szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Yucca pálma levele fonnyad

Erdei Fruzsina     2 398 napja     5641 megtekintés
Tisztelt Szakértő!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz,hogy a Yucca pálmám levelei sárgulnak,vagyis inkább fakulnak és fonnyadnak.Hoz szép hajtásokat,de az alsó levelek fonnyadnak és egyre több sárgul,fakul,valamint hosszában összekunkorodnak,mintha zsugorodnának.Utána olvastam,hogy téli időszakban alig kell locsolni és tápoldatozni is.Hetente,kéthetente meg szoktam locsolni,ahogy a többi növényt is.Legutóbb tápoldatos vizet kapott,lehet azt is mérsékelnem kellett volna.Kétszer már megmentettem,először nem kapott elég napfényt,másodjára pedig szerintem fázott.A levelét mindig meg szoktam tisztítani a portól,vizes szivaccsal és permetezni is szoktam vízzel,bár az utóbbi időben ez elmaradt.Lehetséges,hogy melege van?(a szobában 23-25 fok szokott lenni,de csak délutántól kora hajnalig,utána lehűl 19-20 fokra)páratartalom 40-60.Vagy esetleg az utóbbi időben elmaradt levél tisztítás lehet az oka?Esetleg sok locsolás?

Várom mielőbbi válaszát,nagyon féltem a növénykémet:(
0
0
szavazat
Yucca pálma levele fonnyad Yucca pálma levele fonnyad Yucca pálma levele fonnyad


15 HozzászólásJanos Batonyi
2020. jún. 03. (40 napja)
Hello Mindenki!

Pár hónapja szereztem be egy nagyobb méretű yukkát.
Valószínű megviselte a költözés az alsó levelei kissé lefele lógtak.
Nagyobb cserepet kapott és friss pálmáknak való földet.
Az éjszaka elég hidegek voltak 10 fok alatt így beraktam a
Szobába. Azóta a levelek elkezdtek sárguli és fonnyadni. Szeretném kérdezni hogy mi a teendő hogy megallítsam ezt a folyamatot. Nem szeretném ha a virág teljesen elszáradna.
Az alsó leveleket közvetlen napfény érte azok vége kissé megbarnult.
Nyáron a heti 1x locsolás nem túl sok? A földje most is száraz. De nem merem többször locsolni.
Csatolok pár képet a levelekről. Akinek volt már ilyen fonnyadt árulja el mitől van ez.
Válaszokat előre is köszönöm!
Kattintson a képre a nagyításhoz
Poppé Krisztina
2017. márc. 27. (1 204 napja)
Kedves Mindenki, de legfőképpen Szakértő a yucca nevelésében !

Több yuccám van kicsi és nagy is (2m).Évek óta nevelgetem őket, mégis megtörtént az egyikkel, hogy amikor az új hajtás jön, már akkor látszódik rajta valami kicsit ragacsos valami ( a képeken látható ). Mit kezdjek vele és mi ez? Csak egy két ágú nagyobbacska yuccán van, alsó levelei lehullottak elég gyorsan,(levagdostam).Mintha a levélhullás megállt volna, de az a valami rajta van, más növényt mellette nem fertőzött meg. Tavaly kint volt egész nyáron át őszig, már akkor is volt rajta ez.
Talán valami fertőzés ? Köszönöm előre is a hozzászólásokat,tanácsokat.
Kattintson a képre a nagyításhoz
Gajdos Erika
2017. febr. 13. (1 246 napja)
Sziasztok!
Nem rég kaptam ezt a virágot , helyhiány miatt egy ismerősömtől ha jól látom akkor ez yucca pálma ,nagyon sargulnak a levelei ahogy olvastam hozzá szólásaitokat nagyobb cserépbe biztos hogy átültettem ,esetleg javasolták e más helyet neki csatolok képet hozzá,hogy hol tartom .
Köszönöm szépen mindenkinek előre is.
Kattintson a képre a nagyításhoz
Csillag Ádám
2014. dec. 10. (2 042 napja)
A szárazságtűrő kedvelő növényeknél, mint pl a yukka a nyílások általában tölcséresen besüllyednek, mert így védettebb és kevesebb a légmozgás tehát kevesebb a párolgás ergo több vizet tud megtartani. A nedves meleg környezetet kedvelőknél fordítva ezért a puha szivacs - ami sejt szinten neki olyan lehet mintha drótkefével simogatnának ezen felületeket megsérti. A yukka leveleit szándékosan szárítja el, ezzel védőréteget képez a fiatal hajtások (osztódó sejtek) körül ugyanis itt még a sejtfal nem olyan vastag és itt is sok vizet veszít. Ezért fonja az idősebb levelekkel körül a fiatal friss hajtásokat és fokozatosan fordítja lefelé és nyitja szét őket. (az összepöndörödött levél kiegyenesedik), ez visszafelé is igaz azért pöndörödik össze hogy csökkentse a kipárolgást. A legtöbb száraz közegben élő növény este nyitja ki igazán a gázcsernyílásokat, mert akkor kisebb a hőmérséklet és így nem veszít annyi vizet.
Csillag Ádám
2014. dec. 10. (2 042 napja)
És még, (mostmár komplett oktatás lesz!) - amikor esik ezt a növény előtte megérzi, és becsukja a gázcsernyílásait, na erre jön a lelkes amatőr és egy vizes ronggyal hipp-hopp belekeni a sarat. Ugyanez permetezéssel, meg kell várni amíg kinnt is esik.
-4
Csillag Ádám
2014. dec. 10. (2 042 napja)
A nedves ruhás áttörlést sem javasolnám mert gondolom úgy működik "hamár elkezdtem megcsinálom a másikat is" elv érvényesül ergo összefertőzöl mindent mindennel. Jobb ha mást csinál az ember a szabadidejével és békén hagyja őket.
Csillag Ádám
2014. dec. 10. (2 042 napja)
Még pár info (bocs hogy ilyen szeletekbe kapod, de közbe dolgoznom kell) Föld és cserép nagy mély, mert alulra könnyen áteresztő részt kell tenni akár mehetnek a golyók is, középre mehet tápanyagban gazdagabb felülre meg homokos vagy tőzeg, bár minden hová mehet homokos talaj is. A lényeg hogy a víz át tudjon könnyen menni rajta - úgyis hamar felszívja amit csak tud és eltárolja magának. Permetezés a leveleken - személy szerint kihagynám vagy 1X2X egy évben mivel ezzel csak a gombák elszaporodását segíted. Tényleg nem kell vele sokat törődni erős növény.
Csillag Ádám
2014. dec. 10. (2 042 napja)
Még volt egy porral kapcsolatos kérdésed is, de mivel - mint mondtam a sivatagban él - szerintem könnyen kitalálod érdekli-e, hogy porosak a levelei vagy sem.
Csillag Ádám
2014. dec. 10. (2 042 napja)
Még annyi, hogy neked is ez a fajtád van "Yucca elephantipes" és mint e növény legtöbb alfaja sivatagos helyeken él, élete a szenvedés és a laza szerkezetű talaj, napsütés. A nevét onnan kapta hogy elefánt lábhoz hasonló a törzse ahol a talajhoz csatlakozik - ha majd nagyobb lesz a tiéd is elefántosodik. Vizet pihenőidőszakban csak hébe-hóba kell adni neki, nyáron lehet többet - szereti a direkt napfényt - említettem már hogy sivatagos helyen él? tehát a "szakértő" marhaságait felejtsd el. Nem számít a hőingás (akár 10 fok is okés neki), és a páratartalom jobb ha kevés, mint szülőhazájában a sivatagban - ezt a közeget kell szimulálni neki, mivel sivatagos helyen él, csak nehogy kihagyjam. A törzsében akkor is tárol vizet amikor a föld már tök száraz, a leveleit alul direkt szárítja, így fejlődik csak a legmegfelelőbb helyeken zölddel (a csúcsokon), hogy minél jobban használja fel az energiáit, és keveset párologtasson - ehhez szokott mert ha nem mondtam volna sivatagban él - nagyon életrevaló szinte bármit kibír.
guest
2014. dec. 10. (2 043 napja)
Egyébként a tanácsom: hagyjuk a túlbabusgatást, tápszerezést, nagyobb cserép és rakjunk mellé versenytársat is (másik yukkát), mert az élet maga a küzdelem. Ezért nálam kinnt voltak a szabadba egészen szeptemberig - tépte őket a szél meg minden, a hőingás a maximumon, úgy megerősödtek, hogy mostmár elpusztíthatatlanok, leveleket soha nem töröltem, nem vagdostam. A rendszeres locsolás is hülyeség nem kell rendszer, majd kap amikor kap - olyan ez mint a gyereknevelés ha mindentől óvjuk soha nem áll meg a saját lábán. Ez meg a hibiszkuszom hamarosan rekordot csinál, mert 2m fölé megy, szintén kemény nevelést kap és pezseg az élettől. (Sajnos este van épp úgyhogy nem túl jók a képek), de talán látható hogy minden száron minden rügyezik.
Kattintson a képre a nagyításhoz
Csillag Ádám
2014. dec. 10. (2 043 napja)
Nem hiszem, hogy igaz amit mondanak a hozzászólok. Nem érzékeny, és nálam huzatot is kap, az ablak ezen a részen nem zár valami jól, a levelek hullása természetes. Locsolni akkor szoktam amikor eszembe jut. Éshát gyönyörűek :D - csak szeretet kell nekik. Bár mostmár nem igazán lesz nekik tovább és giga méretű cserép kell majd.
Kattintson a képre a nagyításhoz
Mártha Izabella
2013. dec. 22. (2 395 napja)
Kedves Fruzsina!
Téli hónapokban gyakran előfordul, hogy szobanövényünk huzatot kap. Az erre érzékeny növények levélsárgulással majd levélhullással reagálnak.
Érdemes lenne megnézni, hogy a yukka hogy reagálna a másik helyszínre! A por ellen és az alacsony pára ellen párásítással és a levelek törölgetésével védekezhet!
Üdv:M. Izabella
Erdei Fruzsina
2013. dec. 22. (2 395 napja)
Kedves Izabella!

Azóta már teljesen elsárgultak az alsó levelek,egyenletesen próbáljuk tartani a hőmérsékletet,de a páratartalom 40 körül van.Levagdostam a sárga leveleket,mert úgy hallottam,hogy tovább terjedhet a többi levélre is,mert ez egy betegség.Azon gondolkoztam még,hogy nem lehetséges-e,hogy huzatot kapott?!A folyosóra azért nem merem tenni,mert ott állandóan nyitogatjuk az ajtót és ott tényleg huzatot kapna.Van egy aráliám,amit kitettem a műhelybe,mert nem bírja a meleget - elkezdtek sárgulni,hullani,barnulni a levelei - remélem ott kitelel.Ott nagyjából 15-18 fok szokott lenni,de van amikor alacsonyabbra csökken.Célszerű lenne oda kitenni a Yuccat is?Ott a por miatt féltem,hogy nem tud lélegezni.Megpróbálom sűrűn permetezni a leveleit és kavicsos tálcát is tenni alá!Ön szerint segítene?
Mártha Izabella
2013. dec. 19. (2 398 napja)
Kedves Fruzsina!
Bár télen elég a yukkát 3 hetente-havonta egyszer öntözni, de a két locsolás között ne hagyjuk kiszáradni a földjét.Annyira adjunk csak vizet neki, hogy épp csak kissé legyen nedves a földje. Ha sárgulni kezd, vagy a levelei nagyon lefelé lógnak, az első dolog, amit érdemes megvizsgálni, az a földjének a nedvesség tartalma!
A másik dolog, hogy a yukka nem bírja a nagy hőingadozást! Amit Ön írt 5-6 fok hőkülönbség nagyon nagy a növény számára. Ha tudja, próbálja elhelyezni pl. folyosóra vagy ahol egyenletesebb a hőmérséklet és az is inkább alacsonyabb (15-18 fok) legyen.
Párásítani célszerű folyamatosan, akár naponta többször is.

Üdv: M. Izabella
Erdei Fruzsina
2013. dec. 18. (2 399 napja)
a fonnyadás így néz ki
Kattintson a képre a nagyításhoz


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.