti az 5 kg-ot is négyzetméterenként.

Erdélyben előszeretettel tálalják salátaként sajtok mellé. A sajtcsíkokat a laboda levelébe tekerik. Ugyan gasztronómiai híre jelenleg csekély, de talán az egészséges életmódra való törekvéssel egyre jobban növekedni fog, és újra felfedezzük ezt az eltűnőben levő haszonnövényt.

Kapcsolódó cikk:

4 méltatlanul mellőzött fűszernövény
Hozzászólások (1)

Ignác
2017. máj. 12. (1 970 napja)
A kertünk mosz tavasszal tele van ilyen labodával, nem is vetünk de minden évben terem, de olyan hamar felkap szára, gurgyésódik, hogy nem tudunk ennyit elfogyasztani


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia