szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Zöldségnövény

Téli kincsek a föld alól

Téli kincsek a föld alól
A kerti munkák befejeződtek, gondoljuk át, melyek azok a télen is rendelkezésünkre álló friss zöldségfélék, amelyek ízletesek és emellett egészségünk védelmében is jó szolgálatot tesznek. A jól ismert és sokféleképpen elkészíthető burgonya, káposzta, sütőtök, hüvelyesek, répafélék mellett tegyünk említést egy kicsit elhanyagolt fekete retek, cékla, zeller érdekében.

Fűszernövények házi tartósítása 2.

Fűszernövények házi tartósítása 2.
Előzmény: Fűszernövények házi tartósítása Néhány gyógy- és fűszernövény csak frissen használhatunk fel, mert egyáltalán nem tartósíthatók, ilyen például a metélőhagyma, és a borágó. A hagymák fogyasztáskor készételekben is gyakran keserűvé válnak. Nézzük, melyek azok , amelyek alkalmasak a tartósításra tápanyagtartalmuk elvesztése nélkül!

A sokoldalú citromfű

A sokoldalú citromfű
A citromfű hazánkban is egyre kedveltebb fűszer és gyógynövény. Karrierjét vélhetően annak köszönheti, hogy nagyon kellemes ízű, így élvezeti teaként is fogyasztható. Újabb kutatások szerint a vírusok szaporodását gátolja, így számos vírusellenes készítmény alkotórésze.

3 téli zöldség a jó egészségért

3 téli zöldség a jó egészségért
A téli időszak természetesen nem a zöldségszüret ideje. Ilyenkor a természet alszik, pihen. De a vitamin-utánpótlásra szükségünk van, hiszen télen egyébként is sebezhetőbb az immunrendszerünk. Ebben az időszakban érdemes olyan zöldségeket fogyasztani, amik jól bírják a hideget. Persze napjainkban folyamatosan lehet kapni minden élelmiszert, de ezeknek nem olyan a vitamintartalma, mint egyébként.

Természetes testradír: a szivacstök - Videóval

Természetes testradír: a szivacstök - Videóval
Más néven a luffatök zsenge terméséből savanyúság, az érettből pedig szivacs, szűrő, talpbetét készíthető, s dísztárgynak sem utolsó. Hogyan termesszük és hasznosítsuk háztartásunkban a szivacstököt?

Zöldség és gyümölcs téli tárolása

Zöldség és gyümölcs téli tárolása
Ősz végére mindent betakarítunk a kertből, és megeshet, olyan bő a termés, hogy abból télire is jut. Ha ügyesen tároljuk a finomságokat, készletünk akár márciusig is kitarthat. A hosszú tárolhatóság egyik titka a megfelelő időben végzett betakarítás.

Csíráztatás otthon - Videóval

Csíráztatás otthon - Videóval
Télen jóval kisebb a zöldség-gyümölcs kínálat, de létezik egy egyszerű, ám hatékony módszer vitaminkészletünk feltöltésére. Együnk frissen termesztett csírákat?! A hideg téli napokon gyakran kívánunk egy kis üde ízt. Ilyenkor a konyhapulton is nekiláthatunk kertészkedni. Nincs más dolgunk, mint bioboltban venni néhány magocskát, és türelmesen várni néhány napot.  

A békebeli sütőtök - Videóval

A békebeli sütőtök - Videóval
Ha jön a hideg idő, és lassan minden friss gyümölcsből és zöldségből kifogytunk, akkor kezdetét veszi a sütőtökszezon. Ilyenkor az otthonokat átjárja a konyha melege, és a békebeli tökillat. Magja is közkedvelt csemege, elsősorban pirított és sózott formában.

Harapjon a színekbe!

Harapjon a színekbe!
A reklámok évek óta építenek az egészségtudatos fogyókúrára. Gyorsan bekerült a köztudatba, miért kell tejterméket, teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanunk és minél több folyadékot innunk. A zöldségek és gyümölcsök marketingje nem ilyen erős.  

Padlizsán vagy tojásgyümölcs

Padlizsán vagy tojásgyümölcs
Keletkezési helye Dél-Ázsiában, Kelet-India vidékén keresendő. Ázsia és Afrika trópusi növényéből, a Solanum indicumból alakult ki. E vadon előforduló burgonyaféle bogyója apró és a növény tövisekkel borított.  

Az évelő metélőhagyma

Az évelő metélőhagyma
A hagymafélék az északi féltekén általánosan előforduló növény. A metélőhagymát egyesek a Földközi-tenger vidékéről származtatják, mások szerint Közép-Ázsia az őshazája. Jelenleg Európán és Ázsián kívül már Észak Amerikában is termesztik.  

A hidegtűrő pasztinák

A hidegtűrő pasztinák
A pasztinák, vagy van aki peszternáknak ismeri, tenyészidejének kezdetéről kevés adatunk van, mert a régi leírásokban minden megkülönböztetés nélkül együtt szerepel az ugyancsak ernyős virágzású petrezselyemmel és a sárgarépával. Több utalás van azonban arra, hogy már a rómaiak is ismerték és fogyasztották a növény karógyökerét.

Cukkini történet

Cukkini történet
Észak-Amerika déli részére helyezik az őshazáját és az ott vadon előforduló C. texanaból származtatják. Nagyon sokféleképpen elkészíthető, akárcsak a patisszon. Könnyen emészthető, kalóriaszegény, ezért a diétás étrendben nagyon ajánlott.

Patisszon: Csillag születik - Receptekkel

Patisszon: Csillag születik - Receptekkel
A legtöbb tökféléhez hasonlóan a patisszont is amerikai származású növénynek tartják. Az indián bennszülött lakosság körében régóta ismert és elterjedt, elsősorban Kalifornia vidékein. Innen terjedt el fokozatosan Európába és főleg Ázsia melegebb éghajlatú országain keresztül az egész földön. Európa szinte minden országában ismerik, de csak helyenként és kis területen termesztik. Magyarországon az 1960-as évektől vált szélesebb körben ismertté.

Paradicsomtörténet

Paradicsomtörténet
Alig akad olyan ember, aki ne lelkesedne egy finom, kemény húsú, zamatos paradicsomért. Pedig korántsem volt ilyen közkedvelt.

A tápláló petrezselyem

A tápláló petrezselyem
A petrezselymet mindenki ismeri, bár a magyar elnevezésben néha vannak félreértések, hiszen gyakran csak zöldség vagy fehérrépa néven illetjük a petrezselyemgyökeret. A fehér répa és a petrezselyemgyökér két különböző növény. A fehérrépa nálunk kevésbé elterjedt, míg a petrezselyem gyökerét és levelét igen gyakran használjuk ételeink elkészítésekkor.

A paradicsom nyári gondozása

A paradicsom nyári gondozása
Alig múlt két hete, hogy a paradicsom ültetvényben kellett töltenem nem kevés időt, a kötözés és fattyazás derékfájdító munkájának elvégzése céljából.

Céklával a radioaktivitás ellen?!

Céklával a radioaktivitás ellen?!
A cékla jól ismert növényünk, ugyanakkor viszonylag ritkán kerül egy átlagos család asztalára. Elsősorban téli időszakban fogyasztjuk, mint savanyúságot, pedig sokkal gyakrabban és többet kellene belőle enni.

Padlizsán, a szerelem almája - Videóval

Padlizsán, a szerelem almája - Videóval
Habár a padlizsánt több évszázada ismerjük, Magyarországon mégis viszonylag ritkán fogyasztjuk. Ennek talán egyik oka az, hogy nem túl sok tápanyagot tartalmaz, és ebből adódóan az ízesítése is több szakértelmet igényel. Ugyanakkor alacsony a kalóriatartalma, így aki fogyni szeretne vagy cukorbeteg, mindenképpen egyen belőle bőségesen.

Fűszerkertek története

Fűszerkertek története
Reneszánszukat élik ma a fűszer és gyógynövénykertek. A falvakban és a városokban egyre többen alakítanak ki házi használatra ilyen kiskerteket. Van, aki a balkonon, ablakpárkányon, és aki teheti a kertben ültet illatos fűszernövényeket, gyógynövényeket.
Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia