szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Zöldségnövény

Hagyma ABC

Hagyma ABC
A hagyma világszerte méltán népszerű zöldség. Sok tetszetős külsejű fajtája is létezik, a japán zöldhagymától az egyiptomi sétáló hagymáig. Ha kell hidegtűrő, hiszen ezek a keresztezések az ágyásban is gond nélkül kitelelnek. 

A gyógyító fűszerek ereje

A gyógyító fűszerek ereje
Nem csak ízesítenek, hanem gyógyhatásuk is van! A fűszereinket általában ételeink ízesítésére használjuk, ám ezekből gyógytea is készülhet. Bármilyen formában - tea, zöldfűszer, szárított por - van gyógyhatásuk e növényeknek, igaz a hatóanyag koncentráció eltérő. De vajon mennyire ismerjük a fűszerek gyógyhatásait?

Gyógyuljunk hagymával!

Gyógyuljunk hagymával!
Talán nincs a világnak olyan tája, ahol ne ismernék, és ne szeretnék a hagymát. Nélküle egyetlen igazi magyar étel sem képzelhető el. Habár a hagymapucolásról mindenkinek a könnyezés jut eszébe, valójában a hagyma története korántsem szomorú.

Hogyan nevezzelek? Kobaktök vs. lopótök

Hogyan nevezzelek? Kobaktök vs. lopótök
A kobaktök más néven lopótök az egyetlen tökféleség, amelyet Amerika felfedezése előtt is előszeretettel termesztettek Európában. Korabeli források szerint igen sok néven illették a kobaktököt. Nézzük melyik a legviccesebb elnevezés! + Recept: Rakott kobaktök

Sütőtök, a tél slágere

Sütőtök, a tél slágere
Ismerkedjünk meg a sokáig szegények eledelének tartott és lenézett sütőtökkel, hiszen szerencsére újból divatba jött és egyre több konyhában fordul elő rendszeresen.  

A jótevő mustár

A jótevő mustár
Azon túl, hogy a gasztronómia egyik ékköve és a virsli mellé igen finom, nézzük, mi mindenben segíthet még nekünk a mustár.   Fehér mustár – barna mustár: melyiket szeressem?

Torma a csípős gyökér - Tippekkel!

Torma a csípős gyökér - Tippekkel!
A krémszínű rudacskák erős fűszeres íze csak akkor bontakozik ki, ha ledaráljuk vagy lereszeljük. A robusztus növényt a kertben jóformán teljesen magára lehet hagyni. Miért fogyasszunk tormát? Milyen jótékony hatást gyakorol szervezetünkre?

Téli zöldség – a bimbós kel

Téli zöldség – a bimbós kel
 A gyermekek rémálma, szülők kedvence – egy igen megosztó zöldségünk a kelbimbó. Főleg a hűtőipar számára termelik, mert frisspiacra kevésbé eladható, de azért mi szeretjük.    

Batáta, te édes!

Batáta, te édes!
Receptekkel! Az édesburgonya hasonló a burgonyához, ugyanúgy főzhető, süthető, még sincs rokonságba vele, hanem a szulákfélék családjába tartozik. Tényleges rokonai a sövényszulák és a hajnalka, amelyeket nálunk szép virágai miatt telepítenek.

Aranyszínű őszi csemege: a sütőtök

Aranyszínű őszi csemege: a sütőtök
Előzménye: Egészséges óriásbogyó Az ősz egyik jellegzetes eledele és nem is kívánhatnánk finomabb ínyencséget, mint a sütőtököt. Ahány pocak, annyi recept – de egy biztos: a sütőtök nagyon egészséges. A Cucurbita maxima őrhazája Dél-Amerika, az inkák és maják kedvelt eledele volt.

Őszi íz bomba

Őszi íz bomba
Lassan búcsúzik az őszbe nyúló nyár. Megsokasodnak a tennivalóink a télre való felkészülésben. Ha most leleményesek leszünk, nem kell lemondanunk kopogó fagy idején sem a zamatos fűszernövényekről. Véget ért a kegyelmi időszak, a hosszúra nyúló vénasszonyok nyara.

Vargánya, a gomba arisztokrata

Vargánya, a gomba arisztokrata
Fedezzük fel újra a vargányát! Úri gombának is nevezték régebben a vargányát, hiszen a drágábban megvásárolható gombafélékhez tartoztak. Erdeink legnemesebb ehető gombái közé tartozik, és viszonylag biztonságosan felismerhető vaskos tönkjéről, világos vagy sötétbarna, bársonyos kalapjáról és a fehéres-szürke, finom csövecskékről a kalap alján.

Erősödjünk fokhagymával!

Erősödjünk fokhagymával!
A fokhagymát évezredek óta ismeri és használja az emberiség ételként és gyógyszerként is. Ismerhetjük az illóolajának szagát, és könnyfakasztó tulajdonságát. Sokan vonakodnak fogyasztásától, mivel kellemetlen utószagot áraszt, ugyanakkor nagy gyógyhatással bír.

Őszi fűszernövényszüret

Őszi fűszernövényszüret
Ahogy eljött az ősz, ideje leszüretelni a nyáron megtermett értékes fűszernövényeinket is. Hogyan és miként szüreteljük, tároljuk a fűszernövényeket, hogy kitartson egészen a következő tavaszig?

Szép is, jó is a bazsalikom

Szép is, jó is a bazsalikom
Olyan fűszer és gyógynövényeket veszünk sorba, amelyek dísznövényként is megállják a helyüket. Kedvenc aromanövényeinket nevelhetjük a konyhaablak párkányán, dézsákban az erkélyen, vagy balkonládában is, de még jobb, ha a kertben is van számukra hely, lehetőleg közel a házhoz. Ha nem akarunk külön fűszerkertet létesíteni, akkor a virágoskertbe is jól beilleszthetjük a növényeket.

Betakarítás után, ültetés előtt

Betakarítás után, ültetés előtt
Itt az ősz, mikor a szó szoros értelmében élvezhetjük az egész évi jól végzett munkánk gyümölcsét. A kamrában sorakoznak a lekvárok, a befőttek és a savanyúságok. Felszedtük és betároltuk a hagymát, burgonyát, most a gyökérzöldségek és az alma szedésén a sor. A letermett gyümölcsösökben a legfőbb munkánk az áttelelő kártevők és kórokozók megsemmisítése, illetve másodvetésű növényeink védelme, a téli tárolás előkészítése.

A csicsóka nem a szegények krumplija

A csicsóka nem a szegények krumplija
Régen ezzel a jelzővel illették ezt az értékes növényt, aminek két oka lehet. Egyik, hogy nagyon egyszerű termeszteni, nem kell feltétlenül minden évben újraültetni, bár ha nem tesszük, aprózódik a termés. Másik, hogy télálló, így télen, fagymentes napokon is felszedhetők a gumók. Az utóbbi időben egyre többen illesztik be étkezéseik sorába a csicsókát.

Nyárvégi finomságok a kertből

Nyárvégi finomságok a kertből
Augusztus végén járunk, a kertek bőven ontják kincseiket: javában érik a paradicsom, paprika, padlizsán, uborka, babfélék, leveles kel és társaik, zöldellnek a fűszer és gyógynövények. Használjuk ki a nyár adta lehetőségeket és készítsünk minél többféle ételt a kertből. Aki teheti, tartósítson a téli hónapokra is, hogy akkor is élvezhesse a nyár ízeit.

Zöldségeskerti kalandok 2.

Zöldségeskerti kalandok 2.
Előzménye: Zöldségeskerti kalandok Gondjaim azonban továbbra sem látszottak szűnni… Visszakanyarodnék még egy rövid időre a tavaszi vetési periódusra. A szépen elrendezett, és előkészített földben a magvak arra vártak, hogy megduzzadjanak és kis növénnyé cseperedve kibújjanak a földből. Én is hasonlóképpen gondolkodtam.  

Zöldségeskerti kalandok 1.

Zöldségeskerti kalandok 1.
Kora tavasszal, nagy elánnal láttam hozzá az idei veteményezés előkészületeinek. Alapos megfontolás, vetési terv készítése, új zöldségfélék kipróbálása, és mindezek megvalósításához a zöldtrágyázás és mulcsozás, mint új „technológia” alkalmazása. Röviden összefoglalva, ezek a dolgok jártak a fejemben.
Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia