szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vigyázz! Mérgező növények a kertünkben!

Mártha Izabella, 2014. júl. 07.


Színes virágos kertet építeni nem nagy munka, hiszen ezernyi virágzó növény áll rendelkezésre, melyek jól bírják a hazai klímánkat. Vannak viszont olyan növények, amikre érdemes oda figyelni, mivel mérgező anyagot tartalmaznak. Különösen ha kisgyermekünk van vagy háziállatunk, esetleg a szomszéd kedvence néha meglátogatja a kertünket!

Vigyázz! Mérgező növények a kertünkben!

De nem csak otthon a kertünkben, hanem a természetben járva túrázásunk alkalmával is számtalan mérgező növénnyel találkozhatunk!

Ezeknek a növényeknek egy része csak a gyomorba jutva mérgező, tehát ha nem jut a szervezetbe, nem okoz bajt. Ilyen növény például a ricinus, a tiszafa vagy a csíkos kecskerágó. Más részük a bőrfelületre vagy a nyálkahártyákra jutva vagy belélegezve az arra érzékenyeknél kellemetlen tünetet vagy egészségkárosodást okozhat, mint például a leander vagy a farkas kutyatej. De óvatosan kell bánni a tüskés, tövises növényekkel is mert ezek könnyen bőrsérülést, gyulladást okozhatnak. Ilyen lehet a tűztövis, kaktuszok tövise, vagy a rózsa tüskéje.

Közönséges tiszafa (Taxus baccata)

A piros magköpenyt kivéve a növény minden része mérgező. Taxin típusú mérgező alkaloidok találhatók benne, még az elhervadt vagy szárított levelekben is. Nagyon gyorsan felszívódik a szervezetben, ezért nagy dózisnál a halál gyorsan beállhat. A tünetek közé tartozik a támolygás, izomremegés, görcsök, ájulás, nehéz légzés és végül a szívelégtelenség. A termés piros magköpenye nem, de a magja mérgező; viszont ha nem rágják meg, „érintetlenül” áthaladhat a bélrendszeren, akkor nem okoz tüneteket. Ez különösen a gyermekekre veszélyes, mert élénk piros termése felhívja a figyelmüket.

Ricinus (Ricinus communis)

Az egész növény zsíros olajokat tartalmaz a ricinolsav trigliceridjeivel, a mag pedig az erősen mérgező ricin fehérjét és a kevésbé mérgező ricinin piridin-alkaloidot. Babszerű, mérgező magjából hideg sajtolással, majd forró vízzel történő ismételt felfőzéssel készítik a ricinusolajat (oleum ricini).  Gyógyászati alkalmazásra ezt a ricinusolajat hashajtó szerként használják. Gyermekeknél már 1-2 mag is halálos lehet, felnőtt embereknél ez a mennyiség nagyobb, akár 15–20 mag tartalmazza a letális dózist.

Angyaltrombita (Brugmansia aurea)

A Dél-Amerikából származó, burgonyafélék családjába tartozó angyaltrombita megfelelő gondozás mellett csodaszép, nagy virágaival díszíti kertünket. Cserjeként vagy faként (trombitafa) is találkozhatunk vele, hoiszen a növény akár 5 méter magas is lehet. Kehelyszerű, 6 cm-re is megnövő virágokat növeszt, amelyek többnyire csodás illatot árasztanak. Ez a fantasztikusan gyönyörű és dekoratív virág komoly hallucinogénekkel rendelkezik, amit ha lenyelünk, súlyos következményei lehetnek.

Leander (Nerium oleander)

A növényben található az oleandrin nevű glükozidát fejfájás, rosszullét ellen használják a gyógyászatban. Nagyobb dózisban halálosan mérgező is lehet. A növény minden részében megtalálható, ezért a leander étkezési célra nem használható.

Piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea)

Kétéves növény, mely fejlődésének első esztendejében tőlevélrózsát hoz 15-20 levéllel és csak a fejlődésének második évében jelenik meg a virágszár, amely májustól júliusig virágzik. A virágok fürtöt képeznek, színük lehet élénkpiros, rózsaszínű vagy fehér, bíborpiros foltokkal.

A piros gyüszűvirág levele szívre ható glikozidokat tartalmaz, az ún. purpurea-glikozidokat, amely erősen mérgező hatást gyakorol az emberi szervezetre, émelygést és látási zavarokat okozhat.

Ki gondolná, hogy közvetlen környezetünkben számos olyan növény található, amelyek elővigyázatlanság, vagy egyéni érzékenység esetén veszélyt jelenthet a vele érintkező személy számára. Érdemes ezekre oda foigyelni és a későbbi bajokat megelőzni! Különösen kisgyermekeknél érdemes odafigyelni, akik hajlamosak sok mindent a szájukba venni és kis testsúlyuk miatt fokozottabban veszélyeztetettek, vagy ahol háziállatok kapcsolatba kerülhetnek ezekkel a veszélyes növényekkel.

Kapcsolódó cikk: 8 nyáron népszerű virág

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:39

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 10:30

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia