szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Virágzó örökzöldek

Scheftsik Tamás, 2012. jún. 13.


A kertünk szépségét télen is emelik a csodálatos örökzöldek. De tényleg csak a fenyők, tuják, ciprusok képezhetik azt a kört, melyek minden körülmények között zöldellve hirdetik az élet szépségét? Szerencsére egyáltalán nem törvényszerű, hogy egy örökzöld növény kizárólag a leveleivel, vagy éppen tobozával járuljon hozzá a kert szépségéhez, hiszen közöttük is találhatunk olyan képviselőket, akik virágoznak. Az igaz, ezt nem télen teszik, de igazán fenséges látvány, amikor a folyton zöld kertünk tavasszal még virágba is borul. Lássunk most egy-két lehetőséget e cserjék közül.

Virágzó örökzöldek

Mirtuszlonc

Ha nem csak az a lényeg, hogy a kiválasztott növény örökzöld legyen, hanem az is, hogy a telekhatárokat, esetleg a napozórész szépen leválasszuk a kertben, akkor a mirtuszlonc tökéletes választás lesz. A cserje körülbelül 1 méter magasra nő. Magasan felfelé törő vezérágakkal és abból szabályosan leágazó oldalágakkal. Levelei 6-12 centiméteresek, tojásdad alakúak, enyhén olajos jellegűek. Akár talajtakaróként is tarthatjuk, megfelelő öntözés mellett ugyanis annak is kitűnő. A sűrűn növő levelek között májusban apró, ám illatos, fehér virágok jelennek meg, majd liláskék, szintén nem túl feltűnő termései díszítik a cserjét. Szaporítása, mint a többi lonc esetében is, egyszerű, nyárvégi, félig fás dugványai gyorsan gyökeret vernek.

Bangita

Az örökzöld, vagy ráncos levelű bangita nagyon hálás növény. Nem szereti a közvetlen, tűző napot, falak vagy fák árnyékában igazán ideális a növekedése. Az első helyen is megél, ám itt apró marad, utóbbi lehetőségnél azonban általában 2-3 méteres, de extrém lehetőségek között akár 5 méteresre is megnőhet. Levelei örökzöldek, bár a telet egy kicsit másképpen vészelik át, mint a legtöbb növény esetében. A ráncos ernyők télen nem fagynak meg, de megfakulnak és felpöndörödnek. Ez nem betegség, csupán a növény reakciója a fagyokra. Amint az idő enyhébbre fordul, a bangita rövid idő alatt visszanyeri eredeti formáját. Virágai csontfehérek, sárgásak és igen aprók. Szerencsére azonban nem önmagukban állnak, hanem arasznyi bogernyőket képeznek, így kellő képpen feltűnőek. Szaporítása magról a legegyszerűbb, melyet célszerű rétegezve, nyirkosan tartott homokba vetni. A növény vízigénye igen nagy, földjét lehetőleg a legnagyobb szárazságban is nedvesen kell tartani.

 

Kamélia

A kamélia sem szereti a közvetlen napsütést, ám ilyen környezetben is megél, a tápanyag-utánpótlása megfelelő. Ideális esetben a talaja sava és jó vízelvezetésű, hogy a gyökerek lélegezni tudjanak. Erre fontos odafigyelni, mert ellenkező esetben a növény levelei megbarnulnak, vagy elrothadnak. Öntözését lehetőleg esővízzel oldjuk meg, ugyanis a vezetékes változat túl sok kalciumot tartalmaz, mely egy idő után csökkenti a gyökerek körüli savasságot. Virágait tavasszal bontogatja, ám azokban csak viszonylag rövid ideig gyönyörködhetünk. Metszését is érdemes erre az időszakra tenni, később ugyanis gátolhatja a növény növekedését. Szaporítása félérett vagy érett csemetékkel történik, melyeknek gyökeresedése 3 hónapot vesz igénybe, ezért érdemesebb már gyökeres verzióval próbálkozni, amit a legtöbb kertészetben be lehet szerezni.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia