szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vágott virágok

Sulyok Józsefné, 2012. márc. 22.


A cserepes növények mellett nagy szerepük van a lakás díszítésénél a vágott virágoknak. Erre a célra csak eredeti növényt használjunk fel. Száműzzük a lakásból, a bádogból, vattából, papírból és különböző műanyagból készült „virágokat”. Igaz, hónapokon, éveken át megmaradnak, de ízléstelenek, giccsesek, porfogók.

Vágott virágok

Mielőtt a vágott virágra rátérnénk, néhány szót kell a virágtartóról is beszélünk. Eredetük az i.e. 9. évszázadra vezethető vissza. Az ősi mértani formákkal, később emberi alakokkal díszített, korongon készült agyagedényektől hosszú út vezetett a mai vázákig. A sok, gyakran ízléstelen és célszerűtlen gyári készítmény között találunk megfelelőket is. Természetesen, ha a pénztárcánk engedi, inkább iparművészeti vagy népművészeti egyedi példányokat vásároljunk. Az agyagból égetett vázák alja gyakran máz nélküli, a vizet kissé átereszti, így az alatta lévő bútorrész nyirkossá válik. Ezért célszerű használatba vétel előtt kevés tejet beleönteni, vagy az alját olajfestékkel befesteni, esetleg a váza színével megegyező kis tányérkára állítani.
A nagyobb, karcsú vázák mellett legyen néhány alacsonyabb bő-szájú vázánk is.

 

Újabban mind nagyobb tért hódít nálunk is a japán virágrendezés művészete (ikebana), és a vázák mellett tálakba is helyezünk virágot. Fémtűs kefe nélkül ez nehezen oldható meg. Nálunk sajnos keveset gyártanak, de készíthetjük magunk is. Tüskés virágtartónak ólmot öntünk konzervdobozba vagy cipőkrémes dobozba. Az ólom elég nehéz ahhoz, hogy megálljon, és elég puha fém ahhoz, hogy a tüskéket szögből, vastag gombostűből, acéldrótból belekalapáljuk. Az egész tüskés tartót ajánlatos olajfestékkel befesteni, mert ha a tüskék rozsdásodnak, megfestik a cserép vagy kerámiatál erezetét. Kevésbé jók az agyagból égetett, lyukacsos virágszáltartók, de ezek készen is kaphatók. Ezek hiányában félbe vágott burgonyát, almát is felhasználhatunk e célra. A tartót mohával vagy levéllel takarjuk.

 

Bármilyen is vázánk, ne zsúfoljuk benne a virágokat. Kivételt képezne a kora tavaszi, alacsony növésű hóvirágok, ibolyák, kankalinok, amelyek csak tömegben mutatnak. A szárak hosszúságától függően válasszuk ki mindig a vázát.


Szabálynak tekinthetjük, hogy összekötve ne kerüljön vázába virág. Vásárláskor lehetőleg papírba csomagolva vigyük haza. Ez védi a széltől, a hidegtől, melegtől egyaránt. Ha kissé mégis megkókad a virág, a végéből egy keveset vágjunk le és a szár teljes hosszúságát állítsuk vízzel teli vödörbe, a virágfejekre pedig borítsunk nedves selyem vagy újságpapírt. Néhány óra alatt feléled, és akkor kedvünk szerint rendezhetjük. A saját kertünkből a reggeli órákban szedjünk, ilyenkor a virágok az éjszakai, hűvösebb idő következtében üdébbek és levágva is tartósabbak. A vizába helyezésnél a virág száráról a vízbe kerülő leveleket, bimbókat szedjük le, mert azok a vizet gyorsan nyálkásítják. A nagy lombú növényeknél (pl. dália, orgona) a felső lombot is csonkítsuk meg, erős párologtatásuk következtében hamarabb hervad a virág. A leveleket, ha szükséges, a vázába helyezhetjük.


A virággal telt vázát ne helyezzük a fűtés közelébe, sem napos vagy huzatos helyre, az ilyen elhelyezés a virág életét rövidíti. A vizet naponta cseréljük, mossuk le a szárat és a vázát is, a virág szárából keveset mindig vágjunk le. Így tartós lesz a virág, és illatát nem nyomja el semmi kellemetlen szag.

 

Sokan a víz frissességének megóvására faszéndarabokat vagy faszénport helyeznek a vázába, egyesek konyhasót, mások cukrot tesznek a vízbe. Naponkénti vízcsere többet ér!
Még néhány tanács, amelynek figyelembevételével a virágok tartósságát fokozhatjuk. A rózsa, ciklámen, orgona szárát a vízbetétel előtt 3-4 cm hosszúságban kettéhasítjuk, a dália szárának alját a szó szoros értelmében összetörjük. A tulipán szárát egy pillanatig egy forró laphoz (tűzhely) érintjük, a tejnedvet tartalmazó növényeket pedig meleg vízbe mártjuk. Minden egyéb virágnál a lehető legferdébb legyen a vágási felület. Természetesen ez a vékony szárú növényeknél, pl. ibolyánál stb. nem oldható meg.

 

Minden időben beszerezhetünk élő anyagot: kísérjünk figyelemmel egy ilyen naptárt.


Januárban
fenyő s egyéb érdekes gallyak, a fagyöngy bogyó termése, a fakin sárga termése teheti változatossá környezetünket.

 

Februárban a gyümölcsfák metszésénél lekerülő vesszőket, a séták és kirándulások alkalmával begyűjtött mogyoró, fűz, nyárfabarkából állítsunk néhányat a vázába. Kevesen tudják, hogy a vadgesztenye vagy a bokrétafa leszedett gallyain is szépen kihajtanak a rügyek.

 

Márciusban nyílnak a hóvirágok, ibolyák, kankalinok, százszorszépek, árvácskák, a nefelejcs, a sárgavirágú aranyfa. Az utóbbiból néhány szál, magas karcsú vázában, tavaszt varázsol a fűtött szobába is.

 

Április a tulipán, nárcisz, jácint, sárgaviola, szívvirág, orgona hónapja. Az orgonabimbók levágva nem nyílnak ki, teljes virágzásban szedjük őket.

 

A májusi virágpompa fel sem sorolható. Inkább néhány tanácsot közlünk. A pünkösdi rózsát bimbósan szedjük, ill. vásároljuk. Az apró illatos virágú pünkösdi szegfű csokorból az elnyílottakat szedjük ki, a bimbók is kinyílnak. A margarétabimbó nem nyílik ki, tehát fejlett virágot tegyünk a vázába. Hálásak a harangvirágok, minden bimbó kinyílik. A nőszirom vagy szivárványliliom (Iris) pompás virágaitól sokan idegenkednek, mert „tintacsepp” kerül a terítőre. Ezt megelőzhetjük, ha az elnyílt virágokat azonnal leszedjük.

 

Júniusban virágzik az évelők zöme. Az illatos pasztellszínű csillagfürtből néhány szál elég egy vázába. A kék minden színében virágzó szarkaláb magában vagy fátyolkával, margarétával, kerti pipaccsal, sárga cickafarkkal mutatós. Természetesen nagy váza alkalmas a befogadásra. Rózsát ne keverjük más virággal.

 

A júliusi kánikulában rövid ideig tartanak a virágok, pl. a szegfű, margaréta, rózsa, oroszlánszáj. Szépségük akkor érvényesül, ha nem vegyítjük őket. A magas növények közül kiemelkedik a kardvirág. Szépsége mellett jó tulajdonsága, hogy minden bimbó kinyílik, ezt a beszerzésnél tartsuk szem előtt. Ekkor nyílnak a bódító illatú liliomok. Esténként a hálóhelyiségből vigyük ki őket. A virág csak akkor lesz tartós, ha a sárga portokokat felnyílásuk előtt kis ollóval kiszedjük. A liliom piros futórózsával vagy kék szarkalábbal is mutatós, de talán a legszebb 2-3 szál magában.
A „virág-számlát” csökkenthetjük, ha a nagy melegben egy-egy helyre tartós buzogányt helyezünk. Lehet ez magas váza 3-4 szállal, vagy kaviccsal töltött tál néhány darabbal, ebben az esetben a szárból jócskán le kell vágnunk, hogy megálljon.

Augusztusban nyílnak a dáliák, tálakban különösen az ún. kaktusz-dáliák mutatósak és tartósak. Van még bőven szegfű, kardvirág, oroszlánszáj stb. Szegfűből az egyszínű, de a vegyes csokor is szép, lazíthatjuk néhány szál spárga-zölddel. Pompáznak a szebbnél-szebb őszirózsák, a kisebb virágúakból csokrot, a nagy virágúakból néhány szálat tegyünk a vázába.

 

Szeptemberben tart a nyári virágpompa, dús a választék. Néhány szál könnyed pillangóvirág hoz változatosságot.

 

Októberben az apró virágú, színes krizantémok, a gerebcsin sokszínű virága, és a még nyíló nyáriak töltik meg lakásunkat. Az első fagyos éjszaka végét vet a dús színpompának. Színesednek a lombok, sárga, vörös színük élénkíti otthonunkat. Ilyenkor kerülnek a lakásba a gyakorta vásárolható szalmavirág is, de ne válasszuk a lehetetlen színűre festetteket. A kertünkben nevelt szalmavirágot nyíláskor szedjük le, és csomózva, fejjel lefelé lógatva szárítsuk. Így mindig lesz tartalék virágunk.

 

Novemberben még vásárolhatók a krizantémok, lakásba a színesek valók. A szép alakú, természetes rózsa, sóskaborbolya, galagonya, berkenye és hóbogyó gallyak is most kerülnek a virágtartóba. Beszerezhető ilyenkor a „lampionvirág” is, az évelő „zsidócseresznye” narancsvörös termése.

 

Decemberben a fenyő kerül előtérbe. Tálakban ügyesen elrendezve néhány gally, mellette toboz, esetleg egy-két gyertya ünnepi hangulatot teremt. Kis vázában 2-3 szál ciklámen pedig színt hoz otthonunkba.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!