szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Variációk tűzrakóra

Szépzöld, 2015. márc. 05.


Akik olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy kerttel is rendelkeznek, azok rendszerint egyszer – egyszer a kerti sütés szépségeinek is hódolnak.

Variációk tűzrakóra

Persze másmilyenek vagyunk, nem mindenki ugyanazt várja ettől az élménytől, de a lényeg ugyanaz: a tűzrakónk legyen személyre szabott, és arra tudjuk használni, amire szeretnénk.

Óvatos duhaj

Abban az esetben, ha nem vagyunk éppen a grillezés koronázatlan királyai, és annyira nem is rajongunk az efféle szórakozásokért, akkor nincs szükségünk csillogó kerti sütőkre, és tűzrakókra. Hiszen egy baráti összejövetelen megsütött szalonnához igazán nem kell sok. Ahhoz, hogy biztonságosan sütögethessünk nem is kell más, csak a kertben kijelölni egy helyet, ahol a füvet szívfájdalom nélkül hajlandóak vagyunk megbontani. Itt azután egy ásónyom mélyen ki kell szedni a földet kör, vagy akár szögletes alakban, és egy kicsit ledöngölni az alját. Készen is van a tűzrakónk, a gyerekesek azonban figyeljenek arra, hogy futkározás közben ebben a lukban nagyot lehet esni!

Egy fokkal komolyabb, és észrevehetőbb is a tűzrakó, ha két – három sor téglát is teszünk a kialakított mélyedés szélére. Ezzel kiemelkedik kissé a kert síkjából, és sokkal inkább tűzrakó jellege is lesz.

A mobil

Sokan úgy vannak vele, hogy szeretnek ugyan a kertben sütögetni, de nem akarnak egy fix helyet erre áldozni a kertből. Erre is van megoldás, méghozzá igen széles választékban. A kerti grillek között nem egy hordozható is, és méretekben sincsen hiány. A legegyszerűbb, négylábas – félgömb tűzteres variációtól egészen a sokszázezres, gázzal üzemelő hiper kütyükig. Igazából csak azt kell eldönteni, hogy mit is szeretnénk igazán. A gázos készülékek esetében ne is álmodjunk a füstös, szabadtüzes ízről, ellenben a ruhánk sem lesz füstszagú, valamint a tisztítása is könnyebb, mivel a korommal nem kell megküzdenünk. A fás kivitelek azonban jóval olcsóbbak, egyszerűek, és a grillezés igazi hangulatét adják.

A profi

Azok, akik szeretnek grillezni, sőt, ezt tökélyre is fejlesztették, azok számára nem elég egy gödör a kertben, vagy egy tologatható megoldás. Számukra a masszív, kőből készült tűzrakók az ideálisak, amiken bográcsozni éppen úgy lehet, mint a nagyobb vendégseregnek megsütni a vacsoráját. Ezek a tűzrakók is kaphatóak készen, de egy kis utánajárással mi magunk is elkészíthetjük. A helyének meghatározása azonban fontos lehet. Ne kerüljön közvetlenül fa alá, hiszen a felszálló meleg kárt tehet a növényben. Arra is érdemes figyelni, hogy rendszerint merre fúj a szél. Ha ugyanis túl közel kerül a tűzrakó az ablakokhoz, akkor sajnos azzal is számolni kell, hogy nem csak mi, hanem az egész ház füstszagú lesz. Ellenben ha nagyon messzire rakjuk, akkor bonyolult, és munkás az össze alapanyagot elvinni odáig.

Az igazán profik extrákat is kérhetnek a tűzrakójukhoz. A bográcsvas, és a grillrács mellett kiegészíthetjük a szettet egy kisebb kivitelű búbos kemencével is. Ebben aztán már az sem jelent legyőzhetetlen akadályt, ha igazi, falusi kenyeret szeretnénk sütni, vagy éppen egy házi készítésű, ínycsiklandó pizzára vágyunk, de a szaftos sültek elkészítésében is hasznos társra lelünk benne.

Kapcsolódó cikk: Várjuk a tavaszt!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia