szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Veszélyek a kertben: fák korhadásának vizsgálata

Szépzöld, 2011. jún. 27.


Forrás: www.epitinfo.hu  Ilyenkor, a nyári, nagy viharok, erős széllökések gyakran tépázzák meg kerti növényeinket, fáinkat. Sok esetben csak ekkor derül ki az, hogy az akár még gyümölcsöt is hozó fa belül már pusztulásnak indult. Ekkor csak idő kérdése, és a nagyobb ágak kidőlhetnek, s a kertben tartózkodókra zuhanhatnak. E veszélyek elkerülésére nem árt alaposan megvizsgálni kertünk fáinak egészségét és szükség esetén kivágni azokat.

Veszélyek a kertben: fák korhadásának vizsgálata

A kertészek szerint a fát akkor szükséges kivágnunk, ha a belsejében lévő korhadás már elérte, netán meghaladja a törzs keresztmetszetének felét. Ehhez először azonban fel kell tárnunk a problémát, azaz rendszeresen át kell vizsgálnunk a kertben található fákat. Sőt, már az ültetéskor is legyünk körültekintőek, a cserjék egészségét, állékonyságát illetően.


Ügyeljünk arra, hogy mindig a rendelkezésre álló térnek megfelelő méretű növényt ültessünk, a lombkorona és gyökérzet tekintetében is. Az ültetés során a gyökerei nem hajolhatnak vissza, valamint a már eleve sérült, nyomódott gyökerű cserjéket jobb, ha nem is tesszük földbe. A már eleve földlabdában vásárolt fák ültetésekor éles metszőollóval vágjuk vissza a labdából kilógó gyökereket. Szabadgyökerű fa ültetésekor a fát fölfelé mozgatva húzzuk feszesre a gyökereket.


Amikor megkezdjük a fák vizsgálatát, először mindig a tövet és környékét nézzük meg. Ilyenkor a talajszinten láthatunk esetleg kéregelválást, kisebb, állat által kialakított odút, vagy más nyomokat (villámcsapás, gomba-fertőzés stb.). Abban az esetben, ha a fatörzsön csak kisebb sérüléseket találunk, de a korona terebélyes és ép, akkor nagy valószínűséggel a fánk megfelelő mértékben stabil és egészséges.


Abban az esetben, ha a fa koronájában változásokat tapasztalunk, például a mérete jelentősen csökken (25-30%-nál nagyobb mértékben) – okot adhat a részletesebb vizsgálatra és adott esetben a kivágásra is. Vannak bizonyos törékeny fajok (például juhar, japánakác, ecetfa stb.), amelyeknél mér kisebb mértékű korona-vesztés is veszélyt jelenthet. Tudnunk kell azonban azt is, hogy egy idősebb fa lombfelülete már csekélyebb, ezért már kisebb a vihar, széllökés is végzetes lehet. Ugyanakkor a fiatal, vékonyabb fa még egészségesen is kidőlhet, így ekkor jobb kikötni, vagy támasztékkal megakadályozni a növény sérülését.


Ma már létezik a fák műszeres vizsgálata is, melynek segítségével a növény belsejében kialakult elváltozásokat (pl. odúkat, korhadásokat) is könnyűszerrel észlelhetjük. Az elektronikus vizsgálat valójában a hang terjedésének sajátosságain alapszik. A méréseket tehát akusztisztikai eszközökkel végzik: először is két gyorsulásérzékelőt rögzítenek a fába, mivel a kéreg hangvezető-képessége nem megfelelő. A gyorsulásérzékelőre egy kalapáccsal ütést mérnek, mellyel hangot keltenek.


Amennyiben e hang terjedése érzékelhetően meghaladja a vizsgált fa fajtájának meghatározott hangterjedési referencia-értékét. Akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a fában korhadás jelent meg. A korhadás helyének és nagyságának meghatározásához több pont között kell elvégezni ezt a mérést, és így akár számítógépes térbeli rajz is készíttethető a korhadás pontos elhelyezkedéséről. Így azonnal megkezdhető a probléma elhárítása, a célirányos kezelés, vagy éppen a fa kivágása.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia