szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Zöldségeskerti kalandok 2.

Mayerné Borics Erzsébet, 2012. aug. 06.


Előzménye: Zöldségeskerti kalandok

Gondjaim azonban továbbra sem látszottak szűnni… Visszakanyarodnék még egy rövid időre a tavaszi vetési periódusra. A szépen elrendezett, és előkészített földben a magvak arra vártak, hogy megduzzadjanak és kis növénnyé cseperedve kibújjanak a földből. Én is hasonlóképpen gondolkodtam.

 

Zöldségeskerti kalandok 2.

Türelmes várakozásomat azonban nem csak a természet tréfálta meg. Hívatlan látogatók érkeztek!Legnagyobb megdöbbenésemre, madarak, főként rigók kutattak táplálék után a bevetett földterületen. Vonzotta őket a friss komposzt élővilága. Közelebbről a giliszták és egyéb rovarok sokasága, tekintve hogy ezekből szerencsére akadt bőven.

 

Békésen keresgették az ennivalót. Csőrükkel számtalan lyukat ástak, a sorokat szétzilálva. Közeledésünkre csapatostul, riadtan menekültek a közeli diófára. Legszívesebben sírva fakadtam volna a látványtól! Úgy nézett ki a veteményes, mint a vidéki trágyadomb tyúkok kapirgálása után…

 

A munkánk, a vetőmagok széttúrva. Ez már csak hab volt a tortán, az újra vetést nem kerülhettem el. A problémák összeadódtak…

 

Így alaposan megkésve, de törve nem, a harcot tovább folytattam. Terveimben szerepelt néhány új zöldségféle. Ami kárba veszett, azért rohantam vissza az üzletbe, de sajnos hiába. Emiatt vesztettem el például a fekete sárgarépát. Fekete? Vagy sárga? A héja sötét, a közepe narancs. Azt hiszem az erezete vörös. Nagyon dekoratív.

 

Öröm az ürömben, hogy a minap még is találtam néhányat, ami kikelt. Madárhálót terítettünk a frissen veteményezett felületre, hogy kikelhessenek a magok.

 

Következő feladatként a palánták kiültetése, és májusi vetőmagok következtek. Erre az időre volt már friss mulcs, amivel takarhattam a szükséges helyeken, elsődlegesen az uborka, paprika, paradicsom körüli területeket. Ezek, mint tudjuk, szeretik a nedvességet, a szétágazó, sekélyen elhelyezkedő hajszálgyökerek jó „működéséhez”pedig a takarás nagy előnyt jelent. A sorközökben kell a mulcsot locsolni. A gyökerek behálózzák a területet, a szükséges tápanyagfelvétel is itt (is) történik.

 

Közben a szétterített anyag, változásokon megy át. Komposztálódni kezd, amennyiben a feltételek fennállnak, vagyis például van elegendő komposztgiliszta a földben. Ezt nálamnál jobban már csak a rigók tudták…

 

Mihelyt felfedezték az újabb lehetőséget, jöttek „rendet”csinálni. A tortúrám kezdődött előröl. A madárhálót ismét beüzemeltük a legkritikusabb területen, de teljes fedettséget képtelenség kivitelezni, mert gátolja a gondozást. A megmaradt komposzthalmot szintén befedtem, mert nem maradna benne egy szem giliszta sem!

 

A veteményesben féregűzőként sok körömvirágot és büdöskét ültettem. De ha jól belegondolok, az idén a legjobb féregűző a kertben a rigó!

 

Kalandjaim nem értek véget, mert nem vártunk hasztalan. Új zöldségféleként megjelent nálunk a mángold, ami az egyik kedvenc zöldséggé avanzsálódott. Nyersen fogyasztjuk, salátának. Egy titka van. Szereti a vizet. Szép nagy leveleket növeszt, és őszig kitart. Nekem jobban ízlik, mint a fejes saláta. Nem keserű, nem magzik fel, folyamatosan szedhető.
Jól illik hozzá a másik új szerzemény, a vörös, fodros levelű saláta, és a rukkola, vagy borsmustár levél.

 

Sikeres volt a János napi retek, ellenben a hónapossal, ami a kora tavaszi melegtől rögtön szárba ment.

 

Cserbenhagyott a fekete (hüvelyű) bab. Talán jövőre sikeres lesz. A kis sárga cukkínivel sem akadt semmi gond.

 

Feketegyökérről még nem tudok mondani semmit, ősszel lesz aktuális. Akárcsak a leveles kel. A padlizsán sem volt eddig az étkezéseink szereplője, remélem, beválik.

 

Most arra várunk, hogy beérjen végre a nagy kedvenc, a paradicsom, és a kényes paprika.
Ültettem még céklát, bébi céklát, sütőtököt, karfiolt, és brokkolit. Pasztinákot, zellert, szárzellert, áttelelő sarjadék hagymát, kétféle őszi retket. Zöldhüvelyű babot, amit csak háromszor kellett vetnem, mert nem kelt ki. Mellé borsika füvet (csombort). Másodvetésben újra uborkát, és megpróbálkoztam a hónapos retekkel is. És még sorolhatnám…

 

A duggatott hagymámat idő előtt ki kellett szednem, mert megtámadták a férgek, ezért magról vetettem inkább. Erről jutott eszembe, hogy sokat olvastam bio módszerek alkalmazásáról. Jelen pillanatban, ha értékelnem kellene a saját kertművelési módszereimet, akkor azt mondanám, hogy én jól beleválogattam. Szerencsére pozitív értelemben.

 

Eddig nem voltak rossz tapasztalataim, a kicsit bio, kicsit nem bio módon történő kertművelésemben. Azért jellemzem így, mert vegyesen alkalmaztam a módszereket. Nem hagyatkoztam csak a természetes megoldásokra. Használtam például talajfertőtlenítőt, amikor láttam, hogy tönkrement a hagymám. Néhány alkalommal segítségül hívtam a tápanyagokat is. Igyekszem „kompatibilis termékeket” használni.

 

Tudom, hogy nem hibátlan, csak egyszerűen szeretem a kertem. Amit csinálok, a magam és a családom kedvére teszem. Úgy gondolkodom, hogy mindenképpen érdemes a természetet működését utánozni, mert gyakorlatilag a komposzt- és mulcshasználat nem más. Visszaadjuk a természetnek, amit tőle kaptunk.
Örök körforgás, és a jövő feltétele.

 

Kapcsolódó cikk:

Illatos fűszerkertek
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!