szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Útifű maghéj: kíméletes méregtelenítés felsőfokon

Orbán Krisztina, 2015. jan. 12.


Ha méregtelenítésről, vagy fogyásról van szó, egyre gyakrabban kerül említésre az útifű maghéj. A páratlanul rostgazdag anyag rendkívüli hatékonysággal szabadítja meg szervezetünket a káros anyagoktól, alkalmazására azonban szigorú szabályok vonatkoznak.

Útifű maghéj: kíméletes méregtelenítés felsőfokon

Lássuk hát, hogy pontosan miben és hogyan számíthatunk e reneszánszát élő méregtelenítő csodaszerre.

Útifűvel Magyarországon is lépten-nyomon találkozhatunk, s bár a maghéj forrásául szolgáló növény valóban hasonlít az általunk jól ismert lándzsás útifűre, annak csak egy közeli rokonáról van szó. A megtévesztő elnevezése ellenére valójában a Hindusztáni-félszigetről származó egyiptomi útifű, a Plantago ovata egy Európa mediterrán vidékein is jól ismert szárazságkedvelő, önbeporzó, egynyári növény. Zsenge leveleit nyersen salátaként fogyasztják, szárított magját pedig gyulladáscsökkentő és béltisztító hatásának köszönhetően évszázadok óta használják különböző emésztőrendszeri problémák, például székrekedés és hasmenés, vagy a bélrendszerben kialakuló gyulladások megszüntetésére. Hashajtók gyakori alapanyagáról van szó, amelynek hatóanyagai az irritábilis bélszindróma tüneteit is enyhítik.

szerző: Gideon Pisanty

forrás: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plantago_ovata_1.jpg

Az útifű maghéj a salaktalanításban és a méregtelenítésben kifejtett hatékonyságát a folyadékkal érintkezve térfogatukat sokszorosára növelő, emészthetetlen élelmi rostjainak, míg egyedülálló kíméletességét a sejtjeiben tárolt, s a szervezetünk által szintén feldolgozhatatlan nyálkás anyagnak köszönheti, amely a belek belső felületének síkosítása révén megkönnyíti a rostok által jelentősen megnövelt tömegű, valamint meglágyított állagú széklet végighaladását és kiürítését, mégpedig a bélfelszín károsítása, vagy irritálása nélkül. Az útifű maghéj rendkívül alaposan tisztít, vagyis garantáltan megköti és eltávolítja a vastagbélben lerakódott méreganyagokat, mégpedig azokkal a káros baktériumokkal együtt, amelyek krónikus betegségeket okozhatnak, s hosszú távon akár a belek elrákosodását is kiválthatják. Megkönnyíti és rendszeressé teszi a székletürítést, az anyagcsere felgyorsítása és a bélrendszer tisztítása révén pedig fogyasztó hatást fejt ki. Jelentősen csökkenti a káros koleszterin szintjét, növeli a glükóztoleranciát, valamint segít megelőzni az érelmeszesedés és a koszorúér-betegségek kialakulását.

A magot, illetve a maghéjat sokféle formában, gyakran még liszt helyett is fogyasztják, ám gyógyászati célra leginkább a por, illetve az abból készített kapszula felel meg. A porból gyermekek maximum napi 15, felnőttek pedig 30 grammot fogyaszthatnak, mégpedig legfeljebb 4, illetve 12 grammos adagokban. Az ennek bevételét kísérő folyadék – víz, gyümölcslé, tea, vagy tej – előírt mennyisége grammonként 30 ml. A folyadékba gyorsan belekevert port azonnal el kell fogyasztani, hogy mire az útifű maghéj a folyadékot magába szíva tömegét rohamosan növelni kezdi, már biztosan elérjen a gyomorig.

Az útifű maghéj alkalmazása esetén mindenképpen ügyeljünk az alábbiakra:

 

1. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele kulcskérdés, annak hiányában ugyanis az útifű maghéj az emésztőrendszer teljes hosszában problémákat okozhat: a nyelőcsőben megtapadva és megduzzadva fulladásos rohamot válthat ki, a gyomor-bél traktusban pedig szintén kellemetlen tünetekkel – émelygéssel, puffadással, székrekedéssel – járó elzáródást képezhet.

2. Fogyasztása során szem előtt kell tartanunk, hogy az útifű maghéj a gyógyszerek hatóanyagait is megköti, és még azelőtt kiüríti a szervezetből, hogy azok felszívódhatnának, ezért a gyógyszer bevétele és az útifű maghéj elfogyasztása között legalább 2 órának feltétlenül el kell telnie. Ez az étkezésre is vonatkozik, hiszen amennyiben közvetlenül étkezés előtt, vagy után fogyasztjuk el az útifű maghéjat, úgy az megakadályozza a cukor felszívódását, s a vércukorszint zuhanását eredményezi.

3. Tekintettel arra, hogy az útifű maghéj a kártékonyak mellett a hasznos baktériumokat is eltávolítja a bélrendszerből, alkalmazásának ideje alatt ezek pótlására érdemes probiotikumokat szedni.

4. Bár ez ritkán fordul elő, az anyag allergiás reakciót is kiválthat.

5. Az útifű maghéjat más hashajtó, puffadásgátló, vagy emésztéskönnyítő hatású szerrel egyidejűleg soha ne alkalmazzuk!

Kapcsolódó cikk: Almaecet: egészségünk éber őre
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!