szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Virágokról, növényekről ez is, az is 1. rész

Sulyok Józsefné, 2011. aug. 14.


Miért mondjuk valakire, hogy mimóza?

 

Egy kicsit a hagymásokról...

 

A hagymások ideális ültetési ideje...

Virágokról, növényekről ez is, az is 1. rész

Miért mondjuk valakire, hogy mimóza?

 

Azért, mert rendkívül érzékeny lelkületű ember ugyanúgy viselkedik, mint ez a különleges növény. A mimóza egyedisége abban rejlik, hogy bármilyen külső ingerre (pl. hőmérséklet-változás vagy érintés) azonnal reagál, és becsukja leveleit, azaz szinte begubózik. Legismertebb típusa a Mimosa pudica, amely mindössze 1/5-öd másodperc alatt képes összecsukódni, majd 5-15 perc múlva újra kinyitni a leveleit. A lakásban a növényt tartsuk világos helyen, de óvjuk az erős napsütéstől.

 

Egy kicsit a hagymásokról

 

A hagymás virágoknak nem árt, ha rendszeresen szedjük a virágait, így több energiájuk marad a hagyma fejlesztésére. Az elnyílt virágszárakat pedig mindenképpen törjük ki, mert teljesen fölösleges, hogy magot érleljenek.

 

A hagymák virágzás után indulnak fejlődésnek, ezért sohase vágjuk le a hagymások leveleit, mielőtt azok maguktól elszáradnának. Ekkor indokolt a fejtrágyázás és száraz időben az öntözés is.

 

Néhány évig minden hagyma a földben maradhat, de a nagyvirágú tulipánhagymákat érdemes felszedni, amikor sárgulni kezd a levelük. A nárciszt csak későn, júniusban lehet felszedni, de nem feltétlenül indokolt. Az egyéves jácint évről évre gyengébb virágot hoz és a hagymája sem nagyon fejlődik mesterkezek nélkül. A többi hagymást hagyjuk a helyükön, amíg szépen díszlenek. Ha kiritkítjuk vagy eltűntek, akkor ássuk fel a helyüket és ősszel ültessünk új hagymákat.

 

A felszedett hagymákat hagyjuk pár óra hosszat árnyékban megszikkadni, majd tisztítsuk meg óvatosan a gyökér, levél és a földmaradványoktól. Tegyük ládába vagy terítsük szét polcokon a pincében.

 

A felszedett vagy visszahúzódó hagymások helyén üres, kissé ápolatlan folt marad a kertben. Ez a gyümölcsfák vagy díszcserjék alján nem gond, de a napos és feltűnő helyen nyíló tulipán és jácint esetében igen.


Számos megoldás kívánkozik: ültessük be a foltot egynyári palántákkal, ez nem igényel mélyebb talajmozgatást. Ültessünk a hagymások mellé, köré olyan erős növésű évelőket, amelyek későn indulnak fejlődésnek és jól bokrosodnak, így benövik a hagymások helyét. Végül ide tehetjük ki a szobanövényeinket, a leandert, angyaltrombitát, citromfákat, kaktuszt, stb.

 

A hagymások ideális ültetési ideje:

 

Ez az időszak szeptemberben van. A tulipán és a jácint ágyásait télire takarjuk lombbal, földdel vagy trágyával, hogy ki ne fagyjanak. Ez a veszély fokozatosan fenyegeti a virágtartó edénybe ültetett hagymákat.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés

2021.március 10., szerda / 19:12

A rákvirágom szép zöld, de ragacsos. Mit tehetek?

2021.március 02., kedd / 18:56

Leander levele foltos


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia