szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Választások a középkorban? Pünkösdi király és királyné

Sulyok Józsefné, 2013. máj. 20.


A pünkösdikirály-választásról Magyarországon a középkor óta tudunk. Annyi bizonyos, hogy a 16. században, s még később is, a katonáknak a pünkösd volt a legkedvesebb ünnepe. A 17. század végén és a 18. század elején a huszárezredek századai májuskirályt választottak, akinek minden embernek engedelmeskedi kellett. Ezek törvényt ültek, ítélkeztek, ők vigyáztak arra, hogy a huszárok mulatozás és tánc közben az illem ellen ne vétsenek.

Választások a középkorban? Pünkösdi király és királyné

Körülbelül a 20-as évekig szokás volt néhány magyar faluban versennyel választani pünkösdi királyt. A verseny lehetett lóverseny, de lehetett másféle küzdelem is, például a legényeknek meg kellett küzdenie egy bikával. A pünkösdi király hatalma egy évig tartott. Ez idő alatt ő volt az első legény a faluban, ő parancsolt a többieknek. Szokás volt ezek kívül a legények és lányok közül királyt és királynét is választani, amelyben a gyerekek is részt vehettek. Majd köszöntőkkel, énekekkel járták végig a falut és a köszöntőkért néhány ajándékot is kaptak.


A második világháború után fennmaradt az a szokás, főleg Nyugat-Dunántúlon, hogy a kislányok közül pünkösdi királynét választanak, akinek arcát kendővel eltakarják, vagy pedig feje fölé sátrat tartanak.


Együtt meglátogatják az ismerős házakat és rózsát hintenek az udvarra. A háziak megpróbálják a kis királynét megnevettetni, és ha ez sikerül, akkor kicsúfolják. A kis királynét társnői magasra emelik, és az mondják: - Ekkora legyen a kendtek kendere!


Miután most már szűnőben van a kender házi feldolgozása, ez a szokás is mindinkább elmarad.


Néhány évtizede Győr-Sopron megyében még szokás volt pünkösdkor a lányok közül kis királynőt, a fiúk közül pedig bodzakirályt választani. Ez utóbbit zöld lombból készített lombvázba bújtatták. Néhol (pl. Somogy megyében) törökbasa-járásnak nevezték e szokást. Ma már azonban csak az emléke él.
 

Kapcsolódó cikk:

A pünkösd eredete

Ékesség Húsvét után – pünkösdi rózsa

A mesés pünkösdi rózsa

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim

2020.június 16., kedd / 21:15

Van-e remény, hogy növényem újra kihajtson?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia