szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Virágként tisztelt gyümölcsök

Sulyok Józsefné, 2014. máj. 02.


Kínában évezredes hagyománya van a kert szeretetének, így történhet a hiedelem szerint, hogy egy-egy gyümölcs ma is mágikus hatással bír és tiszteletükre ünnepségeket rendeznek. Sőt van olyan gyümölcstípus, amit pusztán a virágáért termesztenek és maga a termés csak másodlagos. Nézzük mit leshetünk el kertünk javára ebből a titokzatos világból?

Virágként tisztelt gyümölcsök

Kerti krizantém

A kerti krizantém, a csü kínai eredetű, jóllehet sokan vitatták ezt a kérdést. Ma már alig hasonlít őseire. 2500 évvel ezelőtt már emlegetik az írások, a Szung- korban pedig már sok különleges színű és alakú csü díszlik. Kínában főleg a szokatlan színű és megjelenésű fajták kedveltek.

A hosszú és meghitt kapcsolatot a csü és a kínai nép közt számtalan legenda tükrözi. Az ősz jelképe, az erényesség, előkelőség és hosszú élet megjelenítője. A művészetek kedvenc tárgya volt, költeményeket írtak hozzá, több helyen láthatjuk a festményeken, hímzéseken, faragványokon. Ősidők óta gyógynövényként is tisztelték, amely megőrzi az erőt, és hosszú életet hoz.

Már a Han-korban szokás volt krizantémbort inni a hosszú életért, a 9. holdhónap 9. napján. Ez a nap a Teng Kao, a hegymászás ünnepe, ilyenkor tiszta, őszi időben a csúcsra kirándulnak, és ott töltik a napot. Az ügyes kínaiak sokféle módon használják fel. Teakeverékeket, hűsítő italokat, illatszereket készítenek belőle. A VIII. század táján került át Japánba, ahol hihetetlen jelentőségre tett szert. Az uralkodók jelképükké és hivatalos címerré tették. Ma is ünnepeket szentelnek neki, és magas szinten tisztelik.

Kínai kajszi

A mej-hau a mindennapi életben, művészetben, költészetben valamennyi virág közül a legmeghittebb kapcsolatban van a kínai emberrel. Helytelenül japán baracknak, japán szilvának hívják, pedig kínai bennszülött. Több száz éves példányai találhatók Kína-szerte a templomkertekben. Gyönyörű virágaik mellett az öreg fák göcsörtös ágaikkal, viharvert alakjukkal is díszítenek. Egy-egy ilyen fa nagy tiszteletnek örvend.
Tavasz elején, amikor még a hó is jelen van, már teljes virágpompába borul. A kibomló virágai a kínaiakat a tisztaság, a bátorság erényéré emlékeztetik, a télnek és az első holdhónapnak is jelképe. Gyakran bambusz és erdei fenyő társaságában ábrázolják.

Már a legkorábbi kínai forrásmunkák emlegetik, kezdetben inkább gyümölcsként. A Tang-kor óta a legtöbbre értékelt virágok egyike Kínában, ahol az ötös a szerencseszám. Ezért az ötszirmú mej a leggyakoribb motívum a használati tárgyakon, a házak díszein. A kínai emberek számára ez a virág a békét a jó szerencsét jelenti. Gyakran versekben dicsőítették, a festők kedvenc témája volt.
Bár a mejt gyümölcsként is termesztik, és sokféle módon elkészítve fogyasztják, főként díszfa, egyszerű és telt virágú fajtája van. Kedvelt cserepes növény, szívesen foglakoznak törpésítésével is. Japánba is átkerült, és ott is igen népszerű.

Őszibarack

Az őszibarack, a tao minden növénynél titokzatosabb kapcsolatban van a kínai néppel. Emberemlékezet óta termesztik, és Perzsián keresztül igen korán eljutott Európába is. Ellentétben a mejjel, a taót már kezdetben is épp úgy kedvelték virágjáért, mint gyümölcséért. Virágait, melyek tavasszal rózsás felhőként borítják be a fát, sok irodalmi alkotás dicséri.

A tao Nyugat-Kína hegyvidékén őshonos, a kínai hagyomány a Kunlun hegységből származtatja, és gazdag hiedelemvilággal szövi körül. Gyümölcse a régi írásokban a hallhatatlanság, a hosszú élet jelképe volt, és ma sem hiányozhat a szülinapi díszítések és ajándékok közül. A régiek hittek a gyümölcs titokzatos erejében, hogy legyőzi a gonoszt, mézgájáénak gyógyító-erősítő hatást tulajdonítottak. A virágnaptárban a 3. holdhónapot is vele jelképezik.

Az őszibarack számtalan fajtája ma világszerte termesztett gyümölcs. A virágjukért termesztett karmazsin, hófehér, rózsaszín fajták többnyire teltek, a tavaszi kert igazi ékességei. Edénybe ültetve törpefákat is nevelnek belőle. Vesszeit hajtatni is szokták holdújévre.

Kínai szilva

A li szintén régóta termesztett növény. Hármasával álló fehéres virágai április elején nyílnak. Kerekded gyümölcsei vörösek, sárgák vagy zöldek, őszi lomszíne élénkvörös. A lit és a taót az irodalomban gyakran emlegetik népszerű virágzásukért, ketten együtt a testvériség jelképe. A jujubával, gesztenyével és a kajszival ők az öt ünnepelt gyümölcs.

Kapcsolódó cikk:

Hurrá, virágzik a szamóca!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia