szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ültessünk articsókát

Scheftsik Tamás, 2012. nov. 04.


Amikor valaki azt mondja, hogy articsóka, akkor a legtöbbünknek nem igazán ugrik be semmi. Hiszen a magyar konyhában kevéssé jellemző ennek a növénynek a fogyasztása. Pedig rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik, és ráadásul termeszteni is egyszerű.

Ültessünk articsókát

Története

 

Az ókori Görögországban nagy népszerűségnek örvendett ez a zöldség. A gazdagok ritka csemegéje volt, bár nem annyira az íze miatt. Sokkal inkább azért, mert úgy tartották, hogy elősegíti a férfierőt, éppen ezért ára az egeket verte. Származását tekintve a mediterrán területekre kell figyelni. Itt sokáig virít, és amellett, hogy igencsak impozáns látványt nyújt, remek élelmiszer is. Ezeken a területeken rengetegféleképpen készítik az articsókát, hiszen nagyon egészséges növény.

 

Hazánkban sokáig csak díszértéke miatt volt jelen, és bár tudtuk, hogy a virágzat ehető, mégsem került be szervesen a magyar konyhába. Az articsóka magas vitamintartalma és ásványi anyagokban gazdag virága miatt kitűnő csemege, bár íze igencsak intenzív, amit egy kevés citromlével ellensúlyozhatunk.

 

Termesztés

 

Az articsóka viszonylag könnyen termeszthető, bár némi odafigyelést igényel. Magvetéssel áprilisban próbálkozhatunk, ám azzal számolni kell, hogy ekkor a növényünk „csak” a következő évben kezd virágokat bontani. Ha azonban palántázzuk, akkor már abban az évben szüretelhetünk. Ehhez azonban szükségünk lesz üvegházra és egy kis odafigyelésre is. A magokat ekkor már februárban melegágyba vetik, majd május környékén átválogatják, és az erős palántákat ki is ültetik. Jól nézzük meg, hogy hova is ültetjük el az articsókánkat, mert nem egy apróságról van szó. Ráadásul első ránézésre igencsak ellenszenves lehet, mivel levelei olyanok, mintha tüskékkel szurkálnák a hozzájuk érőt. Ezzel ellentétben a levelek felszíne filces, kellemesen szőrös, puha tapintású. Virágai öklömnyiek, tehát dísznövényként is igazán szép, ám ha fogyasztani is szeretnénk, akkor a még ki nem nyílt bimbókat kell leszednünk.

 

Gyógyhatás

 

A népi gyógyászatban régóta használják az articsókát. Sajnos, az afrodiziákum voltát nem sikerült tudományosan bizonyítani, ám ettől még rengeteg pozitív tulajdonsága van. Jó hatással van a máj szöveteire, ugyanis elősegíti azok regenerációját, valamint az epehólyagot is rendben tartja: megszűnteti annak gyulladását, a rendszertelen összehúzódásokat, valamint az epebántalmakra visszavezethető emésztési panaszokon is segít. Emellett tartalmaz egy vegyületet, az inulint, amely egy olyan poliszacharid, amely nagyon lassan szívódik fel a belekben, így megakadályozza az étkezés utáni vércukorszint ingadozást, ezzel komoly segítséget nyújtva a cukorbetegeknek is. Emellett rengeteg antioxidánst tartalmaz, és kivonata antibiotikus hatású.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia