szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Virágok története 1.

Sulyok Józsefné, 2012. okt. 04.


A virágok évezredeken keresztül fontos szerepet töltöttek be az emberek életében. Részei voltak különböző ünnepeknek és rituáléknak, inspirációt adtak a művészeknek, költőknek és mesemondóknak, sőt még szerelem és szerencse dolgában is hatalmat tulajdonítottak nekik.

Virágok története 1.

A legtöbb ember a virágot a szépsége miatt szereti. Emiatt használják olyan sokan a virágot díszítésre vagy adják őket ajándékba, hogy felvidítsa azt, aki kapja. De használják őket praktikusabb célokra is, mint például parfümök, ételek és orvosságok készítésére. A virág évszázadokon keresztül érzelmek és gondolatok kifejezője volt. A történelem során, amikor az emberek többsége nem tudott írni és olvasni, a virágok biztosították azt a nyelvet, amit mindenki megértett.


Egyes országot, államot vagy régiót virág is jelképezhet. Ezek néha olyan virágok, amelyek az adott területen gyakran előfordulnak, vagy olyanok, amelyek egyes történelmi személyhez vagy eseményhez kötődnek.


A virágok kecses formája a művészeknek és a kézműveseknek mindig inspirációt nyújtott. A 19. századi angol művész, William Morris virág és növénymintás képeiről vált híressé.
A történelem során mindig is használtak virágokat vallási és egyéb ünnepek alkalmával. 60.000 éves sírokban is találtak virágmaradványokat, és manapság is dekorációként szolgál mind esküvőkön, mind temetéseken a világ bármely táján.

 

A legtöbb embernek egy kis növény jut az eszébe, ha virágokról van szó, pedig a fák is hoznak virágokat. Tavasszal a fák virágba borulnak, majd a virágok helyén később zamatos gyümölcs, dió vagy különböző bogyók jelennek meg. A gyümölcsben magvak rejtőznek, amelyeket a gyümölcs lédús húsa vagy csonthéj véd. A szakemberek szerint az első virágot hozó növény 130 millió évvel ezelőtt jelent meg. Ma kb. 270.000 fajta virágot tartunk számon. Azért maradtak fenn és élnek meg a világ minden csücskén, mert a leglehetetlenebb körülményekhez is képesek alkalmazkodni.


A virágok jellemzői


Ha találsz egy virágot, és szeretnéd megtudni a nevét, nézd meg hol él, és hogyan helyezkednek el a szirmai és a levelei. Azonosítsd be egy növényhatározó segítségével.
A virágok nőhetnek magasra az ég felé vagy kúszhatnak a talajon is. Földön kúszó virágok, takarót képeznek a talaj mentén. Egy szárból egy, vagy egy egész csokor pici virág is kihajthat. Első pillantásra sokszor nem lehet látni, hogy egy virágon belül több piciny virág helyezkedik el, ezeket sugárvirágoknak nevezzük. A legtöbb virágnak bizonyos környezeti feltételekre szüksége van ahhoz, hogy szépen fejlődjön. Néhány virág például inkább az árnyékos helyet kedveli, mintsem a naposat, vagy a nedves talajt, nem pedig a szárazat. A sziromlevelek száma, mérete, alakja virágról virágra változik. Sok virág illatot áraszt vagy különböző mintákat ölt, hogy a rovarokat és állatokat magához vonzza.


A virágpor útja


A legtöbb virág képtelen saját magát megtermékenyíteni, mert a porzójuk és a bibéjük eltérő időszakban válik ivaréretté. Ezért a virágport állatok vagy a szél szórja el. Például az illatos, rózsaszín liliomnak a csábító illatára felfigyelnek a rovarok. A liliom szirmain található mintázat segíti a rovarokat, hogy eljussanak a nektárig. Egyes virágok nektárcsíkjait csak a méhek képesek meglátni. Azoknál a virágoknál, ahol a virágpor a széllel terjed, a termő és a porzó közvetlen a külvilággal érintkezik. A legtöbb ilyen virág szabadon lóg a száron, hogy a szél könnyen el tudja végezni munkáját. Néhány növény rovarok segítségével porzódik meg, de vannak olyanok is, amelyek képesek magukat megporozni.


A méhbangó nevű orchidea éppen olyan illatot áraszt és úgy is néz ki, mint egy nőstény hosszú csápú méh. A virágok magukhoz csábítják a hím méheket. Amikor a hím méh ellátogat a virágra, virágporcsomó ragad a fejére. Ezt a virágporcsomót később elszállítja más virágokra. Ha nem száll méh a méhbangóra, akkor saját magát termékenyíti meg: a porzói lehajlanak, így a portokok elérik a bibét.

 

A virágok nem tudnak virágpor nélkül szaporodni, ezért ügyes cselekhez folyamodnak, hogy biztonságos, száraz helyen maradhasson a virágpor, és hogy csak a megfelelő állat férkőzhessen hozzá. Néhány virág csak akkor nyílik ki, amikor az idő száraz és napos. Ha esőre áll bezárják szirmukat. A harang alakú virágok lefelé lógnak, így védik a virágport. Amikor esik, a víz nem gyűlik össze a belsejükben. A hangyák szeretnek virágporból csemegézni, de néhány ügyes virág szárát bolyhok fedik, és emiatt a hangyák nem tudnak felmászni rá. Néhány virág csak bizonyos látogatókat fogad, és nem is mindig képes a megtermékenyülésre. A trombita alakú virágokat kolibrik vagy más hosszú nyelvű élőlény porozza be. A lonc este nyílik ki, amikor a virágot megporzó éjjeli lepkék is ébren vannak. A virág erőteljes illata miatt könnyen megtalálható a lepkék számára. A legtöbb agávé fajtát denevérek porozzák meg, amikor hosszú, érdes nyelvükkel nyalogatják a nektárt. A seprűzanót virága szorosan zárva marad, ha egy apró rovar száll rá. De ha egy nehéz dongó érkezik, a puszta súlyával képes kinyitni a virág szirmait.

 

Hogyan terjed a virágmag?


A magvaknak fényre van szükségük a fejlődéshez, ezért az anyavirág árnyékától messze kell kerülniük. Ha figyelmes vagy, láthatsz olyan magvakat, amelyek a szél hátán röpülnek, vagy állatok bundájában, az emberek ruházatán utaznak, esetleg éppen a víz sodorja őket messze. Néhány mag természetes formája hasonlít az ejtőernyőhöz, a lufihoz vagy a madarak szárnyaihoz. Ezek a magvak a széllel repülnek. A bojtorján magját bojtos, horgas fészekpikkelyek borítják. A magok beleakadnak az állatok szőrzetébe, akik így elhordják őket. A madarak és más állatok gyümölcsökkel is táplálkoznak, közben a gyümölcs magját is megeszik. Később az ürülékből a magvak a földbe kerülnek. Egyes termések szétpattanva szórják ki magvaikat. Egyes úszó, tokokban zárt magvakat a folyók és a tengerek viszik el későbbi termőhelyükre. Az emberek is segítenek a magvakat széthordani, de sokszor nem is tudnak róla. A cipőtalpra és a kocsikerékre is tapadhatnak magvak.

 

Kapcsolódó cikk:

Kincs a kertünkben

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia