szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Zöldség kisokos 2.

Mayerné Borics Erzsébet, 2013. febr. 08.


Hogyan trágyázzunk a zöldségeskertben? Minek adjunk bőven, és melyik növény az, ami egyáltalán nem kedveli?
Előzménye: Zöldség kisokos

 

Zöldség kisokos 2.

Valóban, a zöldségek eltérő módon igénylik a tápanyagokat. Megkülönböztetünk nagy, közepes és alacsony tápanyagigényű fajokat. Tekintettel arra, hogy számtalan növényt ültethetünk a kertünkbe, sokszor gondot okoz annak memorizálása, hogy vajon kinek mi kell?

 

Általánosságban elmondható, hogy a nagy termésű növények nagyigényűek. Gondoljunk itt a paprikára, paradicsomra, tökfélékre, a fejes káposztafélékre, a karfiolra. Ezek igénylik a fejlődésükhöz a legtöbb tápanyagot, így a palántázás során kapott istállótrágyától, komposzttól sem riadnak vissza.

 

A másik kategória a közepes igényűeké, melyeknek szükségük van a trágyázásra, de csekélyebb mértékben. Idetartoznak például a gyökérzöldségek, a salátafélék egy része, a hagymák, a kelfélék.

 

Kivétel pl. a póré, a fokhagyma, melyeknek sok tápanyagra van szüksége, de a közvetlenül kijuttatott istállótrágya káros lehet, mivel vonzza a rovarkártevőket. Továbbá a gyökérzöldségek esetében, burjánzó hajszál gyökeresedést is okozhat. Emiatt elmondható, hogy a legjobb helyük a vetésforgóban, az előző évi nagyigényű növények után lehet. Ebben a szekcióban foglalhat még helyet néhány fűszernövény. Úgymint a snidling, a torma, a citromfű, az oregánó, a lestyán.

 

A harmadikba pedig, a kifejezetten alacsony tápanyagigényű növények tartoznak.
Ezek a vetésforgóban az előző évi, vagy másodvetés estén a közepes igényűek után következhetnek. Ilyen a hónapos retek, galambbegysaláta, a fűszernövények nagy része.

 

Természetesen vannak kivételek. A pillangósvirágúak, mint a bab és borsó. Közepes igényűek, de nitrogén tartalmú trágya nem adható nekik. Emiatt a közvetlen trágyázást mellőzzük.

 

Továbbá különleges igények is előfordulnak néhány növény esetében. A foszfor (P). a kálium.(K) vagy kalcium (C) és szilícium (SI), melyeket extra igények kielégítésére pluszként kell adagolnunk.

 

A könnyebb áttekinthetőség kedvéért egy táblázatban gyűjtöttem össze a legfontosabb tudnivalókat. Érdemes figyelni néhány alacsony tápanyagigényű növényre, melyek esetében a meszes talajigény jellemző.

 

Tehát az sem evidencia, hogy minden ősszel meszet kell kiszórnunk a talajra. Ráadásul a teljes felületre. Néhány növény kifejezetten kedveli, de a többségnek elegendő annyi amennyihez egyéb módon hozzájut.

 

A trágyázást sem vihetjük túlzásba, mert ugyan úgy káros lehet a talajéletre, vagy a növény élvezeti értékét, tárolhatóságát, vagy éppen egészségét is befolyásolhatja.
Itt érdemes például megemlíteni a nitrogén túladagolást.

 

Tipikus a káposzta, a kelbimbó esetében a jellemzően laza fej, szétnyíló levelek. Az élénk hajtásnövekedés során gyenge sejtfalú csúcshajtások, levelek nőnek, melyek vonzzák a szívó, rágó rovarokat. Egyes növények pedig nitrátosodásra hajlamosak. Például a salátafélék, a cékla, spenót.

 

Ahol vegyes tápanyagigény szerepel, amit per (/) jellel jelöltem, ott az elsőn, a növény fejlődési szakaszának kezdeti, majd az azt követő időszakát kell érteni. További, illetve kiegészítő ismeretek találhatók a Tápanyag kisokos című, korábban megjelent összefoglalóban.

 

Kapcsolódó cikk:

7 tipp - Kiskert a konyhában

A gyógyító fűszerek ereje 2.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!