szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Zöldségnövény

A svájciak befutója: a kínai kel - Receptekkel

A svájciak befutója: a kínai kel - Receptekkel
Kelet-Ázsiában csaknem kétezer év óta ismert és termesztett növény a keresztes virágúak családjába tartozó kínai kel. Európában a múlt században került, de az 1950-es évekig alig ismerték, míg az utóbbi néhány évtized alatt Nyugat-Európában és az USA-ban nagy népszerűségre tett szert. Miért az egyik legfontosabb zöldségnövény a kínai kel Svájcban és Ausztriában?  

Illatos fűszerkertek

Illatos fűszerkertek
Alakítsunk ki kertünkben külön sarkot fűszernövények számára – érdemes! A friss zöldek semmivel sem pótolható pluszt adnak a magyaros, a mediterrán, de még az ázsiai ételekhez is. A sikerélmény garantált!

Vitaminszüret a konyhakertekből

Vitaminszüret a konyhakertekből
A tépőzöldség termesztése talán a legegyszerűbb kerti feladat. Vágjunk bele bátran, szinte nem tudjuk elhibázni. Spenót, a verhetetlen Mivel egynyári, küldetése egy szezonra érvényes. Gyorsan fejlődik, és akár a vetéstől számított 7. héten már szedhető.

Hagyma más megközelítésben

Hagyma más megközelítésben
A hagyma a magyaros konyha nélkülözhetetlen zöldsége. Nyersen, párolva vagy sütve szinte minden ételünk elengedhetetlen alapanyaga és egészséges. Számos ízletes finomság aromáját adják a hagymafélék különböző típusai. Tudták ezt elődeink is és nemcsak étkezésre, hanem gyógyszerként is fogyasztották!

Konyhakert minierkélyen - Videóval!

Konyhakert minierkélyen - Videóval!
Az egészséges életmóddal folyamatos keresésével együtt jár, hogy a táplálkozásra is igen komolyan odafigyelünk. De mi a helyzet azokkal a főzés során használatos fűszerekkel, melyet inkább megveszünk a boltban, mintsem megtermesszük magunknak.

Apró hiányosságok ellen, védekezzen!

Apró hiányosságok ellen, védekezzen!
Általánosságban a folyékony műtrágyákról… Sokszor segítségünkre lehetnek a műtrágyák, ha nem áll rendelkezésre elegendő tápanyag a talajban, például ha több éven át azonos fajt termesztünk ugyanazon a termőhelyen, a talaj tápanyagai fokozatosan kimerülnek. A kertészek számára sokféle műtrágya áll rendelkezésre, ezért oda kell figyelni arra, hogy a megfelelő típust válasszuk ki, és jókor jó helyen alkalmazzuk, különben a műtrágya kimosódhat, vagy rosszabb esetben a növény károsodhat.

Díszbab, ami jóízű is lehet

Díszbab, ami jóízű is lehet
Elképzelni is nehéz, hogy élhettek őseink Kolumbusz előtt itt, Európában bableves, babgulyás, babsaláta és babfőzelék nélkül. No és hogyan élhetünk mi díszbab nélkül?

Veteményes a magasban

Veteményes a magasban
Nincs kert? Nem akadály! Emeleti lakások teraszán dézsákban, ládákban is szépen terem az új hagyma, uborka, paradicsom, bab, de akár a szamóca és a ribizli is. Akinek van egy csöpp erkélye, előbb utóbb rájön, hogy ott nemcsak pompás virágokat, de zöldséget és gyümölcsöt is lehet nevelni.

Konyhakerti csaták- természetesen a kártevők ellen

Konyhakerti csaták- természetesen a kártevők ellen
Napjainkban egyre többen választják újra a saját konyhakert jelentette előnyöket. Több szempont is szól e mellett. Nem csak azért jó, mert mindig kéznél van, és nem kell lerohangálni a boltba, hiszen ha ezt nézzük, az üzletekben kapható zöldségek és fűszerek közel olyan árban vannak, mintha magunk termesztenénk azokat. Igen ám, de a bolti termékekről szinte semmit nem tudunk, csak azon információk alapján tájékozódunk, amiket a hozzájuk mellékelt kis cetlin látunk.

Palántázási 1X1

Palántázási 1X1
Lelkesedésünk mit sem ér, ha valamit nem úgy csinálunk, mint kellene. Vétek lenne a reménybeli termést már a kezdetek kezdetén megtizedelni Ha megtehetjük, palántáinkat kiültetés előtt készítsük elő. Az edzetés során nappalra tegyük ki őket a szabadba, hogy ismerkedjenek a nappal, a levegővel és a hőmérséklet-ingadozással. Lehetőleg május második felében, fagyosszentek után palántázzunk.

Bora, a talaj házörzője

Bora, a talaj házörzője
A Bora® WP olyan biomegoldás, amely termésnövelő hatását mind egyszikű, mind kétszikű növények esetén kifejti. A talajba kerülve elősegíti a növények fejlődését, ugyanakkor a kártevő szervezetek számára szinte kezelhetetlenül kedvezőtlen viszonyokat teremt. Mikrobiólógiai termésnövelő készítmény, mely kiérdemelte a rovargyengítő gomba nevet.

Kertészkedés a Holdritmus szerint - Sok-sok képpel!

Kertészkedés a Holdritmus szerint - Sok-sok képpel!
Előzmény: Új tavasz, új tervekkel a kertben 3. rész Regina Engelke, Kertészkedés a Holddal című könyvének felhasználásával folytatom a kertműveléssel kapcsolatos tudnivalók közreadását. A vetésforgó jelentősége Lényege, hogy meghatározott időrendi sorrendben követik egymást egy-egy ágyásban az ültetett növények. Ezek nem tartozhatnak azonos növénycsaládba.

Új tavasz, új tervekkel a kertben 3. rész

Új tavasz, új tervekkel a kertben 3. rész
Előzmény: Új tavasz, új tervekkel a kertben 2. Egy szürke februári napon, könyvesboltban töltöttem a rövid ebédidőmet. Sietősen kerestem a megfelelő irodalmat, a zöldtrágyázás és mulcsozás témakörében. Gyorsan találtam is két könyvet, melyek egy futó átlapozást követően a kosaramban landoltak.

Új tavasz, új tervekkel a kertben 2. rész

Új tavasz, új tervekkel a kertben 2. rész
Előzmény: Új tavasz, új tervekkel a kertben A gondolataim össze-vissza cikáztak a fejemben. Tények, történések, események, következmények. Valamennyien hozzásegítettek egy felismeréshez. Feltétlenül változtatnom kell a veteményezési és kertművelési szokásaimon.

Új tavasz, új tervekkel a kertben

Új tavasz, új tervekkel a kertben
Alig köszöntött be a tél, én már a következő tavaszon gondolkodtam. Ezzel igyekeztem a szürke egyhangúságot, a lassan múló időt túlélni. Amikor az első vetőmagokat megláttam egy üzlet polcain, üdítő szín kavalkádként hatottak rám, és felidéződött bennem az a megfogalmazhatatlan érzés, amely minden porcikámat átjárta. A kertészkedés öröme.

Fűszerek nagyító alatt

Fűszerek nagyító alatt
A különféle zöld levélkék frissen és szárítva is ízletesebbé teszik az ételeket. Íme, néhány közkedvelt fajta: petrezselyem, metélőhagyma, babérlevél.

Csíráztassunk!

Csíráztassunk!
A csírák a fűszerekhez hasonlóan változatos ízvilággal rendelkeznek. Találunk közöttük lágy, pikáns markáns és kifejezetten csípős ízűeket is. Ez teszi őket alkalmassá már magukban is a legváltozatosabb felhasználásra. Nem kell hozzá konyhaművésznek lenni, hogy látványos finomságokat alkossunk belőlük.

Borsmustár túra

Borsmustár túra
A Földközi-tenger mellékén őshonos, de Európában sokfelé termesztik. Nálunk is előfordul, gyakran kivadul. A Mediterráneumban már az ókorban használták saláta,- fűszer- és gyógynövényként.

Kertművelés földmunkák nélkül 2.

Kertművelés földmunkák nélkül 2.
Előzmény: Kertművelés földmunkák nélkül    A Dominique Soltner módszer 1. Mennyit ástunk, pedig megúszhattuk volna! Az 1950-es években testvéreimmel a Húsvéti szünetet mindig ásással töltöttük, aztán elraktuk a krumplit. Pünkösdkor megkapáltuk, feltöltöttük, a nyári szünetben pedig felszedtük. Akkoriban még ismeretlen volt a kaszálógép. A gyümölcsösben folytattuk a szünidőt, ahol lekaszáltuk a magas füvet, amit a legközelebbi barázdába vittünk.  

Mi az a csombord?

Mi az a csombord?
Dél, Délkelet-Európából és Nyugat-Ázsiából származik és Európa nagy részén megtalálható a csombord - Satureja hortensis L. Népies nevei: borsfű, bécsi rozmaring, csomborbors, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén. Mediterrán származása ellenére jól alkalmazkodik a kontinens éghajlatához, nálunk elvadulva is előfordul. Az erdélyi konyha fontos fűszere.
Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia