szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vöröshagyma, a sebgyógyító

Sulyok Józsefné, 2008. szept. 11.


A liliomfélék családjába tartozó vöröshagyma (Allium cepa) táplálékként és gyógyító növényként legalább 6000 éve használatos. Időszámításunk előtt 3600-ban a Kheopsz-piramist építő rabszolgáknak rengeteg vöröshagymát és fokhagymát adtak erőnlétük fenntartására. A Biblia egyes sorai arról tanúskodnak, hogy az ókori zsidók is fogyasztották a különféle hagymákat, és az ókori görögök szintén termesztettek hagymaféléket.

A liliomfélék családjába tartozó vöröshagyma (Allium cepa) táplálékként és gyógyító növényként legalább 6000 éve használatos. Időszámításunk előtt 3600-ban a Kheopsz-piramist építő rabszolgáknak rengeteg vöröshagymát és fokhagymát adtak erőnlétük fenntartására. A Biblia egyes sorai arról tanúskodnak, hogy az ókori zsidók is fogyasztották a különféle hagymákat, és az ókori görögök szintén termesztettek hagymaféléket.

 

Pápai Páriz Ferenc erdélyi orvos-író a pestis tárgyalásakor a járványok idején fogyasztandó növények között említi meg a vöröshagymát, de sokféle egyéb alkalmazási módról is beszámol. A vöröshagyma a magyar népi orvoslásban, minden bajt gyógyító növényként volt ismeretes. Leginkább bőrgyulladások, kelések /pl. körömgyulladás/ érlelésére használták a húsos leveleiből készített pépet, melyet valamilyen vékony szövet közé helyezve tettek a sérült és gyulladt bőrfelületre. A pépes borogatást napjában többször kicserélték, és azt a kelések kifakadásáig, vagy a gyulladás megszűnéséig alkalmazták.

 

A köhögés csillapításának egyik ma is jól ismert szere a hagymatea, melyet vidékenként eltérő módon /az egész hagymából, vagy annak csak a burokleveleiből/ készítenek el, és azt cukorral, mézzel vagy mindkettő nélkül fogyasztják. A hagymából készült főzetet emésztőrendszeri rendellenességek, pl. fokozott bélgáz képződés megszüntetésére, bélgörcsök oldására és bélgiliszták hajtására is használják.

 

A növény hagymái a fokhagymához hasonlóan többféle kéntartalmú vegyületet tartalmaznak, melyek a vöröshagyma felvágásakor vagy összetörésekor az allináz enzim jelenlétének köszönhetően először egyszerű, instabil kénvegyületekké, majd pedig szulfidokká alakulnak át. Elsősorban ezek, de más egyéb vegyületek is felelősek a hagyma izéért. A vöröshagyma e vegyületek mellett fenol savakat, különféle szterolokat, szaponinokat, cukrokat, vitaminokat/ A, B-1, B-2, C/, pektint és antocianinokat is tartalmaz.

 

A vöröshagyma koleszterin és vércukorszint-csökkentő hatásait állatkísérletekkel igazolták, a vércukorszint-csökkentő hatást pedig klinikai kísérletekkel is alátámasztották. Ezek mellett vérlemezkék összecsapódását gátló, valamint antibakteriális és gombaellenes hatását is megfigyelték. A kísérletek eredményei alapján a vöröshagyma rendszeres fogyasztásának szerepe lehet például az érelmeszesedés megelőzősében, a kórosan magas vérnyomás csökkenésében, valamint a gyomorrák kialakulásának megelőzésében, illetve rizikójának csökkentésében.

 

Kapcsolódó rovatok: Kertészkedés, Hobbi
Kapcsolódó cikk: Gyógynövény, fűszernövény vagy dísznövény?




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia