szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vízben tocsogó virágok

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 15.


Avagy vízi és mocsári növények, melyek szépségükkel kápráztatnak el bennünket.

Vízben tocsogó virágok

Vízitök

Nevét nagy, sárga virágáról és tökszerű terméséről kapta. Állóvizekben, lassan folyó csatornákban (hegyvidékeket leszámítva) az egész ország területén előfordul, mint a tündérrózsahínár tagja. Dísze a Kis-Balatonnak, a Keszthelyi-öbölnek, a Duna és a Tisza holtágainak. 40-200 cm-es vízmélységig egyaránt megtalálható. Júniustól augusztusig tartó virágzása a víz felmelegedését követi. A vízmozgásos és árnyékos helyeket kerüli. Termése kezdetben zöld, majd megbarnuló tökhöz hasonlít. Karéjos, nyélnél bemetszett, sima levelei fényes-zöldek, a víz színén úsznak. A virág csészelevelei kerekdedek, a narancssárga szirmok tojásdadok. A kertépítés fontos növénye.

Tündérrózsák

Természetes és mesterségesen létrehozott hideg, illetve meleg vizű kerti tavaink szépséges virágkirálynői a hatalmas virágú tündérrózsák. Mindenki által megcsodált fajaikat és fajtáikat a kertművészek minden időszakban kedvelték. Az indiai lótusz India szent növénye, az egyiptomi kertekben pedig a fáraók díszmedencéinek ékessége volt. Az eltérő színű, illetve megjelenésű egyedek keresztezésének és kertészeti szelektálásának módszerei sok esetben ma is egyes kertészek titka. A fajták, néha még a fajok is csak külső megjelenésük alapján rendszerezhetők. Nagy, kerek, víz színén úszó leveleik, évelő életformájuk e növényeket medencéink legfőbb díszévé teszik. Szinte valamennyi faj fényigényes.

Fehér tündérrózsa

Hazánk sík vidékein az állóvizek iszapban gyökerező hínárnövénye. Önállóan a tündérrózsahínárt alkotja. A vízmagasságot tekintve kiszáradó mocsárban, pl. Orgoványban ugyanúgy megtalálható, mint 2 m-es vízmélységben Tőserdőn. Júniustól szeptemberig folyamatosan virágzik. 10-15 cm átmérőjű kinyílott virágainak szirmai hófehérek, a virágok ivarlevelei sárgás színűek. Virágainak és leveleinek nagysága, a virágok száma az iszap tápanyagtartalmától, a vízmélységtől és a napsütés időtartamától függ. Példányai könnyen telepíthetők hideg vizű kerti medencékbe. Jó tápanyagellátást kíván. Csak napos medencerészbe ültetve gyors a növekedése és gazdag a virágzása.

Sárga tündérrózsa

Elsősorban forró égövi növény. Virágai 10-15 cm átmérőjűek, sötét-sárgák, a sokszámú narancsszínű porzólevelek spirálisan helyezkednek el. A kifejlett levelek fényes-zöldek, a víz színén úsznak, szélük felhajló. A mérsékelt égövön a meleg vízi fajtákat, mint egyéves növényeket termesztik. Nem túl száraz hidegházban teleltethetők. Áttelelés után kihelyezhető jól megfelelő kerti medencékbe is, ehhez azonban jól mozgatható edénybe kell ültetni. A sárga tündérrózsa meleg vízi fajta, számára az optimális hőmérséklet 20 fok vagy a fölötti, átmenetileg azonban alacsonyabb is lehet. Elsősorban hévizek kifolyásához telepíthető.

Rózsaszínű tündérrózsa

Régóta termesztett meleg vízi fajta, amely azonban sekélyebb, gyorsan melegedő kerti tavakban is elhelyezhető. Kezdetben rózsaszínes, majd szinte fakó-sárga virágai 14-15 cm átmérőjűek. Úszó levelei fényesedők, olykor gombás betegségtől apró barna foltosak. Napos helyen és jól felmelegedő vízben gazdagon virágzik. Marhatrágyával kevert, tápdús talajba ültessük. A nagyobb fonott vagy drótkosárba, cserépedénybe ültetett növény földjét legfelül kavicsokkal takarjuk, ez megakadályozza a talaj kimosódását. A többi tündérrózsához hasonlóan a vízben élő rizómákkal szaporítható. Hidegben teleltessük. Nagyobb vízmélység esetén helyben áttelel.

Vörös tündérrózsa

A Hévízi-tó kifolyó vizében tömegesen élő meleg vízi tündérrózsafaj. Lilás-piros virágai, fogas levélszéle igen jellegzetes. A fogas levélszél egzotikussá és jól megkülönböztethetővé teszi a többi fajtól. A víz színén úszó leveleinek színe kékeszöld, fonáka barnás és erősen bordázott. A faj a meleg égövi Kelet-Indiából származik. Meleg vizű tavainkat (Egerben, a Margitszigeten) díszíti. Virágait a hazai időjárástól függően június-augusztusban folyamatosan hozza. A növény szintén tápanyag, illetve fény és hőigényes. A virágzás ideje hazánkban a hőmérsékleti viszonyok szélsőségei miatt 1-1,5 hónapot is eltolódhat. Csak meleg vizű medencében, illetve meleg vizek kifolyásához telepíthető.

Tündérfátyol

Sík vidéki állóvizeinkben, Tisza-holtágakban, gyorsan felmelegedő, eutróf, fekete vizeinkben élő mocsári, vízinövény. Vízi-gyepszerű önálló társulást alkotó állományai 80-100 cm-es vízmélységben és mély iszapon keletkeznek. A tápanyagban gazdag, iszapos talajt kedveli. Levelei szíves kerekded, hosszú nyelűek, szórt állásúak, a víz színén úsznak, virág nélkül a békatutajéval összetéveszthetők. A virágok júniustól augusztusig tömegesen nyílnak, átmérőjük olykor a 4 cm-t is elérheti. A kerti tavak szélére 30-40 cm-es vízmélységbe, tápdús talajba, cserepekbe vagy nagyobb edénybe csoportosan, napos helyre ültessük. Védett növény!

Kapcsolódó cikk: Víz és mocsár csodát rejt
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia