szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Valódi házi gyertyák egyszerűen

Scheftsik Tamás, 2014. júl. 18.


Ha már valami otthon készül, akkor az a legjobb, ha semelyik alapanyagért nem kell boltba menni. Lássuk, hogyan önthetünk gyertyát otthon, a meglévő egyszerű háztartási alapanyagokat felhasználva.

Valódi házi gyertyák egyszerűen

Miből?

Amikor az ember gyertyát akar önteni jellemzően vesz némi viaszt, paraffint, más alapanyagot, és abból dolgozik. Pedig a gyertyák a gyertyatartókban jellemzően nem égnek le egészen, így gyakorlatilag több kilónyi alapanyagot is a szemétbe dobhatunk. Ha ezeket a kis csonkokat összegyűjtjük, akkor viaszra sem kell költenünk. Ahhoz, hogy könnyen tudjuk olvasztani a darabokat, érdemes lereszelni őket.

Miben?

A gyertyák olvasztása nem igényel különösebb szakértelmet, egyet azonban érdemes szem előtt tartani: olyan edényt használjunk erre a feladatra, amit utána már csak a gyertyáknak szentelünk, hiszen a viaszt rendesen kiszedni az aljáról és az oldaláról nagyon nehéz. A gyertyás edényt ne tegyük közvetlenül a tűzre, hanem úgy dolgozzunk vele, mintha a csokoládé olvasztását végeznénk. Forró gőz felett érdemes olvasztgatni, de az sem baj, ha az edény beleér a forró vízbe.

Kanóc

A gyertya lelke a kanóc, anélkül nem sok fényt várhatunk tőle. Ha otthoni alapanyagokból szeretnénk dolgozni, akkor a spárga tökéletesen megfelelő lesz. A kanóc rögzítése olyan edényben, amiben benne marad a gyertya ragasztóval megoldható, míg azokban, amiket kiveszünk a formából, egy kis trükköt kell alkalmazni. Az öntőforma alját ki kell lukasztani, azon átfőzni a kanócot, és egy pár csepp viasszal lezárni a rést, hogy a forró folyékony gyertya a formában maradjon. A másik végét egy hurkapálcára kötjük, ami a forma tetején támaszkodik, így a kanóc nem merül majd el. A szilárdulás után a felesleget egyszerűen vágjuk le.

Formák

Amennyiben a gyertyaöntés valóban otthoni művelet, akkor értelem szerűen nem rohanhatunk a boltokba, hogy öntőformát szerezzünk. Ez persze azt is jelenti, hogy viszonylag egyszerű gyertyákkal kell majd számolnunk, ami azonban nem jelenti azt, hogy azoknak unalmasnak is kell lenniük. Öntőforma gyanánt pedig felkutathatjuk a lakást

Tökéletes forma lehet egy kiürült konzervdoboz, ami ugye alapból bordázott felületű, így a gyertya is mintás lesz.
A magasabb, kecsesebb gyertyákhoz a toalettpapír gurigája tökéletes választás. A kiöntésnél azonban az aljára egy vastag kartont is tenni kell, hogy a viasz a formában maradjon majd.


Ugyancsak tökéletes lehet a ragasztószalagok gurigája, csak itt sem szabad elfeledkezni a kartonról.
A műanyag poharaknak itt végre hasznát vehetjük. Gyertyaforma gyanánt ugyanis nagyon jól használhatóak, csak vigyázni kell, nehogy elolvadjanak. Ezt kikerülhetjük, ha a poharat hideg vizes edénybe tesszük, és így öntjük bele a viaszt.
Forma gyanánt használhatunk olyan tartókat is, amikből nem akarjuk kivenni a kész gyertyákat, tehát poharakat, üveg, vagy fém edénykéket, amihez éppen hozzáférünk.

Színek és illatok

Egy kis festékkel a gyertyáinkat meg is színezhetjük. Hogy erre mit használunk, az gyakorlatilag szinte mindegy, de azért arra figyeljünk, hogy elégve néhány anyag káros is lehet. Az ételfestékkel nem nagyon nyúlhatunk mellé, így az elkészült színes gyertyák a gyerekszobában is helyet kaphatnak. Az illatosításukat megoldhatjuk illóolajokkal, melyeket a már a tűzről levett, de még nem szilárd viaszhoz keverhetünk hozzá. Ezt azonban alaposan tegyük, hogy az illatok az egész gyertyában érvényesüljenek majd. Tovább díszíthetjük a kész művet, ha a forma aljára kavicsokat, virágszirmokat, leveleket esetleg terméseket teszünk.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia