szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vörös levelek egész évben!

Scheftsik Tamás, 2014. aug. 11.


A zöld a természet meghatározó színe, ám nem kell feltétlenül ragaszkodni ehhez az árnyalathoz, aki szereti az őszi levelek színpompáját, annak itt a lehetőség, hogy tavasztól őszig élvezhesse a vörös levelek nyújtotta látványt.

Vörös levelek egész évben!

Vörös levelű cserszömölce

Azok, akik nem csak a levelek díszértékében szeretnének gyönyörködni, tökéletes választás lehet a vörös levelű cserszömölce. Ennek a szépségnek ugyanis nem csak a levelei pompáznak a királyi árnyalatban, hanem a virágai is, melyek könnyedek, kecsesek, akár megannyi kis csillagszóró. Ez a 2 méteresre megnövő cserje ráadásul még egy meglepetést tartogat: a fiatal hajtások ugyancsak pirosas színekben pompáznak, így ebben a növényben biztosan nem fogunk csalódni, ha egy kis érdekes és előkelő hangulatot szeretnénk a kertbe csempészni. Ahhoz, hogy igazán szép lehessen laza szerkezetű, szárazabb talajba ültessük, méghozzá ha lehetőségünk van rá, akkor a tűző napra. Ha így teszünk, akkor gyönyörködhetünk a júniusban bugában nyíló, rózsaszínes, vöröses virágaiban. De akik nem szeretnék magányosan nevelni, azoknak jó hír, hogy ez a növény sövénynek is nevelhető, így egy vörösen díszlő falat hozhatunk létre.

Japán juhar

Akik szeretik a nyugodt, keleti eleganciát, azok a japán juharban biztosan nem fognak csalódni. Ez a cserje, vagy kis fa nagyon sűrű lombkoronával rendelkezik, aminek azonban minden egyes kis levele kész műremek. A juhartól megszokott, cakkos szélű 5 ágú leveleivel a kert egyik központi dísze lehet. Ahhoz, hogy szépen növekedjen meszes talajra és sok nedvességre van szüksége, így arról érdemes gondoskodni, hogy a föld körülötte ne száradjon ki olyan gyorsan. Ezen felül a félárnyékos területeket kedveli, így olyan részre érdemes telepíteni, ahol az egész napos, tűző napsütés elől menedékre lelhet, de fényből nem szenved hiányt. A japán juhar alapesetben akár 5 méteresre is nőhet, de a kertészetek rendszerint kínálnak olyan oltványokat, melyek a két méteres magasság fölé nem nyúlnak, így akár a kert árnyák miatt, akár csak a sziklakert díszítéséért szeretnénk ezt a növényt telepíteni, mindenképpen jól járunk vele.

Vérmogyoró

A különleges megjelenést kedvelők körében a vérmogyorónak biztosan előkelő helye van. Ez a növény ugyanis vegyes tartalmaz zöld és vörös leveleket is, hiszen a királyi árnyalatot akkor öltik fel, amikor kihajtanak. Később a zöld szín válik tartós ruhájukká, így díszértéke vitathatatlan. Külön jó oldala, hogy dús növekedésének hála akár sövényként is alkalmazhatjuk, és a termésekről sem kell lemondanunk. A vérmogyoró 3-5 méteresre nő, és nagyjából 3 méteres szélességet érhet el. A szárazságot jól tűri, azonban egyivarú, ezért mindenképpen érdemes két bokrot ültetni a kertbe, ha csak nincs a közelben valahol egy másik mogyoróbokor.

Vérszilva

Aki a gyümölcsöket részesíti előnyben, annak sem kell lemondania a különleges megjelenésű növényekről. Bár tény, hogy a vérszilva nem kifejezetten gyümölcsfa, ám ha jól érzi magát, akkor termést is nevel, ami kellemesen fanyar finomság. A talajra igénytelen, de sok napot szeret, amire figyelni kell, mert ha nem kapja meg, akkor a leveleinek vörös árnyalata eltűnik. Nevelése igazán egyszerű, csupán a nedvességet kell számára folyamatosan biztosítani, ám mint a legtöbb nemesített dísznövény, a vérszilva is fogékony a betegségekre.

Kapcsolódó cikk: Tippek az elburjánzó növények elszaporodása ellen!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!