szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Várjuk a tavaszt!

Scheftsik Tamás, 2015. márc. 03.


A növények is várják a tavaszt, nem csak mi. Ám ahhoz, hogy igazán élvezzék, tudnunk kell, mire is van szükségük. A tápoldatozás fontosságát szinte senki nem vonja már kétségbe, azonban a rendszeresség, és az anyag milyensége még mindig kérdés lehet.

Várjuk a tavaszt!

De használjunk bár táptalajt, műtrágyát vagy oldatot, a lényeg mindig az, hogy rendszeresen adagoljuk, mert akkor elérhetjük, hogy a növényünk szép és erős legyen, és fantasztikus díszekkel ajándékozzon meg minket.

Talaj

Sokan úgy gondolják, hogy ha évente átültetik a növényeiket, és utána rendszeresen öntözik, azzal meg is adtak neki mindent, amit csak igényelhet. Nos, valóban életben marad, és az átültetés után még nő is, de ez nem az ideális rendszer. A növényeknek ugyanis kellenek a tápanyagok ahhoz, hogy növekedni, virágozni és termést hozni tudjanak. A kert szépségek esetében erről gondoskodik a természet, a cserepes virágoknál azonban nekünk kell pótolni a hiányt. Ehhez viszont nem elég csak a virágföld! Persze nagyon jó tesz nekik, a friss és fekete talaj, és persze az egyik legjobb a komposzt, de egy idő után ezek is kifulladnak, és ilyenkor már pótlásra szorulnak a tápanyagok. Jellemzően átültetés után 2 hónappal, hogy már igénylik is a növények az extra bevitelt, attól függetlenül, hogy milyen földet használunk.

 

Tápoldat

Nem maga a tápozás az igazán nagy kihívás, hanem kiválasztani a megfelelő oldatot. Hiszen a polcok csak úgy roskadoznak a rengeteg lehetőség súlya alatt, de ez még nem jelenti azt, hogy nem nyúlhatunk mellé. Hogy milyen adagolású anyagot választunk, az rajtunk múlik, bár az utóbbi időben a szakemberek azt javasolják, hogy a rendszerességet preferáljuk, azon belül is a heti tápozást. Erre ma már rengeteg szert találhatunk. Ahhoz, hogy ne csak kidobott pénz legyen a tápoldatra költött összeg, lehetőleg válasszunk olyat, ami 15-20%-os hatóanyag tartalmú. Fontos, hogy lehetőleg közel Ph semleges legyen, kloridot ne tartalmazzon és só is csak kevés legyen benne. Fagymentes helyen a tápoldatok tárolása gyakorlatilag korlátlan ideig megvalósítható, ám a nagy hideg hatására kicsapódhatnak belőle az összetevők.

Műtrágyák

A műtrágyákkal napjainkban ritkábban találkozunk. Ennek oka nem az, hogy kevésbé lennének jók, mint az oldatok, csupán így alakult. A tápsó kifejezés nem azt jelenti, hogy valóban sós anyagról van szó, csupán a granulátumot jelöli, ami teljesen vízoldékony (legalábbis jó esetben). Ezekből meghatározott mennyiséget kell feloldani a kannában, és azzal locsolni a növényeket. Tehát tulajdonképpen tápoldatot kell létrehozni belőlük. A különbség a tárolásában - kisebbb helyen is elfér - és az adagolás intenzitásában van.
 
Kapcsolódó cikk: Így legyen saját rózsaszálad!Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia