szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Utazz Hajdinaföldre!

Sulyok Józsefné, 2014. máj. 29.


Az emberek világszerte mintegy 55-60 %-ban fedezik energiaszükségletüket gabonából készült termékekkel, 20 %-ban gyümölccsel, 15-20 %-ban az állati eredetű termékekkel.

Utazz Hajdinaföldre!

A gazdag ipari országokban a gabona nagy részét állatokkal etetik fel, ennek ellenére elképzelhetetlen az olyan étlap, amelyben nem szerepel valamilyen gabonából készült termék vagy étel.

A gabonafélék sokféleképpen készíthetők el, a dara és mag tárolása viszonylag problémamentes. Amikor viszont megőrlik a magot, azonnal oxidációs folyamat veszi kezdetét. Ezért korlátozott a teljes kiőrlésű lisztek eltarthatósági ideje. Célszerű frissen őrölt lisztet használni, mert így értékes fehérje, energia és vitaminforrás, amelyet étrendünkben kenyér, péksütemény és édes sütemények formájában annyira szeretünk.

Hajdina - Fagopyrum esculentum

A hajdina, akárcsak a rebarbara és a sóska, a keserűfűfélék családjába tartozik. A teljes értékű táplálkozásban egyre nagyobb szerephez jut, mert a termése ugyanúgy dolgozható fel, mint a gabonaszemek. Valószínűleg Kínából származik, Közép-Európában csak a középkorban kezdték el kultúrnövényként termeszteni.

A piacon pirított és pirítatlan hajdina kapható, az utóbbinak enyhén keserű az íze. Gluténérzékeny emberek számára rendkívül fontos, mert elkészíthetők belőle a hagyományos ételek, bár a hajdina erős ízét nem mindenki szereti. Erősebb ízű fűszerekkel vagy egyéb magtermékekkel kombinálva ízletes étel készíthető belőle.

Elsősorban B3-vitaminban, kálium, kalcium, foszfor található benne. Olajokban nagyon gazdag, ezek mintegy 70 %-ban telítetlenek, ami hozzájárul könnyű emészthetőségéhez is.

Tipp! Hajdinapalacsinta

Hozzávalók: 2 evőkanál hajdina, 1 tojás, 125 ml tej, 1 alma, kevés reszelt citromhéj, 1 evőkanál méz és a sütéshez olaj.

A hajdinát megdaráljuk, tejet és tojást adunk hozzá, és 10-15 percig hagyjuk duzzadni. Az almát lereszeljük, a hajdinához keverjük, hozzáadjuk a mézet és a citromhéjat. Olajban kisütjük. Ribizli lekvár illik hozzá.

Kapcsolódó cikk:

Csíráztassunk!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!