Virágpor, nemcsak a méheknek!
Sulyok Józsefné, 2010. máj. 10.
A virágpor tartalmazza a teljes örökítő anyagot. A virágpor a porzó csúcsán elhelyezkedő porzótokok kis öblösödéseiben található.

Fogyasztása lábadozás idején és stresszhelyzetekben ajánlott. Az a latin szó, amelyből a „virágpor” szó ered, azt jelenti, hogy lisztpille, illetve por. Valóban az esetek többségében sárga színű virágpor finom szemcséjű, könnyű, ezért a szél könnyen elfújja.
A rovarok a nektárral való táplálkozásuk közben hozzájárulnak a növények megtermékenyítéséhez. Virágpor a méhkaptárban levő lépek sejtjeiből egyszerűen kinyerhető, csak tisztítani és szárítani kell. Kereskedelmi forgalomban por és granulátum formájába kapható.
10 %-os arányban mézhez keverve fogyasztható. Ebben az esetben jobb, ha por formájában vásároljuk. Csak kúraszerűen alkalmazzuk, mert élénkítő tulajdonságának következtében izgatottság és álmatlanság léphet fel. A szedése évszakváltáskor, egy-egy havi kúraszerű alkalmazása esetén, fokozatosan emelhetjük az adagot, de napi 2 kanál fogyasztásánál álljunk meg. Porallergiásoknak nem javasolt a virágpor fogyasztása.
A virágpor jótékony hatása a tápanyagokban gazdag összetételére vezethető vissza. Vannak benne, cukrok, zsírok, gazdag fehérjék, enzimek, ásványi sók, antibiotikus hatású anyagok, vitaminok. Teljes B-vitamin-csoport, C, és K vitamin. A virágpor fogyasztása növekedésben lévő gyerekek táplálkozásának kiegészítője lehet.
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22