szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ültetési naptár: április

Sulyok Józsefné, 2012. ápr. 01.


Virágunk természetesen magból, sarjból vagy hajtásból lesz, az utóbbi kettőt már meglévő növényeinkből állítjuk elő. Most azonban mélyedjünk el a magvetés rejtelmeiben, annál is inkább, mert nem csak izgalmas játék, de így a legkevesebb pénzből is édenkertet varázsolhatunk magunk köré.

Ültetési naptár: április

Kert


Még most elültethetjük a szabad gyökerű cserjéket. De azok csak jövőre fognak virágozni. Inkább vásároljunk konténeres csemetéket, ezeknél még számíthatunk idei virágzásra. Ehhez ássuk meg a gödröt úgy, hogy a föld felső 10-15 cm-es rétegét külön tesszük, ez kerül majd a gödör aljára. Emeljük ki egyben a konténerből a földlabdát, helyezzük a gödörbe, és töltsük fel földdel. Talajtömörítés után alaposan öntözzük meg.


Balkon


Nemcsak az erkélyládában díszeleghetnek virágok, hanem közepes méretű dézsákban törpe növésű kerti cserjék is! Vidáman indul a reggel, ha pillantásunk például az aranyvesszőre esik. Lélegzetelállítóan szép rododendronokat lehet kapni, ezeknek is ott a helyük a lodzsán. Ha napos, déli fekvésű a balkon, már hetekkel korábban virágba borul több olyan cserje, amely a kertben még csak ébredezik. Gondoljunk a forró nyárra, és már most rögzítsünk a balkon falára tám-rendszert, növényrácsot vagy kihúzott drótot, amelyek majd felfuttathatjuk a díszkomlót, szagos ledneket, tűzbabot, feketeszemet. Hálásak leszünk nekik az árnyékért.


Szobanövények


Szobanövényeink friss földre vágynak, és egy alapos zuhanyozásra, hogy a levelekre rakódott portól megszabaduljanak. Aranyszabály, hogy mindig csak egy számmal nagyobb cserépbe ültessük át növényeinket. Mielőtt kiemelnénk a földlabdát, ütögessük meg a cserép oldalát és alját, így egyben marad a föld. Ha a földlabda alja nagyon befilcesedett, azaz nemezes, villával lazítsuk meg, és távolítsuk el az elhalt gyökérrészeket. Ezután szórjunk az üres cserép aljára gyöngykavicsot, arra kerüljön egy réteg friss föld, majd helyezzük be a földlabdát az új cserépbe, végül töltsük fel földdel a cserépfal melletti részeket.


Vegyünk kis cserepű, hajtatott hagymás virágokat, és helyezzük el őket cserepestől egy tálba. A közöket töltsük fel tőzegmohával vagy átlagos virágfölddel úgy, hogy az a cserepek felső peremét is fedje. Húsvéti hangulatot kelt, ha nárciszt, mélykék fürtös gyöngyikét és tulipánt ültetünk egybe. Választhatunk különböző színű kankalinokat, amelyek közé krókuszokat és jácintot helyezünk. Folytatása: Ültetési naptár: május

 

Kapcsolódó cikk:

Ültetési naptár: március


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:39

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 10:30

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia