szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Veteményes a magasban

Sulyok Józsefné, 2012. máj. 08.


Nincs kert? Nem akadály! Emeleti lakások teraszán dézsákban, ládákban is szépen terem az új hagyma, uborka, paradicsom, bab, de akár a szamóca és a ribizli is.

Akinek van egy csöpp erkélye, előbb utóbb rájön, hogy ott nemcsak pompás virágokat, de zöldséget és gyümölcsöt is lehet nevelni.

Veteményes a magasban

A kezdő balkonkertész a muskátlik és a petúniák mellett először a fűszernövények számára szorít helyet. Jó is, ha a petrezselyemzöldért nem kell szaladni a zöldségeshez. A sikereken felbuzdulva aztán komolyabb feladatokat is bevállal: pl. saláta, retek, paradicsom. A veteményessel kiegészült teraszon nem uralkodik a katonás rend. Összképet az egynyári virágok, dísz és haszonnövények vegyesen adják és az egész épp ettől gyönyörű.


A jól működő balkonkertészet kulcsa a maximális helykihasználás, itt minden négyzetcentiméter számít. Mivel a vízszintes terület mérete adott, elkerülhetetlen a felfelé való terjeszkedés. Ha dús termésre vágyunk, fontos a földmennyiség térfogatának növelése, kisebb cserepek helyett használjunk minél több fadézsát és ládát. A műanyag edények praktikusak, nagy előnyük, hogy jól tartják a vizet, nagy melegben viszont befüllednek bennük a gyökerek. Fényedényben, lyukas vödrökben inkább a virágokat tartsunk, mert az anyagukból kioldódó fémionok nem egészségesek.
Csak jó föld ad szép termést


A tápdús virágföld elengedhetetlen. Mivel nagy mennyiségről van szó, nagy kiszerelésű zsákot vásároljunk. Ahol nincs lift vagy erős férfikéz, ne kockáztassuk a nehezebbet. Érdemes kimondottan jó vízmegtartó képességű földet választani. Ebből a szempontból kevésbé jók a tőzeggel dúsított fajták, mert azok hamarabb kiszáradnak: A növények legalább hatórányi napsütést igényelnek a kielégítő fejlődéshez. E szabály alól azonban léteznek kivételek. A leveszöldségek és a saláta például szívesen viselik az árnyékot. Érdemes azonban a terasz benapozott pontjára a tipikus fénykedvelő növényeket, míg a rejtettebb helyekre árnyéktűrőket ültetni.


Szerencsés esetben legalább növényeink egy részét közvetlenül éri az eső, de a szorosan telepített teraszültetvény, különösen kánikulában, ezzel együtt is hihetetlen mennyiségű vizet fogyaszt. Növényeinket ne hagyjuk kiszáradni. Egy-egy forró nyári hétvége hihetetlen rombolást végez. Ha elutazunk, árnyékoljuk be ültetvényünket, és kérjük meg a szomszédot, hogy locsoljon. Segítségünkre lehetnek a dupla-fenekű virágládák, amelyek vízraktározó alátéttel rendelkeznek.


Hívatlan vendégek


A hangyák olykor rajzanak, a kártevők, pl. a levéltetvek, esetleg az ormányos bogarak és a szabóméhek a városi balkonokat is megtalálják, s falánkan pusztítják a nehéz munkával termesztett növényeket. Akármilyen méretű is a baj, sose használjunk ellenük vegyszereket. A kártevőket próbáljuk inkább barátságos megoldással visszaszorítani. Langyos vízzel, szivaccsal mosogassuk meg a növényeinket, a nagyobb bogarakat, hernyókat akár kézzel is összeszedegethetjük. A földcsere minden esetben javít a kártevőhelyzeten. Nagyobb köteg csalánlevelet áztassunk több napig vízben, s a kapott oldattal permetezzünk. Ugyanezt eljátszhatjuk fokhagymaoldattal is, amely szintén hatásos.


Mit ültessünk?


Dézsába: rebarbara, sárgarépa, piros vagy fekete-ribizli, egres.
Tám-rendszerhez: cukkini, uborka, futóparadicsom, futóbab.
Balkonládába: paprika, törpe paradicsom, hagyma, snidling, fűszernövények, saláta, retek, földi eper, mángold, spenót, sóska.


Hosszúkás virágládákból a fal mellett könnyen kialakítható egy lépcsőzetes kertrendszer. A második szintet tegyük egy két végén alátámasztott fagerendára, a harmadik szint edényeit konzolokkal erősítsük a falra. A lépcsőzetes kialakítással ültetvényünk jobban hozzáférhetővé válik, több fényhez jut. Az alacsony és terebélyes növények kerüljenek előre, mögéjük pedig a nagyobbak, nyúlánkabbak, kúszó természetűek.

 

A falra erősítsünk rácsot, amelyre az utóbbi csoport növényei felkapaszkodhatnak, így függőleges irányban valóságos növényfalat alakíthatunk ki. Szélvédett teraszokon függesztett kosarakkal, ámpolnákkal, kaspókkal is növelhetjük a beültethető felületet, ezekbe csüngő, folyton érő pl. (eper, borsó) növényeket ültessünk. Rács híján kellő kapaszkodási lehetőséget jelenthet a megfelelő helyekre kifeszített spárga. Ráadásul, mivel csak közelről látszik, ez a megoldás érdekes hatást kelt.
 

Kapcsolódó cikk:

Palántázási 1x1

Bora, a talaj házörzője
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:39

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 10:30

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia