szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Zöld házak –virágokkal a természetvédelemért

Scheftsik Tamás, 2012. ápr. 09.


Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a környezetvédelem. A kertek szerelmeseinek megadatott a lehetőség, hogy hozzájáruljanak a nemes célhoz úgy, hogy közben hobbyjuknak hódolnak. Természetesen egy kis befektetés igényel a dolog, de mindenképpen megéri, hiszen azon túl, hogy jó érzéssel tölt el minket, hogy tettünk valamit a természetért, még a rezsin is tudunk spórolni a segítségével.

Zöld házak –virágokkal a természetvédelemért

Tetőkertek

 

Amikor a házunkat tervezgetjük csak a legritkább esetben jut eszünkbe, hogy a tetőt megoldhatjuk úgy is, hogy nem cserepekkel fedjük le, hanem kialakítunk rajta egy kertet. Tulajdonképpen belülről ez nem fog látszani, kivéve, ha olyan tetőtér beépítést terveztünk, melyben trapéz alakú szobák kialakítása is szerepel.


Fontos, hogy ezt a tervet csak komoly, referenciákkal, rendelkező kivitelezővel csináltassuk meg, mivel ha nem megfelelő a szigetelés, akkor bizony rengeteg gondunk lehet a tetőkerttel, és komoly károkat okozhat a házban is. A megfelelő kialakítással azonban nem csak egy plusz zöldfelülethez jutunk hozzá, hanem sokat tehetünk a pénztárcánkért is. Hiszen gondoljuk csak végig: nagyanyáink félig a földbe rejtett zöldséges pincéjének mért is volt mindig egyenletes klímája? Természetesen azért, mert a föld remek hőszigetelő, így a rezsiköltségen is tudunk fogni egy keveset, ráadásul gondoljunk bele, olyan napozókerthez jutunk, ahol nem nagyon fog árnyékot vetni semmi.


Nagyvárosokban, a soklakásos társasházaknál egy-egy ember természetesen nem tud tetőkertet létrehozni, így két lehetőség van: vagy a lakók összefogása az átalakítás érdekében, vagy megpróbálunk olyan házat keresni, mely eleve rendelkezik ezzel a tulajdonsággal. Sajnos ez nem lesz egyszerű, mivel Magyarországon egyelőre nem éppen elterjedt ez a megoldás.

 

Virágok a falakon

 

Mint azt már láthattuk a gardenexpós beszámolóban is, már hazánkban is elérhetőek azok a megoldások, melyekkel a függőleges falak is beültethetőek. Itt most nem csak arról van szó, hogy kúszónövényekkel vonjuk be a felületeket, hanem konkrét beültetésről is beszélhetünk. Ha nem akarunk olyan sok pénzt befektetni, akkor az is elég, ha balkonládákkal próbálkozunk, csak arra figyeljünk, hogy a locsolást meg tudjuk oldani. Természetesen ennek a megoldásnak is megvan az az előnye, hogy spórolni lehet vele. Sőt, talán jobban is érzékelhető, mint a tetőkertek megtakarító képessége. Amikor a növények zöldek és dúsak, vagyis nyáron, a levelek szövevénye megakadályozza, hogy a ház vagy a lakás nagymértékben felmelegedjen, vagyis elfelejthetjük a fullasztó éjszakákat, és a légkondi zümmögését. Télen azonban, mivel ilyenkor nincsenek levelek a virágainkon, a napsütés zavartalanul elérheti a falakat, így egy kicsit be tud segíteni a fűtésköltség mérséklésében.

 

Számokban kifejezve a házunk „kizöldítésével” 15-20%-ot is megtakaríthatunk az energiaköltségekből, így hosszú távon mindenképpen megtérülő befektetésről van szó. Ha egyéb olyan technikákkal is kombináljuk, melyek elősegítik az alternatív energiák felhasználását, akkor –bár valóban, egyszerre egy komolyabb kiadást jelentenek- de hosszabb távon a spórolás már szembetűnő összegeket tarthat meg a mi, később pedig a gyerekeink zsebében.
 

Kapcsolódó cikk:

Gyár lakások- a szabad terek luxusa
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!