Úsztatott kacsamáj Kleopátra módra
Sulyok Timea, 2013. szept. 20.
Az ókor híres női uralkodója Kleopátra nagy gondot fordított saját külseje ápolására. A legenda szerint minden nap mézes – szamártejes fürdőt vett. Miért ne úsztathatnánk hát mi is meg a tavaszi-őszi vas- és magnéziumpótlás jegyében frissen vásárolt kacsamájunkat?
Ismerjük meg ezt a nagyon finom és egyszerűen elkészíthető lengyel eredetű receptet!
Hozzávalók:
0,7 kg kacsamáj
kacsazsír
3-4 db hagyma
só
bors
paprika
1-1,5 dl tej
A hagymát a kacsazsírban üvegesre pároljuk, majd belehelyezzük a kacsamájat. Megborsozzuk, és lassú tűzön pároljuk, és aztán megfordítjuk a kacsamájat. Majd öntsük a serpenyőbe a tejet és együtt süssük készre. A sót és a paprikát a készítés utolsó szakaszában adjuk hozzá. Fogyaszthatjuk rizzsel is, de kenyérrel mártogatva az igazi. A megmaradt hagymás-tejes kacsazsír másnap reggel pirítósra kenve fantasztikus. Jó étvágyat!
Tudta, hogy Kleopátra – a legendával ellentétben - nem volt különösebben szép? Külsejére nagy gondot fordított, néha extrémnek számító testápolási szokásai legendássá váltak. Mestere volt a sminkelésnek is, amivel kompenzálta testi adottságait (nagy orr, karakteres arc).
Ennek ellenére nagy vonzerővel és műveltséggel bírt, ami éles elmével és dicsőségvággyal párosult. Ő volt a Ptolemaiosz dinasztia utolsó uralkodója, aki egyben Egyiptom utolsó fáraója címet is birtokolja (i.e. 69- i.e. 30).
Görög létére uralkodó családjában egyedüliként megtanulta az egyiptomi nyelvet. Tragikus módon csak 39 évet élt, öngyilkosságba menekülve megakadályozta, hogy legyőzöttként és megalázva végighurcolják Róma utcáin. Szerette volna, ha neve örökké fennmaradna és elmondhatjuk, hogy célját elérve még halálával is saját mítoszát táplálta.
Kapcsolódó cikk:
A törökök kivételesen szelíd vívmánya
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22